Deconstrucció o esferificació són alguns dels conceptes que han fet de Ferran Adrià (L'Hospitalet de Llobregat, 1962) un dels cuiners més innovadors del món. Després de conduir El Bulli al cim de la cuina mundial, Adrià es concentra en nous projectes per seguir fomentant la creativitat i la innovació en els fogons.
La seva reconeguda trajectòria, a més, li ha valgut el Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte, que pretén reconèixer aquells que "des de la creativitat han transcendit en el seu paper en la història i han transformat la manera de pensar i viure de la gent".
La cuina des de sota
La trajectòria d'aquest cuiner mundialment conegut és la d'algú fet a si mateix mogut per la il·lusió i la perseverança. Amb 17 anys va entrar a fregar plats en un restaurant de paelles de Castelldefels per poder pagar-se unes vacances d'estiu a Eivissa. Un cop fetes, i ja seduït pel món culinari, entra a un dels restaurants més prestigiosos d'aquell moment a Barcelona, el Finisterre.
El servei militar obligatori no va frenar la creixent passió d'Adrià per la cuina; i entre els fogons del quarter de Cartagena va coincidir amb un altre dels noms destacats de la cuina catalana, Fermí Puig. És precisament ell qui li parla d'El Bulli, on Adrià s'hi dirigirà per realitzar un stage estival.
La revolució d'El Bulli
Amb dues estrelles Michelin al seu haver, el 1984 El Bulli incorpora Adrià a la seva plantilla, i de seguida comença a revolucionar la seva cuina juntament amb el seu director, Juli Soler. El canvi conceptual els fa perdre una estrella, però la convicció era ferma. El 1987 Adrià ja és el cap de cuina, i tres anys més tard recupera la segona estrella Michelin.
L'ascensió des d'aleshores és fulgurant, fonamentada en un producte autòcton de qualitat i amb la modernització dels processos productius. El 1997 assoleixen la tercera estrella Michelin, i Ferran Adrià comença a recollir els premis fruit del que ha sembrat fins aleshores.
En cinc ocasions és reconegut com el millor restaurant del món, i paral·lelament Ferran Adrià posa en marxa El Bulli Taller, liderat pel seu germà, i que suposa un nou concepte de laboratori lligat a l'experimentació culinària.
Nous projectes
El 2011 El Bulli va tancar les portes. Ferran Adrià tenia al cap un nou projecte, el Bulli Foundation. Un projecte per arribar a més gent, compartir els coneixements, el model i la forma de crear.
Una nova etapa, encara amb un final per descobrir, i que permetrà que vegin la llum iniciatives com la Bullipèdia, prevista pel 2017. Una enciclopèdia de gastronomia a la xarxa feta per més de 80 professionals.
Ferran Adrià, sinònim de creativitat
Considerat un dels millors i més innovadors cuiners del món, rep el Premi Nacional de Creativitat
20
de Maig
de
2014
Act.
20
de Maig
de
2014