El president de Cecot i el secretari general donen la benvinguda al nou any | MEM

Patronals

Foment i Cecot brinden pel (des)amor

Els màxims directius de les patronals estudien una fòrmula jurídica per revertir l'expulsió

Cecot i Foment del Treball estan a un pas de signar la pau. Quasi un any després que Foment expulsés Cecot de la patronal en considerar que "van vulnerar les normes de funcionament", la guerra oberta entre patronals està a punt de recuperar la "confiança". El canvi de president a Foment "obre una nova etapa" en la seva relació. Així ho ha fet saber el president de Cecot, Antoni Abad, en el tradicional brindis nadalenc a la seu de la patronal vallesana, on ha subratllat que haver treballat amb Josep Sánchez Llibre quan era diputat els anima a visualitzar un futur junts. De fet, Abad ha assegurat que "a Cecot, mai ens hem sentit fora de Foment", i ha afegit que, des del febrer de l'any passat, "ens hem continuat sentint dins". 

Abad: "A Cecot, mai ens hem sentit fora de Foment"

Tant Sánchez Llibre com Abad s'han anat trobant al llarg d'aquestes setmanes i tots dos tenen clar que la reincorporació de Cecot a Foment serà imminent. "Desitgem la reincorporació de la Cecot, de tal manera que tots ens hi sentim còmodes, en especial les nostres organitzacions territorials. Per això, només caldrà que tots respectem les nostres normes internes", va assegurar Sánchez Llibre minuts després d'assumir el càrrec

Amb l'entrada del 2019, han arribat també nous propòsits empresarials, però una vella cançó segueix sonant dins la biblioteca patronal... "Tornarà o no tornarà la Cecot a Foment?", es pregunten sovint els empresaris. Sánchez Llibre ja té resposta: "Sóc optimista i n'estic convençut". 

El full de ruta patronal

Sense voler fixar terminis, però, el president de Foment augura que tot plegat es podria produir en "les pròximes setmanes". O per curar-se en salut: "Tan aviat com sigui possible". De fet, el secretari general de Foment, David Tornos, i el secretari general de Cecot, David Garrofé, ja estan estudiant plegats quina pot ser la millor fórmula jurídica pel retorn. Això sí, amb el mateix estatus que abans de ser expulsada. 

"Ens hem declarat mútua predisposició en què això s'ha d'arreglar", ha relatat Abad, al mateix temps que ha recordat que els estatuts de Foment sostenen que la patronal "és la confederació de les organitzacions empresarials territorials i sectorials i empreses de Catalunya". Precisament per això, Abad ha insistit en la idea que "tots els socis de Foment hem de poder expressar les nostres sensibilitats" i s'ha lamentat que "nosaltres no ens hem extralimitat mai".

Sánchez Llibre: "Desitgem la reincorporació de la Cecot"

Ara, però, el panorama es dibuixa diferent i tot apunta que les relacions entre les dues patronals reprendran el fil que van tallar a principis del 2018. Però hi ha maneres de fer que no van agradar gens a la patronal vallesana i és per aquest motiu que el president de Cecot ha emplaçat Sánchez Llibre a "modificar les maneres de treballar", integrar les bases associades, i establir un full de ruta i una agenda de prioritats.

L'anhelada normalitat del Pirineu

"Fa fred, neva al Pirineu, comencem bé l'any. Als empresaris ens agrada la normalitat". Abad ha començat la seva intervenció amb la mateixa frase que l'ha acabat abans de fer un brindis amb cava pel nou any i perquè es compleixin les seves perspectives econòmiques i empresarials. Convençut que, a partir d'ara, "s'obre un nou període", el president de Cecot ha proposat que "normalitzem això" perquè considera que "no es pot construir un relat sense fonaments" com va passar aviat farà un any.

Abad: "Fa fred, neva al Pirineu, comencem bé l'any. Als empresaris ens agrada la normalitat"

I és que, per Abad, l'època en què Joaquim Gay de Montellà tenia les regnes de Foment "és una etapa trista en dinàmiques i resultats" perquè, assenyala, "vam signar que el que havíem practicat és anar a la junta i plantejar els temes amb més recorregut perquè es debatessin des de Foment i vam acordar que ningú hi ha de renunciar. Hi hauria d’haver hagut un debat intern, que no hi havia".

De fet, Montellà va marxar de la patronal catalana reivindicant que la relació amb Cecot "seria més fàcil amb un nou president i la decisió segur que es podrà corregir". Aquest comiat quasi nadalenc va posar de manifest, un cop més, la complexitat de les relacions presidencials entre patronals. 

Passat, present i futur

Foment i Cecot volen tornar a anar de la mà, tot i que ja fa temps que van deixar de fer-ho extraoficialment. I és que abans de l’expulsió ja arrossegaven algunes discrepàncies estratègiques. De fet, la política ho va accelerar tot. La patronal vallesana va donar suport a l’aturada de país del 3 d’Octubre de 2017 i la Taula de la Democràcia alhora que criticava el decret llei aprovat pel Ministeri d'Economia pel trasllat de seus socials mentre que el Foment de Montellà defensava el 155 com a garantia de l’estabilitat política i la seguretat judicial.

Més info: Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

Però fins i tot més enllà de la política, Foment va considerar també que la Cecot s’havia extralimitat en les seves competències territorials a l’hora d’expandir la seva activitat fora dels límits del Vallès. La Nit de l’Empresari celebrada a Barcelona va ser un dels seus grans arguments. 

Els gremis fundadors de Cecot fa 150 anys ja estaven a Foment

Ara, la cosa ha canviat. "Ens diem les coses i no cal escriure res", explica Abad, al mateix temps que sosté que "farem les coses amb aquesta confiança perquè ningú no està a Foment perquè l'obliguin". De fet, ha recordat que "els gremis fundadors de Cecot fa 150 anys ja estaven a Foment". Una història d'amor que va decidir donar-se un temps i que ara només anhela tornar a "fer les coses amb normalitat".

Així doncs, ho vol Abad i ho vol Sánchez Llibre que ja reescriu la història de la patronal catalana amb "gosadia i unitat" com a senyes d'identitat. Com deia John Lennon en el seu cant a l'amor: "Un somni que somies sol només és un somni", però "un somni que somies amb algú és una realitat".