Meritxell Teixidó, CEO i cofundadora de la startup Gate2brain | Cedida

Empresa

Gate2brain o la innovadora solució per a tumors cerebrals pediàtrics

La startup catalana ha nascut per impulsar una tecnologia que ajuda al fet que els fàrmacs arribin millor al cervell

L'ús de la tecnologia en conjunt amb la ciència pot salvar vides, això és un fet. La nova revolució tecnològica està optimitzant tots els processos en l'àmbit de la salut, des de la investigació de medicaments fins al diagnòstic. Un exemple destacat és Gate2brain, una startup catalana que ha nascut per impulsar una tecnologia que ajuda al fet que els fàrmacs arribin millor al cervell. Meritxell Teixidó, CEO i cofundadora de la startup, ho explica així: “És com si fossin tractors que van al cervell i que porten com a remolc fàrmacs que per si sols no saben anar-hi”, apunta a VIA Empresa Teixidó, qui detalla que Gate2brain, creada el juliol del 2020, és una spin-off de tres institucions: la Universitat de Barcelona, l'IRB Barcelona i l'Hospital Pediàtric Sant Joan de Déu.

Teixidó (Gate2brain): “És com si fossin tractors que van al cervell i que porten com a remolc fàrmacs que per si sols no saben anar-hi”

La cofundadora ha acumulat 20 anys d'investigació i ha dirigit 10 tesis doctorals. En les seves investigacions, juntament amb el seu equip, van descobrir que "els pèptids, que no són més que proteïnes molt petites, podrien actuar com a tractors per a la distribució de fàrmacs”, apunta la cofundadora. A més, van observar que gairebé totes les malalties del sistema nerviós central tenen associats grups de recerca, tant nacionals com internacionals, o empreses que desenvolupen candidats a fàrmacs. El principal problema, però, és que el 98% d'aquests fàrmacs necessiten una tecnologia que els ajudi a arribar al cervell. 

A partir d’aquesta experiència, els cofundadors van decidir començar per una malaltia concreta. Volien identificar una aproximació que tingués un gran impacte i que també validés el potencial dels pèptids com a tractors, obrint la porta a futures investigacions. Van optar per centrar-se en els tumors cerebrals pediàtrics. “Els nens representen el 25% de la població actual i el 100% del futur si no decidim viure 200 anys”, afirma la cofundadora.

La startup catalana que neix en temps de pandèmia per combatre el càncer infantil

El naixement de Gate2brain va coincidir amb la pandèmia de 2020. En aquell moment, Teixidó, juntament amb els seus tres socis cofundadors, van adonar-se que durant els anys d'investigació a l'IRB havien descobert que els pèptids podien actuar com a “llançadores de tractors” i van començar a patentar-los. Mentrestant, l'Hospital Sant Joan de Déu havia identificat un tipus de quimioteràpia que podia oferir una oportunitat a aquests nens, però necessitava un tractor per a la seva administració. Així, van començar a col·laborar amb l'hospital, i d'aquesta sinergia va néixer la idea de crear la companyia, guanyadora de la sèptima edició del programa de preacceleració de Barcelona Activa.

Teixidó confessa que “és un tumor que actualment no té cura, es diagnostica al voltant dels cinc o sis anys, i l’esperança de vida és molt reduïda”

En aquest punt, Teixidó confessa que “és un tumor que actualment no té cura, es diagnostica al voltant dels cinc o sis anys, i l’esperança de vida és molt reduïda”. Malgrat això, aquesta aproximació al camp sanitari confirma que la tecnologia de Gate2brain pot oferir esperança per al tractament, ja que facilita el transport de medicaments. Aplicada inicialment als tumors cerebrals pediàtrics, aquesta tecnologia pot fer que els tractaments siguin més eficaços i amb menys efectes secundaris, ja que una administració més dirigida redueix els riscos d’efectes adversos. Després de superar diverses fases, l’equip de 12 persones que forma Gate2brain és molt prometedor i actualment es troba en fase preclínica, amb l'objectiu d'arribar a un assaig clínic en dos o tres anys.

“El primer inversor que vam tenir va ser la Fundació Botín, que va marcar l'inici de la companyia. Després vam comptar amb el suport de Banc sabadell, cosa que ens va permetre madurar el projecte. Fa un any i mig, vam obtenir l'EIC Accelerator, una important ajuda europea de dos milions i mig d'euros”, explica Teixidó. No obstant això, ressalta que a finals d’octubre obriran una ronda d'inversió dissenyada especialment per Business Angels i Family Offices, amb l'objectiu d'obtenir el suport necessari per donar un impuls final a la fase preclínica i, posteriorment, generar una ronda més gran per a l'assaig clínic. “En total, hem rebut mig milió d'euros en inversió inicial i més de 3,5 milions en ajuts nacionals i internacionals”, apunta la cofundadora.

Amb una tecnologia disruptiva com la de Gate2brain, Teixidó preveu que l'assaig clínic s'iniciï d'aquí a dos anys. “Si els resultats són prometedors, és possible que grans companyies farmacèutiques es mostrin interessades a llicenciar alguna d'aquestes solucions per al càncer infantil”, conclou la CEO de la startup.