La Generació Z renuncia a l'ascens | iStock

Empresa

La Generació Z renuncia a l'ascens? L'”ambició silenciosa” que inquieta els empresaris

Els joves prioritzen la salut mental, el benestar personal i l'equilibri entre la vida laboral i personal, mentre deixen endarrere la tradicional carrera per escalar en la jerarquia corporativa

L'expressió "no em surt a compte" s'ha convertit en un mantra per a la Generació Z, una mostra de la seva "ambició silenciosa": la recerca d'un equilibri que realment justifiqui els seus esforços en el treball. Aquesta tendència està transformant el panorama laboral i redefinint la relació amb l'ocupació. Cada cop més, els joves prioritzen la salut mental, el benestar personal i l'equilibri entre la vida laboral i personal, deixant enrere la tradicional carrera per escalar en la jerarquia corporativa. Coneguda en anglès com a quiet ambition, aquesta nova mentalitat està traçant un camí diferent en la manera d'entendre l'èxit en la feina.

Les persones amb "ambició silenciosa" busquen feines que els permetin mantenir la calma mental i gestionar millor el seu temps i energia

Com s’ha arribat fins aquí? En lloc de buscar promocions o rols de lideratge, les persones amb "ambició silenciosa" busquen feines que els permetin mantenir la calma mental i gestionar millor el seu temps i energia. Aquest enfocament no vol dir que els hi falti ambició; al contrari, valoren maneres alternatives d’èxit que s’ajustin als seus valors i aspiracions. 

Un estudi de Visier, una plataforma nord-americana de recerca de talent, revela que el 2023, només el 38% dels 1.000 enquestats tenien interès a ser caps de la seva empresa. Això significa que més de la meitat (62%) prefereixen mantenir el seu lloc actual. La principal raó és que assumir un càrrec de responsabilitat implicaria més pressió, estrès i hores de treball addicionals.

A Europa, les tendències són similars. Un estudi recent de la companyia Maize, que va analitzar les opinions de 2.018 ciutadans de diferents generacions a Itàlia, França, Alemanya, Espanya i Suècia, ha conclòs que "l'equilibri entre la vida laboral i personal és el valor més apreciat" entre tots els grups d'edat.

Un estudi de Visier revela que el 2023, només el 38% dels 1.000 enquestats tenien interès a ser caps de la seva empresa

L'"ambició silenciosa" representa un canvi significatiu en com els joves, especialment de la Generació Z, veuen la feina. Aquesta nova perspectiva destaca que cuidar el benestar emocional i físic és tan important com avançar en la carrera professional. Segons Raquel Valero, Executive Search Senior Associate a HAYS Espanya en una entrevista amb VIA Empresa, “els joves prioritzen l'equilibri entre la seva vida personal i laboral, escollint feines que els proporcionin flexibilitat i un propòsit, en comptes de centrar-se únicament a escalar posicions dins d'una estructura laboral tradicional”.

Viure per treballar o treballar per viure?

Es tracta de viure per treballar o de treballar per viure?  | iStock

Es tracta de viure per treballar o de treballar per viure? Cada cop més professionals opten per una visió diferent. Per a ells, la feina és només una faceta de la seva vida, i el seu veritable objectiu és aconseguir un equilibri. Això implica dedicar temps no només a les seves responsabilitats laborals, sinó també al lleure, els hobbies, la salut i l'autocura. La capacitat de gestionar el seu temps i donar prioritat als seus projectes personals esdevé crucial en aquest nou enfocament.

"Me n'he adonat d'una cosa… No tinc ambició laboral. No vull ascendir ni arribar a un lloc concret. Vull un salari que em permeti viure i fer les meves coses”. Aquesta és la publicació d'un vídeo a TikTok que es va fer viral, acumulant més de 289 mil visualitzacions i nombroses reaccions. La peça presenta el cas d'una dona de 25 anys que s'expressa amb els seus seguidors sobre l'ambició professional. El seu vídeo és un dels molts que circulen sota el terme quiet ambition (ambició silenciosa). Aquest contingut reflecteix una realitat: per a molts professionals, el veritable èxit va més enllà d'un ascens o d'un augment salarial.

Jurado (psicòloga): “L’èxit és llibertat personal, autonomia i la capacitat d'expressar-se més enllà de l'àmbit laboral

“L’èxit és llibertat personal, autonomia i la capacitat d'expressar-se més enllà de l'àmbit laboral”, afirma l'Aida Jurado, psicòloga especialitzada en Recursos Humans i Desenvolupament Organitzacional, en una entrevista amb VIA Empresa. “Avui en dia, l'èxit es mesura en termes de satisfacció personal, creixement interior i temps de qualitat, el qual inclou tant la vida professional com la personal. Molts han associat l'èxit professional amb l'estrès i la desconnexió personal, i això és el que ja no volen”, afegeix Valero.

La Generació Z formula 5 demandes clau

La Generació Z busca recompenses més immediates que incloguin un millor equilibri entre la vida laboral i personal  | iStock

És evident que el descontentament amb el sistema laboral tradicional està en augment. Durant anys, es prometia que l’esforç i la lleialtat conduirien a ascensos i seguretat econòmica, però la incertesa financera actual i la manca d’ocupacions satisfactòries han minat aquesta confiança. Cada cop més persones estan revaluant les seves prioritats, buscant recompenses més immediates que incloguin un millor equilibri entre la vida laboral i personal, així com un sentit de propòsit i benestar.

Segons Jurado, la Generació Z formula 5 demandes clau: autenticitat en el lideratge, un enfocament seriós en la salut mental, la necessitat de reduir la pressió que senten, l’accés a la mentorització i una cultura que, tot i ser més centrada en l’individu, fomenti la col·laboració. Aquesta generació vol treballar en equips que potenciïn la intel·ligència col·lectiva i recolzin el creixement personal. A més, busquen beneficis competitius, ja que senten que la retribució actual no està alineada amb el seu esforç i dedicació.

Durant anys, es prometia que l’esforç i la lleialtat conduirien a ascensos i seguretat econòmica, però la incertesa financera actual i la manca d’ocupacions satisfactòries han minat aquesta confiança

Ens hem tornat més individualistes i menys disposats a assumir les responsabilitats dels altres? Segons Valero, el que realment observem és un enfocament en l'autodeterminació i la necessitat d'establir límits clars. Avui en dia, la consciència sobre el risc de burnout (síndrome de desgast professional) és notablement alta, cosa que provoca un major rebuig a acceptar càrregues laborals excessives o alienes. En lloc de sobrecarregar-se, es valora més la col·laboració equitativa i transparent dins dels equips. Es percep que treballar en comunitats unides i connectades no només millora el benestar emocional, sinó que també ajuda a reduir l'ansietat pels resultats, promovent una actitud més positiva.

Davant d’aquesta situació, Hays demana a les empreses que reconeguin que la feina és important, però ja no és l'única manera d’aconseguir identitat i realització personal. Per a Valero, un treball no ha de ser valorat únicament per les oportunitats d’ascens, sinó per la satisfacció que aporta a la vida de cadascú. En lloc de jutjar l’èxit només per les promocions, cal destacar que un bon treball ha de contribuir al benestar i a la felicitat de la persona. En resum, una ocupació ha de ser gratificant i significativa, i no simplement un instrument per avançar en la carrera professional.