La internacionalització de Gas Natural va adquirint importància

Empresa

GIP podrà demanar dos seients al consell de Gas Natural

El fons d'inversió sol·licitarà la seva entrada després de la desinversió de Repsol i La Caixa

El fons d'inversió nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP) sol·licitarà la seva entrada en el consell d'administració de Gas Natural Fenosa, en el qual podria obtenir fins a dos seients, després del tancament de la compra a Repsol i La Caixa d'un 20% del grup energètic.

El fons internacional tindrà accés a la supervisió i control de l'empresa, però no pretén immiscuir-se en les màximes responsabilitats. Respectarà d'aquesta forma el repartiment de cadires de la cúpula, pel qual Repsol tria al conseller delegat, en l'actualitat Rafael Villaseca, i La Caixa al president, càrrec que ocupa Salvador Gabarró i al que podria accedir en el futur Isidre Fainé.

El fons, un dels majors del món, dotarà a Gas Natural Fenosa d'un perfil més global i li donarà visibilitat internacional, al mateix temps que llança el missatge a la comunitat inversora de l'atractiu d'apostar per l'empresa catalana. A canvi, Gas Natural Fenosa es veurà sotmesa a les exigències d'un inversor d'aquesta envergadura.

Les fonts expliquen que l'operació es tancarà previsiblement abans que acabi el mes, si bé no existeix major pressió temporal que la de "entrar en el compte de resultats de Repsol i CriteriaCaixa" abans que conclogui l'exercici 2016.

L'import de la transacció ronda els 4.000 milions d'euros, que es repartiran a parts iguals entre Repsol i CriteriaCaixa, en desprendre's cadascun d'ells d'un 10%. La petroliera reduirà la seva participació al 20% i l'entitat catalana al 24%, la qual cosa podria obligar a revisar el pacte parasocial que mantenen des de fa 16 anys.

Al marge de si es trenca, reformula o manté aquest pacte parasocial entre Repsol i La Caixa, l'operació crearà un nou escenari a Gas Natural Fenosa i obligarà a entaular una relació entre tres grans socis.

"Gestió dinàmica"
Per Repsol, l'operació resulta coherent amb els missatges que s'han anat transmetent al mercat i encaixa amb el seu pla estratègic per al període comprès entre 2016 i 2020, així com en el que la pròpia companyia descriu com una "gestió dinàmica permanent del portafoli de negocis".

Per la seva banda, CriteriaCaixa troba una oportunitat per monetizar un percentatge de la participació en Gas Natural Fenosa i ajustar la cartera de participades del holding, que optimitza d'aquesta manera la seva solvència sense perdre capacitat d'influència en el grup energètic. L'entitat guanya liquiditat i aplica, com fa Repsol, una gestió dinàmica de la seva cartera.

De materialitzar-se conforme al previst, aquesta operació es convertirà en una de les grans transaccions dels últims anys en el sector energètic espanyol, comparable a la OPV de finals de 2014 per a la venda d'un 22% d'Endesa per part d'Enel per uns 3.150 milions.

Sense por del veto de la CNMC
Malgrat el caràcter extracomunitari del nou accionista significatiu i al caràcter estratègic d'alguns actius de Gas Natural Fenosa, les fonts es mostren convençudes que l'operació no trobarà oposició en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), a la qual el Ministeri d'Indústria va transferir temporalment la capacitat per vetar moviments sensibles en el sector energètic.

La Llei 3/2013 de creació de la CNMC permet en la seva disposició addicional novena al Ministeri d'Indústria establir condicions quan un inversor extracomunitari pren participacions significatives en empreses amb actius estratègics en el sector de l'energia, entre ells centrals nuclears o de carbó com les operades per Gas Natural Fenosa.

No obstant això, Indústria, com ja va fer amb les liquidacions del sistema elèctric, va transferir temporalment aquesta competència a l'organisme presidit per José María Marín Cremada, que des del moment de la seva creació no s'ha vist obligada a imposar condicions a l'empara d'aquesta potestat.

A diferència de l'antiga Funció 14 del regulador energètic, ara les operacions s'analitzen expost, ja que les empreses han de comunicar-les en un termini de quinze dies des del seu tancament. A més, la CNMC solament pot actuar quan el comprador és de fora de la Unió Europea i en cas que existeixi un risc real per a la seguretat de subministrament.

Aliats des del 2000
Repsol i La Caixa mantenen el control conjunt de Gas Natural Fenosa mitjançant un acord rubricat l'11 de gener de 2000 que ja ha sofert diverses modificacions, una d'elles al desembre de 2002 i una altra al juny de 2003.

Gas Natural Fenosa combina un negoci estable, altament regulat en les activitats d'electricitat i gas, amb una atractiva política de dividends. L'empresa va acordar recentment elevar un 10% la remuneració a l'accionista i s'ha compromès a fixar un pay out del 70% i al repartiment de 7.000 milions en dividends en cinc anys.