Plataformes de repartiment
Glovo vol que la normativa digui que els 'riders' han de ser autònoms
Juntament amb Uber Eats i Deliveroo, les plataformes de repartiment a domicili demanen que es reguli la feina dels seus treballadors
Les plataformes de repartiment a domicili Glovo, Uber Eats i Deliveroo han demanat al govern espanyol que reguli la feina dels riders per acabar amb l'alta judicialització a la qual s'ha enfrontat al sector recentment i per oferir claredat davant les sentències contradictòries sobre si s'estableix una relació laboral o no amb ells. En un document firmat juntament amb l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), han recomanat una reforma de l'Estatut del Treball Autònom que inclogui els seus repartidors dins del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). A més, han proposat que s'adapti la figura del treballador autònom econòmicament depenent (Trade) a la "realitat digital", conferint-li més protecció davant els problemes de salut o del cessament de l'activitat professional.
La relació entre aquests repartidors i les plataformes ha sigut posada en dubte per part de la Inspecció de Treball, que els considera "falsos autònoms" que haurien de ser contractats per l'empresa. Segons la proposta tramesa al govern en funcions presidit per Pedro Sánchez, la solució a "l'alta litigiositat" i a les incerteses a les quals s'enfronta el sector passa per una reforma de la normativa laboral que aclareixi que la relació entre uns i altres és mercantil.
I especifiquen que només podrà ser així si la plataforma ofereix serveis a través del canal digital, si la contractació i el pagament del sou també es fa per Internet i si el treballador disposa d'autonomia, no exclusivitat i aporta els instruments per fer la feina.
A més, demanen que s'articulin drets propis del col·lectiu d'autònoms que garanteixin una "suficient protecció social i reconeixement de determinats drets individuals i col·lectius, com les interrupcions temporals de l'activitat, la prevenció de riscos laborals, la formació professional o la protecció davant de contingències de salut o el cessament de l'activitat professional".
Les plataformes asseguren que la millor manera de dur-ho a terme és a través d'una revisió de la figura del treballador autònom econòmicament depenent (Trade) que podria denominar-se "Trade digital" i que hauria de beneficiar-se d'una simplificació burocràtica, millores en cobertures i una disminució del llindar de dependència econòmica perquè puguin treballar amb un major nombre de clients.
La modificació proposada contempla una indemnització en cas d'extinció unilateral del contracte per part de la plataforma, a condició que s'hagi treballat un temps mínim; una provisió d'assegurança per accident i cobertures de responsabilitat; el compromís que la fi de la relació amb una de les plataformes no afectarà la capacitat de treballar amb altres; el dret a rebre formació i beneficis i descomptes relacionats els serveis que ofereixen les empreses amb les quals col·laborin.
L'organització ha justificat la proposta de canvi de regulació tot assegurant que les plataformes aporten 643 milions d'euros i 14.337 llocs de treball al mercat espanyol. També han aprofitat per denunciar que "davant la falta de concreció" del legislador, han treballat "proactivament" per trobar una solució per millorar la seva seguretat jurídica davant d'un mercat com l'espanyol on s'han trobat amb "grans dificultats" per culpa de la "restrictiva interpretació de la regulació laboral". També es queixen que el volum de judicis que s'han celebrat tampoc ha aclarit la relació jurídica entre repartidor i plataforma, ja que els tribunals no s'han posicionat sempre de la mateixa manera.