• Empresa
  • Grifols inverteix 45 milions a Irlanda i 31 a Parets

Grifols inverteix 45 milions a Irlanda i 31 a Parets

Dublín tindrà la la seva principal base logística i s'ampliarà el seu complex industrial de Parets del Vallès

Grifols segueix sent una empresa de referència internacional
Grifols segueix sent una empresa de referència internacional
EFE
31 de Maig de 2014
El grup català d'hemoderivats Grifols destinarà 45 milions a construir a Dublín (Irlanda) la seva principal base logística, i 31 milions més a ampliar el seu complex industrial de Parets del Vallès (Vallès Oriental) amb una planta que produirà un medicament per tractar afeccions pulmonars.

Grifols ha desgranat aquestes inversions durant la Junta Ordinària d'Accionistes que ha celebrat aquest divendres 30 de maig a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), en la qual el president de la companyia, Víctor Grífols, ha assegurat que el 2015 la multinacional ha de decidir "on ubicarà" la seva pròxima planta de fraccionament de plasma i "quin serà la seva mida".

El president de Grifols, una de les companyies líders en el món en medicaments biològics derivats del plasma, ha comentat que haurà de determinar si la situa "a Barcelona, a Los Angeles o bé a Clayton (Carolina del Nord)", en al·lusió als principals centres industrials de Grifols.

En aquest sentit, la directora de relacions amb els inversors de la multinacional, Nuria Pascual, ha assegurat després, en una trobada amb la premsa, que aquesta planta també es podria ubicar en un altre lloc del món.Víctor Grífols ha justificat la necessitat d'afrontar ja aviat aquest debat perquè una planta de fraccionament, centre que s'encarrega de separar les diferents proteïnes derivades del plasma sanguini, pot tardar a posar-se en marxa uns set anys entre que es construeix i rep el vist-i-plau de les autoritats sanitàries.

Precisament, el president de la companyia catalana ha avançat avui que "en dues setmanes" inaugurarà al costat del president català, Artur Mas, la nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Clayton (Carolina del Nord), en la qual s'han invertit uns 260 milions de dòlars, i que permetrà situar la capacitat de fraccionament de plasma de Grifols en 12 milions de litres quan estigui llesta, entorn de juny de 2015.

El president català ja va inaugurar a l'abril la nova planta de fraccionament de plasma de Grifols a Parets del Vallès, per la qual cosa Grífols ha fet broma en comentar que, en acudir a una altra inauguració d'una planta similar, ara als EUA, el president "es convertirà en un expert en el fraccionament de plasma".

Paral·lelament, Grifols ha concretat avui que ubicarà a Dublín (Irlanda) el seu principal centre logístic a nivell mundial, que hauria de començar a funcionar a l'octubre de 2015. Es tracta d'un centre que donarà treball a 120 persones que farà d'enllaç dels centres de Grifols als EUA i Espanya, de manera que el plasma procedent dels EUA que no es fraccioni a Nord-amèrica s'emmagatzemarà primer a Irlanda abans de transportar-lo a Espanya.

Al mateix temps, el centre irlandès gestionarà material que ha passat per les instal·lacions de Parets del Vallès (Vallès Oriental) per a etiquetar-lo i derivar-lo des d'allà a altres països.

Quant al complex industrial de Grifols a Parets, a més de la nova planta de fraccionament, la multinacional ha invertit 16,3 milions a fabricar una planta que produirà fibrina, una goma d'enganxar biològic, i que està pendent de ser validada. També Grifols ha començat a construir una altra planta a Parets, que espera que estigui acabada "a final de 2015 o bé el 2016", i que estigui en funcionament el 2017.

Aquesta planta, que podria generar 15 o 20 llocs de treball, s'encarregarà de produir Prolastina C, un medicament elaborat a partir d'una proteïna extreta del plasma denominada alfa1-antitripsina.

D'una altra banda, Grifols, que l'any passat va guanyar 345,6 milions, un 34,6 % que l'any anterior, i va registrar unes vendes de 2.741,7 milions (4,6 %), es proposa seguir expandint-se per tot el món i planeja obrir oficines comercials a l'Índia, a Indonèsia i a Taiwan.

D'una altra banda, la multinacional catalana continua la seva aposta per l'R D i aquest any preveu elevar el pes dels fons que destina a investigació fins al 6 % de les seves vendes, davant del 4,5 % que venia sent habitual els últims anys.

També la companyia segueix estudiant oportunitats d'adquisició, encara que no del calat de l'operació que la va portar a adquirir, a final de l'any passat, la divisió de diagnòstic de la suïssa Novartis per uns 1.240 milions d'euros.

Quant a la remuneració a l'accionista, Grifols va mantenir el 2013 la seva política de destinar el 40 % del benefici a dividend, i els accionistes rebran un segon dividend de 0,20 euros bruts per acció a partir del 5 juny d'aquest any que complementarà els vint cèntims d'euro pagats al juny de l'any passat.