• Home
  • Economia
  • Article title

Grup Dulcesol, el xicotet forn valencià que hui ven en 50 països

L'empresa naix en el poble de Vilallonga als anys 50, però la fi del monopoli del pa va empentar a la família a elaborar altres productes i hui facturen 335 milions d'euros

03 de Juny de 2019
La seu del Grup Dulcesol

Al poble valencià de Vilallonga, de 4.000 habitants i ubicat al sud de La Safor, va obrir un forn als anys 50 del segle passat. Un negoci familiar, com el de qualsevol altra localitat, que proveïa de pa al veïnat. Un dia, però, el monopoli es va terminar amb la proliferació d'establiments que venien pa acabat de fer. "La panificadora anava malament i la meua mare, per afrontar la competència, va començar a produir palmeretes, bescuits, brioixos... que es venien als despatxos de pa". Ho recorda el conseller delegat del Grup DulcesolRafael Juan, una de les principals empreses del sector alimentari espanyol, que hui fabrica més de 200 productes i ven en més de 50 països de tot el món -té una fàbrica, inclús, a Algèria-.

Les magdalenes quadrades, el producte estrella

Tot i que ara la companyia és "multicategoria, multimarca i multiproducte", com ressalta insistentment Juan, el conseller delegat no dubta en triar el seu producte estrella: "La magdalena que els meus pares començaren a comercialitzar a mitjans dels anys 60 amb una forma diferent, quadrada, i amb un nom distint, Glorias, al que hi havia al mercat en eixe moment". "Es van fer famoses als inicis i continuen triomfant hui dia; en 2018 vam fabricar 985 milions de magdalenes que van viatjar per tot el món", afirma, orgullós.

El conseller delegat del Grup Dulcesol, Rafael Juan

Juan és la segona generació de l'empresa familiar, que diu que funciona perquè el seu model es basa "en el lideratge participatiu, en el treball en equip i, com a conseqüència, en la generació de compromís amb l'empresa". "Fomentem la creació d'equips autogestionats, aprofitant al màxim el talent de les persones i integrant-les en el procés d'innovació", sosté.

Fabriquen bona part de l'embalatge i els ous que necessiten

Amb aquesta filosofia les xifres no paren de créixer: l'any 2014 el Grup Dulcesol va facturar 292 milions d'euros, i en 2018, 335 milions i una producció de 150.400 tones. En l'actualitat té dos centres de producció al País Valencià (a Gandia i Vilallonga) que elaboren unes 2.500 referències i tenen 35 línies de producció. A més, té una granja productora d'ous que abasteix el 85% de les necessitats de l'empresa, i una planta d'impressió de bobines i borses per envasat que cobreix la pràctica totalitat (98%) de l'embalatge del grup. L'antic forn valencià hui té més de 2.400 treballadors (el 50% són dones).

Dulcesol és present én 50 països, compta amb 2.500 referències, una plantilla de 2.400 treballadors i una facturació de 335 milions

Com déiem, també compta amb una fàbrica a prop d'Orà, a Algèria, amb tres línies de producció. Segons revela Juan, l'empresa "està duent a terme un ambiciós pla d'expansió exterior" que, des de 2008, els ha permés estar present en més de 50 països de tot el món. A l'estranger facturen 57,4 milions d'euros (el 17% del negoci total del grup) i els principals destinataris serien Algèria (on s'ha posicionat com a la primera marca en el sector de la pastisseria), Portugal, França, Itàlia, Regne Unit, Marroc, Països Baixos, Rússia, Alemanya i els Estats Units.

La digitalització, el gran repte del Grup Dulcesol

Hui el Grup Dulcesol està lluny d'eixe xicotet forn de poble, però abans d'arribar a on està ara, ha hagut d'enfrontar-se a diferents reptes durant la seua trajectòria. El conseller delegat Rafael Juan parla de la transformació digital com un dels desafiaments que van abordar a la dècada dels 80, quan van començar a digitalitzar tots els processos administratius. Als anys 90 es va estendre a les línies de producció, "sobretot als controls de qualitat" i l'aplicació de l'ISO 9000. L'any 2000 l'empresa va introduir la robòtica per connectar tots els equips productius als servidors. Ara, assegura Juan, el grup està "immers" en el màrqueting digital, "tractant d'involucrar tant els clients com els consumidors".

"La disrupció tecnològica ens ha fet veure que existeix una doble necessitat: hem de comptar amb les persones com les vertaderes acceleradores del procés de canvi, és essencial el treball en equip per aprofitar tot el seu talent i la Intel·ligència Col·lectiva; a més, hem de ser àgils i imprimir velocitat als canvis per adaptar-nos al canvi cultural que requereixen equips autogestionats que siguen capaços d'incorporar la innovació i la flexibilitat que necessita la nostra organització", explica el conseller delegat.

Vendre brioixeria industrial en un moment de cerca de l'alimentació saludable

No ens enganyem: la brioixeria industrial no passa pel seu millor moment d'imatge pública, envoltada pels aliments saludables, ecològics i naturals. Per això, Juan no dubta a l'hora d'assenyalar un altre repte de l'empresa: "Ser sensibles a la preocupació dels consumidors i aconseguir que els productes no només agraden, sinó que siguen sans".

El repte de Dulcesol: "Ser sensibles a la preocupació dels consumidors i aconseguir que els productes no només agraden, sinó que siguen sans"

Per a assolir-ho, conta que treballen per millorar els productes des del punt de vista nutricional amb la creació del Centre d'Innovació Nutricional i de Salut (CINS), on van invertir 49 milions d'euros en 2018 per al desenvolupament de projectes d'R+D i nous segments.

Entre les actuacions que han dut a terme es troba la reducció del sucre en molts productes; l'eliminació del greix de palma de molts altres i la seua substitució per oli de gira-sol alt oleic o per combinacions de soia i gira-sol tractats; l'eliminació dels colorants azoics; la introducció de referències amb oli d'oliva; o el llançament de la Gamma Dulcesol Innova, productes amb la microalga Chlorella.

En efecte, en el marc de l'estratègia de diversificació de l'empresa, ja fa anys va encetar l'ampliació amb noves marques amb certificació ecològica com Mi Menú Bio (alimentació infantil), Natur Crem (cremes vegetals) i Be Plus (smoothies). "Els productes tenen molt bona acollida", assegura Juan, i recalca que aquestes tres gammes van tenir una progressió del 147% en l'últim any. El conseller delegat explica que cadascuna de les marques que comercialitza el Grup Dulcesol té "una estratègia pròpia" i "es dirigeix a un tipus de destinatari concret que no sempre coincideix".

Rafael Juan creu que les perspectives de futur de l'empresa familiar "seran bones" en la mesura que continuen "innovant" per assegurar-se "la diferenciació" i la "competitivitat". "I per descomptat, mentre siguem capaços d'adaptar-nos per donar resposta a les necessitats dels consumidors, amb el compromís d'oferir-los sempre qualitat certificada", afegeix. Els clients ja no són els i les veïnes de Vilallonga, sinó els milions d'habitants dels 50 països on arriben els seus productes.