HP, 35 anys a Catalunya: de petita fàbrica a líder mundial de la impressió en 3D
La multinacional va començar amb una petita fàbrica a Terrassa i 35 anys després té a Sant Cugat el centre mundial de la impressió en 3D
La multinacional nord-americana HP es va implantar a Catalunya el 1985 en un petit taller llogat a Terrassa on fabricava traçadors gràfics. 35 anys després, la companyia lidera des de Sant Cugat del Vallès el negoci mundial de la impressió en 3D i de la impressió de gran format.
"Des del campus de Sant Cugat estem liderant la quarta revolució industrial", destaca el vicepresident i director mundial de la impressió en 3D d'HP, Ramon Pastor. Una evolució marcada per la innovació, l'ambició i el talent i que ha situat el centre com un referent mundial. Uns 2.300 treballadors i innovacions tecnològiques fetes aquí ho certifiquen.
La història comença el 1985, quan els responsables d'HP a Espanya van apostar per impulsar una petita fàbrica a Catalunya i van escollir Terrassa. "Requeríem començar molt aviat, va sortir l'oportunitat i els nostres 'pares' d'aquella època van veure l'oportunitat de localitzar aquí una fàbrica d'HP", recorda Pastor. Eren trenta treballadors, tots dedicats a la fabricació de traçadors gràfics. Els dos primers enginyers no van arribar fins al cap de tres anys i van començar a desenvolupar impressores juntament amb la seu que HP tenia a Sant Diego.
De Terrassa a Sant Cugat
Però ben aviat es van adonar que el taller quedava petit. Els caps van tenir la visió de crear un campus i van triar l'actual localització de Sant Cugat, el 1990. La proximitat amb les universitats i amb cadenes de subministrament relacionades amb l'automoció van ser dos factors claus. Inicialment, HP tenia a Sant Cugat sobretot fàbriques. En poc temps van passar a produir més d'un milió d'impressores domèstiques l'any.
"A poc a poc vam anar apostant per la recerca i el desenvolupament i vam fer la transició de producció a I+D, i a tenir un negoci", emfatitza el vicepresident de la companyia. Així va ser com als 90, HP va decidir que el campus de Sant Cugat lideraria el departament d'impressió de gran format a escala mundial. Amb poc temps, van convertir aquesta branca en el negoci amb més quota de mercat i més rendibilitat de l'empresa. "Ens va posicionar molt bé dins de la companyia per obrir el campus a múltiples negocis", afegeix Pastor.
Més de seixanta nacionalitats
Aquest èxit va obrir el centre de Sant Cugat a treballadors d'arreu del món, amb persones d'una seixantena de nacionalitats: "Ens va permetre veure el món d'una manera molt diferent i vam seguir apostant per la innovació i incubar nous negocis". De fet, un dels valors d'HP és l'aposta per la multiculturalitat, el talent internacional i la paritat. "De tota aquesta barreja surten noves idees i innovació, fer productes que són útils per tot el món. Hem de tenir aquesta visió global i no la pots tenir només amb persones que han estudiat a l'UPC i després han fet un màster a Esade", sentencia Pastor.
Un dels moments importants per HP a Catalunya va ser al 2000. La companyia va decidir traslladar les fàbriques a Àsia per estalviar costos i, de cop i volta, Sant Cugat es va quedar sense la producció. "Vam aprofitar-ho per fer un canvi d'orientació. Tota l'energia que teníem posada en la fabricació, la vam dirigir a una aposta per la innovació", recorda Pastor. Gràcies a això, el 2002 tornaven a tenir la mateixa xifra de treballadors, tot i que de perfils molt diferents.
El 3D, fet a Sant Cugat
Un dels moments transcendentals per HP a Sant Cugat va arribar el 2014, quan la multinacional va decidir ubicar-hi el centre mundial de la impressió en 3D. I va ser gràcies a l'aposta per la innovació de l'equip santcugatenc. "Ningú de Palo Alto ens va dir d'invertir en això. Vam veure l'oportunitat, vam invertir i vam inventar una tecnologia disruptiva pel 3D", explica Pastor. Van presentar la idea a la seu central de la multinacional i els hi va encantar.
"Gràcies a això, tenim el laboratori més gran del món en impressió 3D i tenim el lideratge mundial de la impressió 3D des de Sant Cugat", emfatitza. El 2019, al campus d'HP es va inaugurar un espai de 15.000 metres quadrats dedicats a la investigació de la impressió en 3D, el centre més gran del món d'aquesta tecnologia.
Ramon Pastor: "La pròxima parada d'aquest viatge és la incubació sostinguda de nous negocis d'alt valor afegit"
La tasca d'investigació d'HP a Sant Cugat els ha portat a impulsar altres tecnologies disruptives. Han desenvolupat innovacions en la impressió per exteriors (sense utilitzar dissolvents) i en la impressió sobre tèxtil. D'aquí a poc trauran els primers productes d'impressió en 3D en metall. "La pròxima parada d'aquest viatge és la incubació sostinguda de nous negocis d'alt valor afegit. Estem posicionats com un dels campus més innovadors d'HP, per la part tecnològica i per nous models de negoci.
El futur del 3D
Fa anys que de la tecnologia de la impressió en 3D se'n parla molt, però fins ara segurament no s'havia materialitzat la seva utilitat. Per Ramon Pastor, la pandèmia ha suposat un punt d'inflexió. La capacitat d'adaptar-se de les fàbriques digitals, que d'una setmana per l'altra han pogut crear nous prototipis i començar a fabricar material mèdic com pantalles o respiradors; ha quedat demostrada.
"No només és una economia de peces personalitzades o anar d'idea a producció d'una forma més curta. Et permet canviar totalment el model de negoci. Permet fer una producció molt més sostenible i molt més a prop de la demanda i produir només el que necessitem", recalca el vicepresident d'HP. Per Pastor, la pandèmia ha posat de manifest els "límits" del procés de producció mundial, que no és "resilient" a impactes d'aquest estil.
Ramon Pastor: "El coronavirus serà catalitzador del canvi de model de producció a nivell mundial"
"El coronavirus serà catalitzador del canvi de model de producció a nivell mundial. Ja ho estem veient, estem produint com mai, es genera molt interès. Serà un abans i un després. Serà el futur de la indústria", conclou. Una de les conseqüències, afegeix, és que les fàbriques que en el seu moment es van deslocalitzar, podrien tornar a Catalunya: "El model de megafàbrica continuarà per certs productes, però perdrà importància. I en guanyarà les minifactories que estiguin a prop de la demanda, en el primer món".
I HP i Sant Cugat tindran molt a dir en aquest futur: "És una oportunitat que et passa una vegada a la vida. Dirigir aquesta transformació digital, no només des del 3D, sinó també des del punt de vista d'arts gràfiques i impressió".
El cercle virtuós del talent
Ramon Pastor posa en valor l'ecosistema empresarial de Sant Cugat, on comparteixen espai amb competidores com Epson o Ricoh i altres indústries punteres com la farmacèutica amb Grifols o Boehringer: "Estem en un cercle virtuós. El talent crida talent, l'èxit crida l'èxit i la inversió crida la inversió".
El vicepresident d'HP veu positiu compartir àrea amb competidores: "Es crea un pol d'atracció de talent, d'empreses emergents i innovació". A més, també valora positivament la marca Barcelona, una ciutat que defineix com a dinàmica i molt ben posicionada en el sector de les start-up.
"És veritat que altres ciutats europees estan millor posicionades en alguns àmbits", reconeix Pastor, tot i que considera que Barcelona té les bases per esdevenir un dels referents a continent. "Ens ho hem de creure i, entre tots, fer un projecte que tingui continuïtat", resumeix.