"No he sigut mai empresari, he sigut emprenedor"

Coincidint amb els 10 anys d'Aijec, el veterà expresident de Pimec Josep Lluís Rovira aconsella als joves emprenedors tenir "qualitat, motivació i il·lusió"

Josep Lluis Rovira és expresident de Pimec | Cedida Josep Lluis Rovira és expresident de Pimec | Cedida

D'empresaris "atípics" n'hi ha molts però pocs de la talla de Josep Lluís Rovira. L'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec) ha convidat l'expresident de Pimec per a celebrar els 10 anys del seu primer dinar d'emprenedors per on han passat ponents de la talla d'Isaak Andic o José Manuel Lara. A l'alçada de les expectatives, Rovira reivindica "no he sigut mai empresari, he sigut emprenedor". De formació economista i advocat, Rovira condueix un Seat 600, té un mòbil antic i es va trobar el Rei Felip VI "en calçotets" a casa seva. 

L'encarregat de presentar-lo és Cristian Rovira, el seu propi fill i vicepresident del grup Sifu: "Mai havia vist el currículum de 5 planes del meu pare". Més enllà de la patronal catalana, Josep Lluís Rovira ha sigut de tot i més: candidat al Congrés de Diputats durant les eleccions de 1977, membre dels consells de la Cambra de Comerç de Barcelona i de Foment del Treballcònsol d'Estònia, president del club català de Roma, membre del comitè organitzador dels Jocs Olímpics o Creu de Sant Jordi, entre d'altres. "Si vols treure temps, el treus. És culpa de l'empresari no tenir temps i estar aïllat", assegura. 

"No vas bé si dediques 12 hores a la teva empresa"

Rovira (pare) entra en acció: "Tinc 76 anys i estic jubilat. He tingut moltes empreses i no m'he dedicat mai a cap". Trencant mites, defensa que l'empresari és aquell que té la idea, posa els diners i s'hi dedica totalment. "L'empresari ho arreplega tot, jo em definiria com a emprenedor que és el que té la idea", matisa. Tot i que ha tingut més del 50% d'alguna companyia, reconeix que no n'ha dirigit mai cap perquè volia ser "l'amo del seu temps". "És la teva consciència personal la que ha de mesurar quina és la teva dedicació a l'empresa. Ara, no vas bé si dediques 12 hores a la teva empresa." 

La Mili, la fórmula i el Rei

Amb el passat molt present, Rovira recorda que va ser expulsat de la Mili per "antimilitarisme", va afrontar un consell de guerra i va passar dos dies en una presó de Ceuta. Poc després, va treballar en una companyia d'assegurances (6 anys), va portar un hòlding d'empreses (8 anys) i va treballar per a la multinacional alemanya Freudenberg (8 anys). 

Aijec Josep Lluis Rovira

Rovira ha participat en el 10è aniversari d'Aijec | Aijec

Després de 22 anys com a executiu, va decidir "crear, invertir i ajudar". Tenint en compte que "l'esforç, l'ètica i la perseverança ja es donen per suposat", Rovira té molt clar quina és la fórmula d'èxit: tenir clara la idea del projecte, convertir-ho en un business plan, qualitat del producte i del servei, buscar capital, contractar talent i després queda dirigir. En tres paraules: "qualitat, motivació i il·lusió". Fidel a la seva filosofia, encara és conseller d'una multinacional puntera en tecnologia com la francesa Capgemini. 

Com a anècdota de vida, no s'oblida de quan va comprar un apartament a la Vila Olímpic coincidint amb els Jocs de Barcelona. Abans que li donessin les escriptures, va anar-lo a veure i es va trobar amb el llavors Príncep Felip "en calçotets" fent una becaina. "No m'enrecordo ni de què li vaig dir però quan vaig baixar del pis, tenia sis policies rodejant-me que em van demanar totes les acreditacions", recorda. 

Cervell, cor i estómac

El públic empresarial i emprenedor li ha preguntat i repreguntat. Rovira no ha dubtat en contestar-ho tot, fins i tot la pregunta del president de Grupo Hotusa, Amancio López, que no s'ha volgut perdre la sessió: "Què és la intuïció i què hem de canviar en un moment com l'actual?" Pregunta, primera resposta: "La intuïció és clau en la presa de decisions però si prens una decisió només amb intuïció, corres el risc de fallar". Pregunta, segona resposta: "L'empresa que no canvia, mor. Ni tot el que has fet fins ara està malament ni tot el que t'ofereixen pel futur està bé". 

"L'empresa que no canvia, mor. Ni tot el que has fet fins ara està malament ni tot el que t'ofereixen pel futur està bé"

De cara al futur, Rovira té les lliçons apreses: "Massa comunicació és incomunicació" i "Totes les feines mecàniques acabaran substituïdes per robots". De fet, es calcula que el 50% dels llocs de feina desapareixeran en els pròxims 25 anys tot i que n'apareixeran de nous. A tot plegat, defensa que la xarxa i els mòbils no connecten sinó que aïllen a les persones.

En aquesta mateixa direcció, l'expresident de Pimec ha recordat la seva aposta per una direcció general de present i una de futur encarregada de la innovació, el màrqueting o la transformació digital. Per a liderar una empresa, recomana "equilibrar tres sensibilitats (cervell, cor i estómac) i no oblidar la intuïció". 

El sentit (menys) comú

Disposat a parlar de tot, Rovira ha explicat, en clau política, que "és molt difícil que es resolgui el problema que hi ha a Catalunya amb les eleccions del 21 de Desembre". Augura que la situació serà molt semblant a l'actual i que "seria raonable fer un referèndum pactat" agafant el Regne Unit i Escòcia com a model. 

Ara bé, també critica que "tot el procés ha sigut dolent per a les empreses" a causa de la inseguretat jurídica, les vagues o "el soroll". En el cas concret de l'EMA, prefereix treure l'argument polític de l'equació: "No està clar que fóssim segur els guanyadors. Això que es diu si no hi hagués hagut la DUI o el 155 hauríem guanyat és fals i es començarà a posar de manifest".

Per concloure tant en política com en empresa, hi ha deixat caure un nou aforisme: "La fórmula és aplicar el sentit comú que és el menys comú dels sentits"

Més informació
"Les empreses que no ofereixin un component social no sobreviuran"
La moda de Núria Basi més enllà de Da Vinci
Gerard Olivé, José Elías i Martina Font, finalistes del Premi Jove Empresari 2016
Avui et destaquem
El més llegit