• Empresa
  • Josep Oliu: "Cal abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic"

Josep Oliu: "Cal abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic"

El president del Banc Sabadell apel·la a la valentia política per evitar "conseqüències polítiques no agraciades"

Joan Oliu, aquest dijous a la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell
Joan Oliu, aquest dijous a la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell
Albert Segura
14 de Gener de 2014
Act. 14 de Gener de 2014

Banc Sabadell considera que el sistema de finançament autonòmic li cal un rentat de cara que passa de manera indispensable per l'entesa política. El seu president, Josep Oliu, creu que no avançar en aquest camí està començant a tenir uns efectes ni volguts ni positius en matèria econòmica, i per això insta els governs català i espanyol a reconduir la situació.

Oliu ha participat aquest dimarts al matí en la tradicional conferència que celebra la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell per analitzar les perspectives econòmiques per aquest 2014, on ha ofert una ponència en què ha abordat no només la situació del país, sinó també les principals línies que tenen a veure amb l'entitat bancària.

Reformes pendents
El president del Banc Sabadell veu urgent tractar un finançament autonòmic que ha arribat al final deu seu recorregut, i que obliga el govern de Madrid a posar fil a l'agulla si no vol que la tensió política creixi. "Cal abordar de manera valenta la reforma del sistema de finançament autonòmic, la no reforma ens duu a conseqüències polítiques no agraciades", assegura Oliu.

És per això que aquest replantejament ha de formular-se al llarg d'aquest 2014, com a molt tard el 2015 si es volen frenar les conseqüències negatives que aquesta situació pot comportar per a l'economia estatal.

Oliu apunta la necessitat de mantenir les polítiques reformistes engegades fins el dia d'avui amb l'objectiu de garantir l'interès dels mercats i els inversors exteriors: "Si com a conseqüència de la millora de l'economia l'esperit reformista davalla, podria ser un xoc, i tot el camí fet començaria a retrocedir".

Primers resultats
El president del Banc Sabadell diu que gràcies a aquestes polítiques s'ha aconseguit que es reflecteixi per primer cop en unes taxes de creixement no negatives i comencen a deixar entreveure unes perspectives millors a la situació actual. Per això, defensa que el govern mantingui el seu full de ruta i es centri en polítiques que d'entrada són poc populars, com la retallada en la despesa, l'increment d'impostos o els ajustos per fer més eficient l'administració pública.

De fet, Oliu creu que aquest 2014 permetrà un retorn a la normalitat, que si bé "no la tenim garantida", si que permet establir unes prioritats que passen per fer començar a encarar la nova situació amb un nou plantejament. La millora del sentiment psicològic, la bona evolució de les exportacions i l'incipient creixement del PIB són alguns dels indicadors que conviden a l'optimisme.

Amb aquest argumentari, l'empresari creu necessari impulsar una reforma fiscal racional i econòmica per incentivar el consum i que permeti augmentar els ingressos de l'Estat, a més d'aplicar esforços addicionals en l'àmbit laboral. En aquest sentit, ha valorat d'assumible l'objectiu de dèficit marcat per la troika per al 2014 del 5,8%, tot i que ha considerat més complicats d'assolir els objectius de 4,2% i l'inferior al 3% per als propers dos anys.

Desocupació: un problema per combatre
"Hi ha gent que no treballarà mai més". Oliu ha estat molt contundent davant d'una realitat que cada dia s'endureix i que convida a més catalans i espanyols a abandonar el seu país per trobar una situació millor a l'estranger. "Si no marxen fora no trobaran feina, i molt probablement molta gent mai marxarà", ha sentenciat.

D'altra banda l'atracció de talent estranger també és una assignatura pendent que hauria de passar per un canvi en la fiscalitat per a no residents, per la qual cosa aposta per reduir la burocràcia.

Barcelona, potencial tecnològic
La competitivitat d'Espanya en els darrers anys ha anat en augment. Oliu creu que la capital catalana, a més, pot ser un bon lloc per apostar per la reindustrialitzaciótecnològica. "Barcelona té un gran potencial de futur, compta amb escoles de negocis i politècniques", uns elements que si compten de les eines correctes i s'hi treballa poden beneficiar-la.

Accés al crèdit
Oliu augura que el volum de crèdits bancaris concedits a les famílies no augmentarà durant els propers anys. Es basa en què "han perdut les ganes d'endeutar-se amb hipoteques i en sentit global", fet pel qual assegura que tot i que es manté la concessió, no se'n demana.

En canvi la demanda creditícia per a empreses productives hi és, amb un abast limitat, però. "Hi ha una perspectiva positiva, i la capacitat exportadora fa pensar que la situació financera també ho serà", ha valorat.