• Empresa
  • King, els reis dels videojocs

King, els reis dels videojocs

Els creadors del popular Candy Crush Saga han trobat a Barcelona una base idònia per al desenvolupament de nous jocs socials

Manel Sort lidera l'equip de King a Barcelona
Manel Sort lidera l'equip de King a Barcelona
Pau Garcia Fuster
29 de Juny de 2014
Act. 30 de Juny de 2014
Poques vegades el nom d'una empresa ha estat tan premonitori com amb l'anglosueca King. Jocs com el Candy Crush Saga o el Bubble Witch Saga han catapultat l'empresa a ser un dels reis del mercat dels videojocs. Actualment, les seves creacions són presents a 200 països, amb 352 milions d'usuaris únics mensuals, i 143 milions d'usuaris únics diaris. I contribueix a situar Barcelona com una de les capitals mundials del vídeojoc, acollint-ne la fira internacional Gamelab.

Manel Sort, head of studio de King a Barcelona, explica que l'empresa "va començar amb jocs onlineal web RoyalGames.com, i el 2011 es van passar als jocs socials". Aprofitant els que tenien les millors mètriques per adaptar-los a aquest entorn, Sort destaca que "no és un joc on estàs sol, competeixes amb els teus amics a Facebook". L'èxit, exemplificat pel Candy Crush, va ser rotund.

Aterratge a Catalunya
Per consolidar-se com a líder mundial en videojocs casuals multiplataforma, King necessitava augmentar la capacitat de producció. Per això va obrir diversos centres de desenvolupament a Europa, un dels més destacats a Barcelona.

Manel Sort va començar sol en un Business Center l'estiu del 2012, i avui ja omplen tres plantes del mateix edifici amb més de 250 treballadors. "És el lloc d'Europa o del món on és més fàcil contractar gent de qualsevol localitat. Tenim un percentatge molt alt d'estrangers, i ens dóna molta versatilitat. Ens va molt bé per obrir-nos al món", explica Sort.

L'aposta per adaptar els jocs al mòbil i per la multiplataforma ha estat un dels grans arguments de creixement; i jocs com el Paper Pear Saga, el Diamond Digger o el recent Bubble Witch Saga 2 ja s'han fet íntegrament a Barcelona. Precisament l'aposta pel mòbil és clau per Manel Sort. "De cada euro que va a apps, 72 cèntims van a videojocs", assegura.

A l'hora de testar els jocs, el perfil més adient són dones d'uns 50 anys mares de família. "És un filtre molt bo perquè són molt exigents. Si demanes a algú si li agrada o no una cosa, hi ha gent que no és tan dura. Aquest perfil et diu si no li agrada, i no ho intenta més", explica Sort.

Creixement sostenible
Segons el responsable de King, "el creixement és conseqüència de fer les coses bé. Ens basem en tres pilars: benestar, lideratge de qualitat i resultats". De fet, han estat la primera empresa de videojocs que rep el reconeixement Best Workplace.

Sort explica que "desenvolupar un videojoc és complicat, hi ha tensió i moments de crisi". Per això, destaca, "és important que la gent estigui molt ben avinguda, que sàpiguen fallar ràpid i tornar a començar".

El benestar dels seus treballadors obsessiona Manel Sort, que explica orgullós la multitud d'activitats que organitzen. El team buildingés fonamental a King, i es reflecteix en les trobades periòdiques dels treballadors de tots els centres per compartir experiències.

També tracten el lideratge a través d'una formació contínua. "Cada mes passem un qüestionari als treballadors per saber si la direcció està fent bé la feina", explica Sort. I aprofundeix, "és un negoci on realment mai no saps on vas. Has de pivotar molt ràpid".

Més que un joc, un servei
Per fer-ho, assenyala, "tenim clar el producte mínim viable i anem fent iteracions contínues per anar definint cap a on anar. Sempre anem provant diferents tipus de productes". Malgrat tot, té clar que el gènere Saga "tindrà una vida molt llarga. Hem fet diferents anàlisis per veure les tendències, i el servei que fem a dia d'avui és per tota la vida".

Manel Sort compara fenòmens com el Candy Crush amb sèries de televisió com Gent del Barri: "Han aguantat molts anys perquè toquen el que a la gent li agrada quan té temps lliure. Si l'audiència no ho demana, Candy Crush no tindrà un final, és un servei més".