• Empresa
  • La pime industrial consolida el creixement

La pime industrial consolida el creixement

Un estudi de Pimec destaca que l'ocupació ha augmentat un 2,7% en aquest sector i gairebé un 60% de les empreses han augmentat les vendes

Pimec fa una valoració positiva del 2016
Pimec fa una valoració positiva del 2016
Pau Garcia Fuster
21 de Desembre de 2016
Act. 21 de Desembre de 2016
"La pime industrial ha viscut un any relativament bo, globalment positiu". El director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, ha resumit d'aquesta manera el 2016 que ha viscut la petita i mitjana empresa industrial a Catalunya. Durant el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa, la patronal ha presentat les dades d'una enquesta que ha realitzat per segon any consecutiu. Els resultats mostren com un 58,6% d'aquestes empreses han millorat les seves vendes durant el 2016, un fet que s'ha traduït també en un augment del 2,7% de l'ocupació.

"Un 48% de les vendes van destinades al mercat català, un percentatge més alt que l'any anterior a causa d'un augment de la demanda interna", ha apuntat Guinjoan. Les dades sobre destinació de les vendes apunten que el segon gran mercat és l'exportació directa (sumant la zona euro i la resta del món arriba al 27,6%), mentre que les operacions a la resta d'Espanya es queden en el 23,6%.

De les empreses que han exportat, han incrementat les vendes en un 56% dels casos. Un 30% han venut el mateix que l'any passat i un 14% han disminuït les vendes. "Les xifres estan en sintonia amb el creixement econòmic a Catalunya i Espanya", ha assegurat Guinjoan.

Més inversió
"Una mica més de dues terceres parts de les empreses han fet inversions el 2016", ha destacat el director de l'Observatori de Pimec. Una xifra lleugerament interior a la dels darrers dos exercicis; un fet que Guinjoan explica per "una entrada en una fase de normalitat després de l'expansió post crisi".

Pel que fa al destí de les inversions, la maquinària és on més s'ha invertit (83%), seguit de la informàtica (68,9%). La tercera partida on més s'inverteix és en la innovació (52,1%). "Com que la inversió en processos s'inclou a les dues anteriors, s'entén que és innovació en producte, per tant és un percentatge molt destacable i mostra les inquietuds de la pime per estar al dia", ha apuntat Guinjoan. Unes inversions que han tingut com a objectius bàsics augmentar la productivitat i la capacitat productiva. "La finalitat de les inversions mostra un compromís de continuïtat, que està en una onada positiva", ha apuntat Guinjoan.

Augmenta l'ocupació industrial
"De les empreses que han variat plantilla, en un 40% dels casos ha estat per augmentar-la", ha destacat. Aquestes dades es tradueixen en un augment d'ocupació a la pime industrial del 2,7%. Per Guinjoan, que l'ocupació no creixi al mateix ritme que les vendes s'ha d'atribuir a "una millora de la productivitat".

Un bon any per a Pimec
La presentació de l'estudi ha anat acompanyada de l'habitual valoració de tancament d'any a càrrec del president de la patronal, Josep González. "Hi ha un fenomen de millora en funció de la mida de les empreses. Les grans han crescut més que les mitjanes, i aquestes més que les petites", ha evidenciat. En qualsevol cas, González ha assegurat que "Pimec també és optimista".

La patronal tancarà el 2016 amb un pressupost que haurà arribat als 11.400.000 euros, repartit en un 57% en quotes i acords, 18% en formació i 25% en projectes cofinançats i varis. "Ha estat un bon any, tenim resultats positius (mai no n'hem tingut de negatius), no hi ha problemes de tresoreria i els recursos propis ja sumen un 68% dins del passiu de l'entitat", ha celebrat el president de Pimec. Pel 2017, a més, ha anunciat un augment previst del 29% del pressupost, que arribaria als 14,7 milions d'euros.

Un entorn patronal millorable
On no s'ha mostrat tan satisfet Josep González és en l'ecosistema patronal del país. "Tenim un entorn patronal molt millorable. Estem escandalitzats i Pimec fa les coses molt millor que la mitjana del sector", ha tret pit. En aquesta línia, ha anunciat que Pimec Comerç està acollint diverses entitats que estan abandonant la Confederació Catalana del Comerç, després de l'escàndol en la seva direcció. "El que ha passat allà ens fa mal a tots i és un exemple del que no s'ha de fer", ha indicat.

González no ha volgut entrar a valorar una possible incorporació de Cecot a Pimec si finalment és expulsada de Foment del Treball, i s'ha limitat a assegurar que "cal valorar quina és la representació real de cadascú. Pimec no s'ha mogut mai de la petita i mitjana empresa".

Reivindicacions fiscals
González també ha lamentat que l'aprovació dels pressupostos catalans "va massa lenta i condicionada". Alhora, assegura que "ens preocupa que es posin nous impostos com el de béns no productius. Ja tenim molts impostos i no sembla el bon camí afegir-ne". El president de Pimec ha criticat que "tot va a càrrec de l'empresa, com la reducció del dèficit passant el rasclet de l'impost de societats. Si el Govern espanyol vol reduir el dèficit no ha de recollir més diners, sinó reduir despesa". Per González, "un país que només arregla les coses apujant impostos no és seriós".

El problema de la contractació temporal
Finalment, el president de Pimec ha reivindicat replantejar el marc laboral per acabar amb el problema de la temporalitat dels contractes. "Tots veiem que hi ha massa contractes temporals, fer més àgil la contractació i rescissió dels fixos és l'única manera de reduir-los", ha assegurat.

"Quan una empresa es veu obligada a reduir la plantilla, els mecanismes actuals són lents i costosos. Això genera una inseguretat que fa que l'empresa prefereixi no fer contractes fixos", ha evidenciat. González ha recordat que "a l'empresari no li interessa gent amb contractes temporals, vol treballadors compromesos i estables. Però la rigidesa ha portat a un excés de contractació temporal".