• Empresa
  • La pime més innovadora d'Europa

La pime més innovadora d'Europa

La startup Smartive desenvolupa uns sensors que milloren la producció de les turbines dels parcs eòlics, una proposta premiada per la Comissió Europea

Els parcs eòlics poden rendir fins a un 10% més amb Smartive
Els parcs eòlics poden rendir fins a un 10% més amb Smartive
Aida Corón
28 de Desembre de 2016
Entre el 5 i el 15% de les turbines d'un parc eòlic estan aturades per manteniment. Això significa que hi ha una certa ineficiència i que la producció d'energia a través del vent podria tenir uns llindars més elevats si se solucionessin aquestes mancances tècniques. Smartive és la startup que té la solució per a aquest problema, un projecte que els ha fet alçar-se com la Pime més innovadora d'Europa amb el guardó New Horizon de l'European Enterprise Network atorgat per la Comissió Europea.

Creada el 2013, la companyia ha desenvolupat uns sensors basats en l'ús de la Internet de les coses que permeten anticipar amb un marge d'un mes la possible fallada de la turbina. "S'ha de tenir en compte que normalment s'aturen quan fa més vent, el que significa que perdem capacitat productiva i també que no es pot enviar cap persona, perquè és perillós que l'enginyer pugi a dalt de tot", relata el co-fundador i director general, Jordi Cusidó, sobre les traves que suposa la reparació dels aparells.

Amb els seus sensors, i tenint aquesta previsió, l'empresa encarregada del manteniment pot enviar el seu equip abans que passi i en un dia que no hi hagi risc de ventades. "L'objectiu és que les turbines estiguin al 100% quan bufi el vent, així tindrem un model energètic més sostenible", insisteix.

Imatge de la patalla 3D de realitat virtual. Cedida

Per tot plegat, el seu principal client són les grans empreses productores d'energia, però també les que s'encarreguen del manteniment dels parcs i els fons d'inversió que han invertit en la tecnologia. "Sovint fem una tríada on participa el propietari del parc, la companyia del manteniment i nosaltres", exemplifica, "si tots ens coordinem, és quan el parc acaba operant millor.

Un problema global
Les xifres ja avalen la proposta de Smartive. D'entrada, calculen que amb els seus sensors es podrà incrementar un 10% la productivitat, el que suposaria una millora de la facturació de 70 milions d'euros a les empreses de la Unió Europea i de 200 milions a tot el món.

I és que si una cosa té clara, és que es tracta d'un problema d'abast mundial. Cusidó afirma que Alemanya té el 15% de la producció global d'energia eòlica, i Espanya, el 10%. "Però hem de tenir en compte que les grans empreses d'Espanya i Alemanya també són propietàries d'altres companyies que operen a fora", de manera que si s'implanta una solució viable, es pot exportar el producte amb facilitat.

Aquest també és el motiu pel qual el 2017 ha de ser l'any del llançament al mercat del producte i del seu posicionament internacional: "El nostre repte és créixer a aquests països, com també als Estats Units, on tenen aproximadament el 20% de la producció". I tot això sense comptar la Xina, que actualment ostenta el càrrec de líder mundial en creació d'energia eòlica.

Innovar té premi
Fins a ser escollits per l'European Enterprise Network hi ha hagut un llarg procés. Smartive ja havia participat prèviament en un programa destinat a pimes innovadores que consta de dues fases: la primera, destinada a fer un estudi de mercat i valorar si el producte és viable; i la segona, per fer els prototips. Si es passen les dues fases, pot suposar un ingrés de fins a 55 milions d'euros, una quantia amb la que la startup ha pogut comptar per desenvolupar el projecte.

Tot això, de la mà d'Acció, l'organisme català que els va situar en la llista de les pimes més innovadores d'Europa i els va proposar com a candidata per representar Catalunya en l'European Enterprise Network. Una competició on hi participa una companyia per cada país i que Smartive va guanyar en un dels tres premis que concedeix.

A més del guardó de la CE, la startup va guanyar el gener passat un premi internacional atorgat per la productora i distribuïdora d'energia italiana Enel. "Ens van reconèixer com a startup innovadora i això ens va ajudar a obtenir un fons europeu per desenvolupar els sensors. Així és com entrar en el projecte de la Comissió i en tota la cadena que ens ha portat a ser vistos com la pime més innovadora", explica. I afegeix que, segons els experts, això suposa "estar a la Champions League de la innovació".

Ara per ara són 15 treballadors a la companyia, comptant-los a ell i al seu soci, però el bon rendiment del negoci porta el director general a pensar que podran ampliar fins a més de 20 empleats al llarg del 2017.

Igual passa amb les xifres de facturació. Si aquest any la facturació ha assolit els 50.000 euros provinents de clients i els 200.000 amb projectes, pel nou any esperen arribar –i fins i tot superar- els 700.000 euros entre els dos canals.