• Empresa
  • La UE avala que la banca no retorni totes les clàusules sòl

La UE avala que la banca no retorni totes les clàusules sòl

L'advocat general del TJUE accepta "limitar en el temps els efectes de la nul·litat"

El Tribunal de Justícia de la UE qüestiona obertament el cànon digital espanyol
El Tribunal de Justícia de la UE qüestiona obertament el cànon digital espanyol
ACN
13 de Juliol de 2016
Act. 13 de Juliol de 2016
La justícia europea dóna la raó als bancs espanyols i, de moment, accepta que no retornin els diners de les clàusules sòl de les hipoteques cobrats abans del 9 de maig del 2013. Tot i que la sentència definitiva es farà esperar fins a finals d'any, aquest dimecres l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Paolo Mengozzi, ja ha avalat "la limitació en el temps dels efectes de la nul·litat" d'aquestes clàusules abusives per evitar les "repercussions macroeconòmiques" que patiria la banca. L'impacte, segons càlculs del Banc d'Espanya, seria d'entre 5.000 i 7.000 milions. L'opinió de l'advocat general no és vinculant, però els jutges l'acaben confirmant en l'àmplia majoria de casos.

El 9 de maig del 2013, el Tribunal Suprem espanyol va declarar abusives aquestes clàusules sòl, que obliguen els hipotecats a seguir pagant uns interessos mínims tot i que els índexs hagin baixat fins a 0% o estiguin en negatiu. Per protegir la banca espanyola de l'impacte, en ple rescat europeu, els jutges van posar límits a la retroactivitat d'aquesta nul·litat: els hipotecats només podrien recuperar els diners pagats després de la seva sentència. Clients de Cajamar, BBVA i Abanca, però, van recórrer el cas, però la justícia europea acabarà donant la raó al Suprem espanyol i als seus bancs, segons el dictamen preliminar del seu advocat general.

Mengozzi proposa als jutges de Luxemburg que "declarin que la limitació en el temps dels efectes de la nul·litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible" amb la legislació comunitària. Segons l'advocat general, la directiva europea "no exigeix als estats membres que estableixin la nul·litat retroactiva d'aquesta clàusula" i, per tant, permet que els jutges del Suprem puguin buscar l'equilibri entre la protecció dels consumidors i les "repercussions macroeconòmiques associades". Tot i que ara només s'està jutjant els casos de Cajamar, BBVA i Abanca, la sentència serà extrapolable a la resta d'entitats.