• Empresa
  • La unió bancària haurà d'esperar

La unió bancària haurà d'esperar

La implementació total del sistema es retarda fins 2025-2026 com a conseqüència de la complexitat en la resolució

Reunió de l'Ecofin sobre la unió bancària
Reunió de l'Ecofin sobre la unió bancària
ACN
11 de Desembre de 2013
Els ministres d'Economia de la Unió Europea han arribat aquest dimarts a la nit a un acord polític de mínims per a la creació del Mecanisme Únic de Resolució Bancària (MUR). Un projecte, però, que retardaria fins a 2025-2026 la posada en marxa d'una unió bancària completa. De fet, en una primera fase, el MUR estaria compartimentat per països, de manera que per reestructurar un banc espanyol es farien servir diners espanyols. El Consell d'Assumptes Econòmics i Financers (Ecofin) es tornarà a reunir d'urgència el proper 18 de desembre.

L'Ecofin encara no ha donat resposta definitiva als principals dubtes que s'havien de resoldre en aquesta reunió: ni qui serà l'autoritat que podrà decidir la resolució –liquidació o reestructuració– d'un banc (la Comissió vol assumir el rol però Berlín en dubta) ni de quina manera es finançarà el fons únic de resolució. De fet, de moment només hi ha un acord de mínims entre Alemanya, Holanda, França, Itàlia i Espanya que preveu que en un primer moment els diners quedin compartimentats per estats, evitant de facto una mutualització dels riscos immediata.

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat a l'acabar l'Ecofin que han avançat "bastant" i que esperen "tancar-ho" la setmana vinent. "Des del punt de vista del que són els principis del Fons Únic de Resolució i el Mecanisme Únic de resolució, tenim un acord bastant general i el que queda és tancar els detalls, és a dir, transformar-lo en un text legal i tancar-ho definitivament el pròxim dia 18", ha dit el ministre.

Els passos per a la unió
El Mecanisme Únic de Resolució és el segon pilar de la unió bancària després que s'aprovés ja el Mecanisme Únic de Supervisió. Un tercer pilar és el Sistema Únic de Garantia de Dipòsits. El MUR inclouria tots els estats participants en el Mecanisme Únic de Supervisió, tant els de l'Eurozona com aquells que vulguin participar-hi a través d'acords de cooperació.

"Jo diria que som cinc països que estem completament d'acord amb els principis generals i n'hi ha altres que lògicament han volgut tenir una mica més de temps", ha afirmat el ministre De Guindos referint-se a Espanya, França, Itàlia, Alemanya i Holanda.

Un acord complex
De cara la pròxima reunió, De Guindos s'ha mostrat convençut que s'arribarà a un acord. "Hem avançat molt, el camí recorregut és molt important. Aquest és un tema que té moltíssimes implicacions, la resolució és molt més complicada que la supervisió", ha matisat.

"El disseny final és un Mecanisme Únic de Resolució i un Fons Únic de Resolució, això s'ha decidit, el que hi haurà és un període transitori, un procés en el qual els fons nacionals van perdent importància i el fons de resolució únic la va guanyant", ha detallat De Guindos. El ministre ha conclòs que s'han assolit acords sobre com tenir un fons comú des del punt de vista del seu funcionament i de la presa de decisions.

Amb tot, l'acord final es prendrà en la pròxima reunió de l'Ecofin, que està previst que es trobi de manera extraordinària el 18 de desembre, justament un dia abans que s'iniciï la cimera europea, que reunirà els caps d'estat i de govern a Brussel·les el 19 i 20 de desembre.