Les dones ocupen el 35% d'alts càrrecs en empreses de la UE
La diferència salarial entre homes i dones a Espanya és del 16%
Només el 35% dels llocs directius en empreses de la Unió Europea (UE) són ocupats per dones. I del total de 7,3 milions de càrrecs de direcció que hi ha a la UE, 2,6 milions són dones, segons un informe d'Eurostat amb motiu del Dia Internacional de la Dona.
L'estudi també destaca que les dones que ocupen llocs directius a la UE obtenen un salari un 23,4% inferior a la mitjana dels homes, la qual cosa significa que les caps d'empresa guanyen una mitjana de 77 cèntims per cada euro que guanya un home per hora.
La presència més gran de dones en llocs directius es registra a Letònia, l'únic Estat membre on les dones són majoria i on representen el 53% en aquesta posició. Segueixen Bulgària i Polònia amb un 44%, Irlanda amb un 43%, Estònia amb el 42%, Lituània, Hongria i Romania els quals registren el 41%, així com França i Suècia, tots dos amb el 40%. Espanya ocupa la dotzena posició per sota del 40%, lleugerament superior a la mitjana europea.
En l'extrem oposat del rànquing, les dones representen menys de la quarta part dels gerents a Alemanya, Itàlia i Xipre amb un 22%, Bèlgica i Àustria registren un 23% i Luxemburg un 24%.
La bretxa salarial, també desigual
Les diferències entre dones i homes en llocs directius també es notable en els salaris. En cada Estat membre de la UE els directius homes guanyen més que les dones directives, encara que en proporcions diferents.
La bretxa salarial entre homes i dones en llocs directius és més estreta a Romania amb un 5%, per davant d'Eslovènia que registra un 12,4%, Bèlgica amb un 13,6% i Bulgària amb 15%. Per contra, una treballadora guanya prop d'un terç menys que el seu homòleg masculí a Hongria on la diferència és d'un 33,7%, a Itàlia és del 33,5% i a la República Txeca del 29,7%. I a més a més, la bretxa se situa prop d'un quart menys a Eslovàquia que registra un 28,3%, a Polònia un 27,7%, a Àustria un 26,9%, a Alemanya un 26,8%, a Portugal un 25,9%, a Estònia se situa al 25,6% i al Regne Unit amb un 25,1%. Espanya es troba en el setè lloc de la taula amb una desigualtat salarial del 16%.
I pel que fa a la diferència de retribució entre homes i dones, aquesta està vinculada a una sèrie de factors jurídics, socials i econòmics que van molt més enllà de la qüestió de la igualtat de remuneració per la mateixa feina, conclou l'Eurostat.