• Empresa
  • La ciberseguretat catalana ja dóna feina a prop de 6.000 persones

La ciberseguretat catalana ja dóna feina a prop de 6.000 persones

Les empreses dedicades a aquest àmbit facturen 807 milions d'euros anuals a Catalunya

La indústria pot ser vulnerable davant d’atacs cibernètics a causa dels processos de digitalització que estan adoptant
La indústria pot ser vulnerable davant d’atacs cibernètics a causa dels processos de digitalització que estan adoptant
Redacció VIA Empresa
Barcelona
12 de Setembre de 2018
Act. 12 de Setembre de 2018

Un estudi d'Acció ha identificat 352 empreses catalanes que es dediquen a la ciberseguretat que ocupen prop de 6.000 treballadors. Segons informa el Departament d'Empresa, el conjunt d'aquestes companyies factura 807 milions d'euros en un sector que registra creixements anuals d'entre el 12% i el 15% a escala internacional. Si el 2004 el mercat global de la ciberseguretat estava valorat en 3.500 milions de dòlars, la previsió per aquest 2018 és que tanqui l'any amb 93.000 milions.

 

L'informe, titulat Ciberseguretat. Informe Tecnològic, posa de relleu que d'aquestes empreses, el 95% són pimes, un 41,5% factura més d'un milió d'euros i el 35% exporta els seus productes. Del total de companyies catalanes que es dediquen a aquest sector, un 62% tenen més de 10 anys. De fet, han hagut d'obrir una línia de negoci basada en aquesta tecnologia.

Es calcula que, en l'àmbit empresarial, el 40% dels ciberatacs causen la interrupció de les operacions i la facturació, un 39% la pèrdua d'informació confidencial i un 32% un impacte negatiu sobre la qualitat dels productes. Precisament per això, les empreses es veuen obligades a aturar les seves operacions 17 hores anuals de mitjana.

 

Tendències

L'estudi posa de manifest que les tendències actuals i del futur d’aquest sector es basen en el fort impacte que tenen les TIC a la societat, amb una nova generació de components i sistemes, les dades emmagatzemades al núvol, les xarxes 5G, la gestió de les tecnologies big data o la robòtica.

A més, des d’un punt de vista empresarial, a més, la indústria pot ser vulnerable davant d’atacs cibernètics a causa dels processos de digitalització que estan adoptant en el nou marc de la Indústria 4.0, el fet que les cadenes de producció cada vegada es trobin més interconnectades i a la tendència cap a una major obertura i accés a la informació de les companyies.

D’aquesta manera, l’estudi determina que els principals sectors en què la ciberseguretat pot tenir més incidència són els serveis financers i d’assegurances, la salut i l’educació, la indústria, els governs, la mobilitat i el sector de les TIC.