09
de Setembre
de
2015
Act.
09
de Setembre
de
2015
A poques hores de començar la campanya electoral de les eleccions més singulars al Parlament de Catalunya, representants de les diferents candidatures s'han reunit aquest dimecres a Pimec per debatre sobre totes les qüestions que preocupen els socis de la patronal de la micro, petita i mitjana empresa. Com era d'esperar, la qüestió independentista ha sobrevolat en tot moment sobre la discussió, on cada partit ha pogut fixar la seva posició.
Junts Pel Sí
El catedràtic d'Economia de la UPF Oriol Amat ha estat l'encarregat d'exposar les línies d'actuació proposades per la candidatura Junts pel Sí. Amat ha volgut advertir d'entrada que "som en una situació molt injusta. Tenim el 16% de la població, el 18% del PIB i paguem el 19% dels impostos. Malgrat això, només rebem el 10% de la inversió pública". Per Amat, "Catalunya és com un bonsai per Espanya, que li van tallant les branques perquè no pugui acabar de créixer".
Oriol Amat ha assegurat que "amb un país nou farem una economia centrada en les persones. Som en un país que rescata banquers i s'oblida de les famílies, mentre hi ha països com Islàndia que rescaten persones i engarjolen banquers". El catedràtic de la UPF ha volgut tranquil·litzar els empresaris assegurant que "serem en un país dins la Unió Europea (UE), en totes les etapes les persones i les mercaderies seguiran movent-se amb acords bilaterals que ningú podrà evitar". Conscient de les preocupacions del públic, també s'ha mostrat ferm assegurant que "utilitzarem l'euro perquè ningú ho pot impedir". Al seu parer, "necessitem més economia social i cooperativa, que és la que ha resistit millor la crisi perquè està centrada en les persones". I s'ha referit a la possibilitat de premiar en els concursos públics les empreses sensibles amb el medi ambient.
El conegut argument del dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros que pateix Catalunya ha servit a Oriol Amat per detallar que permetrà finançar sobradament el cost de creació de les estructures d'estat, xifrat en 4.000 milions d'euros. Aquestes estructures d'estat, segons Amat, "crearan entre 50.000 i 60.000 llocs de treball d'alta qualificació, ajudant a reduir dràsticament l'atur". A més, ha deixat clar que "no ens fa por cap boicot. Com a molt l'efecte seria d'un 1%, i això si els empresaris no prenguessin mesures". Pel candidat de Junts Pel Sí, els mateixos efectes colaterals de tenir un estat permetran incrementar el PIB català, alhora que "com ha passat en altres països, al ser Estat rebrem moltes més seus d'empreses".
Amat també ha denunciat que "som en un país antiempresa, regulat per alts funcionaris de l'Estat. Volem un estat també dissenyat per persones que saben el que és pagar una nòmina". El candidat de Junts pel Sí ha anunciat que "no farem lleis com la de l'IVA de caixa, que ha estat un fracàs. Cal un IVA més baix per productes de consum, i augmentar el dels productes de luxe". També s'ha referit a la necessitat d'oferir "beneficis fiscals importants per les empreses que reinverteixin a la mateixa companyia"; i ha proclamat la creació d'una banca pública que ajudi a la pime.
"L'Estat espanyol mai no farà el corredor mediterrani si no passa per Madrid", ha denunciat Amat per reivindicar la necessitat que Catalunya decideixi sobre les seves infraestructures. A més, ha afirmat que "podrem rebaixar el cost energètic entre un 26% i un 30%, perquè la producció a Catalunya és excedentària". Per Amat, "és impossible fer un país business friendly amb la normativa espanyola. És un país amb una inseguretat jurídica enorme, només cal veure les energies renovables o el canvi en l'impost de societats".
Partit dels Socialistes de Catalunya
Pel PSC, Alicia Romero ha criticat les aspiracions independentistes assegurant que "la Generalitat té un pressupost elevat i capacitat per resoldre alguns problemes". La dirigent socialista ha destacat que "podria fer més, no s'hi val que la culpa sempre sigui d'algú altre". Per exemplificar-ho, ha denunciat que no s'ha lluitat prou contra el frau fiscal: "Es perden uns 15.000 milions d'euros per culpa dels defraudadors". Tot i reconèixer que una Catalunya independent seria viable, ha assegurat que "els costos per arribar-hi són massa alts. Hem de negociar i trobar maneres de reconduir-ho".
Romero ha insistit en el fet que "Catalunya té autogovern i competències, avui dia les empreses tenen problemes i cal ser més realistes i responsables". Ha denunciat que "hem rebaixat un 50% el pressupost industrial els darrers quatre anys", i ha proclamat que "creiem que l'Administració ha de posar les condicions perquè passin coses". Sense concretar massa en les propostes, Alicia Romero ha apostat per potenciar "la formació professional, les universitats estan plenes i estem sobreformats". Per la dirigent socialista l'objectiu ha de ser "augmentar la dimensió de les empreses perquè puguin innovar i internacionalitzar-se".
Partit Popular
El veterà diputat Santiago Rodríguez ha volgut recordar la seva condició de petit empresari i autònom a l'hora de dirigir-se al públic de Pimec. El dirigent del PP ha assegurat que l'objectiu del seu partit és "implantar polítiques que afavoreixin el benestar de les persones. L'empresa compleix una funció social, la de la integració a través dels llocs de treball. Volem que hi hagi riquesa, que les empreses vagin bé i puguin crear llocs de treball".
Rodríguez s'ha mostrat irònic a l'afirmar que "tenim dos escenaris: una Ítaca meravellosa i la realitat. Nosaltres apostem per les certeses: un marc jurídic estable amb seguretat jurídica per les empreses". Segons el diputat del PP, "per resoldre els inconvenients no cal estripar-ho tot. No es tracta de canviar de país, sinó de canviar de polítiques i corregir les que no funcionin".
El representant popular també ha afirmat que "el millor marc perquè les empreses treballin són les certeses actuals. Alguns prometen que a partir del 28S faran el que ja han tingut oportunitat de fer en cinc anys i no han fet". Rodríguez ha denunciat que "des del 2012 l'ICF ha ajudat la meitat d'empreses. Quan més necessitat han tingut de suport financer, més s'ha reduït el suport". I ha proclamat que el seu partit "no està disposat a renunciar a una economia de mercat, la llibertat d'empresa, la pertinença a la UE i a l'euro amb influència en el BCE".
Catalunya sí que es pot
El discurs de Joan Coscubiela, molt crític amb les aspiracions independentistes, també ha proclamat que "la pime és el gran problema de la nostra economia. Se li ha de donar suport perquè deixi de ser pime. Ser petit és molt bonic, però ets molt feble". Per l'exdirigent sindical, "cal que tingui musculatura exportadora per salvar la indústria. Cal un determinat tipus de turisme i de construcció, amb una utilitat social".
Coscubiela ha reclamat abordar el finançament i la morositat de les pimes. "Per això cal transformar l'ICF perquè sigui una veritable banca pública com a eina d'ajuda a pimes i autònoms". El representant de Catalunya sí que es pot ha assegurat que "el marge de maniobra que hi ha per tenir polítiques concretes per a les pimes és important. Hem de fer propostes pel 28S, no perquè quan tots morim quan arribem al paradís".
Tot i mostrar-se crític amb la UE, Coscubiela ha afirmat ser "conscient" de la necessitat d'un ens d'aquesta mena; i ha advertit que "de la UE no es pot entrar i sortir com si fos un cinema". A més a més, ha assegurat que "la industrialització és clau i s'ha menyspreat a Catalunya. La indústria no es reforça fins que no es facin polítiques que desincentivin altres sectors menys productius".
Ciutadans
Antonio Espinosa ha estat el representant de la formació liderada per Albert Rivera. "Volem facilitar la tasca de l'empresa, i per això hem de crear-li un entorn socioeconòmic favorable", ha proclamat d'entrada. Espinosa ha assegurat que des de Ciutadans volen "afavorir el turisme, que és de gran potencial per a Catalunya". Com era d'esperar, el dirigent de Ciutadans també s'ha mostrat molt crític amb el procés independentista, al qual ha acusat de "provocar inseguretat jurídica" i de tenir "uns costos elevadíssims que no valen la pena". Per Espinosa, "Espanya i Catalunya tenen els mateixos problemes. No necessitem canviar un passaport, sinó canviar un govern".
Espinosa també ha volgut ressaltar que "la morositat és un tema vital per les pimes. Empreses solvents s'han vist obligades a tancar per temes de finançament". En aquest sentit, ha assegurat que "no cal que l'ICF sigui un banc públic, hi ha línies de crèdit adequades per donar suport a les pimes". Ara bé, ha proposat que "el finançament públic ha d'estar condicionat a que les empreses compleixin els terminis de pagament".
El responsable de Ciutadans també ha criticat la fiscalitat catalana, i ha reclamat rebaixar el tipus marginal de l'IRPF. "S'ha de flexibilitzar els impostos de les empreses durant almenys els seus primers dos anys", ha indicat.
Unió Democràtica de Catalunya
El professor de màrqueting d'Esade Carles Torrecilla ha representat Unió Democràtica al debat de Pimec. Torrecilla, que també ha presumit de ser un petit empresari coneixedor de les necessitats de la pime, ha assegurat que "parlem de coses reals, com rebaixar impostos, no ens inventarem res".
Torrecilla ha assegurat que ningú el sentirà explicar "el conte de la lletera. Totes les pimes saben que quan han tingut un competidor que el feia, abans de fracassar l'han perjudicat rebentant preus, etc". El representant d'UDC també ha volgut desmentir les previsions de creixement de Junts pel Sí: "Diuen que Catalunya creixerà al 8%? Com la Xina o el Perú? Aquest és el seu model?", s'ha preguntat retòricament.
Torrecilla també ha lamentat que "mentre ens estàvem queixant que no ens donaven diners, no hem esgotat els bons europeus. La cançó del ploraner no ajuda a la pime". Pel professor d'Esade, "contra el frau fiscal s'hi lluita rebaixant els impostos. Si s'apugen és quan s'acaba fent frau perquè no es poden pagar".
CUP
Josep Manel Busqueta, de les Candidatures d'Unitat Popular, també ha reivindicat la seva condició d'autònom com a pastisser. A banda de l'anècdota personal, ha indicat que el que caracteritza la CUP és "la coherència". "Apostem obertament per un procés d'independència, construït des dels valors de l'esquerra. No només de millor gestió, sinó de transformació de la societat que tenim", ha proclamat. Per Busqueta, "el capitalisme del segle XXI no és el mateix que abans, per tant la independència ha de tenir la plena capacitat per decidir sobre tot allò que afecta a la societat i a les classes populars".
El representant de la CUP s'ha mostrat escèptic davant la necessitat de seguir dins la UE. "Som els primers europeistes, però de l'Europa dels pobles", ha matisat. Per Busqueta, "hem de constatar els fets: estem governats per una societat neoliberal especulativa i devoradora". Joan Manel Busqueta ha assegurat que "avancem, si no ho evitem, cap a un capitalisme destructor on els ciutadans tenim tants drets com diners a les butxaques".
Junts Pel Sí
El catedràtic d'Economia de la UPF Oriol Amat ha estat l'encarregat d'exposar les línies d'actuació proposades per la candidatura Junts pel Sí. Amat ha volgut advertir d'entrada que "som en una situació molt injusta. Tenim el 16% de la població, el 18% del PIB i paguem el 19% dels impostos. Malgrat això, només rebem el 10% de la inversió pública". Per Amat, "Catalunya és com un bonsai per Espanya, que li van tallant les branques perquè no pugui acabar de créixer".
Oriol Amat ha assegurat que "amb un país nou farem una economia centrada en les persones. Som en un país que rescata banquers i s'oblida de les famílies, mentre hi ha països com Islàndia que rescaten persones i engarjolen banquers". El catedràtic de la UPF ha volgut tranquil·litzar els empresaris assegurant que "serem en un país dins la Unió Europea (UE), en totes les etapes les persones i les mercaderies seguiran movent-se amb acords bilaterals que ningú podrà evitar". Conscient de les preocupacions del públic, també s'ha mostrat ferm assegurant que "utilitzarem l'euro perquè ningú ho pot impedir". Al seu parer, "necessitem més economia social i cooperativa, que és la que ha resistit millor la crisi perquè està centrada en les persones". I s'ha referit a la possibilitat de premiar en els concursos públics les empreses sensibles amb el medi ambient.
El conegut argument del dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros que pateix Catalunya ha servit a Oriol Amat per detallar que permetrà finançar sobradament el cost de creació de les estructures d'estat, xifrat en 4.000 milions d'euros. Aquestes estructures d'estat, segons Amat, "crearan entre 50.000 i 60.000 llocs de treball d'alta qualificació, ajudant a reduir dràsticament l'atur". A més, ha deixat clar que "no ens fa por cap boicot. Com a molt l'efecte seria d'un 1%, i això si els empresaris no prenguessin mesures". Pel candidat de Junts Pel Sí, els mateixos efectes colaterals de tenir un estat permetran incrementar el PIB català, alhora que "com ha passat en altres països, al ser Estat rebrem moltes més seus d'empreses".
Amat també ha denunciat que "som en un país antiempresa, regulat per alts funcionaris de l'Estat. Volem un estat també dissenyat per persones que saben el que és pagar una nòmina". El candidat de Junts pel Sí ha anunciat que "no farem lleis com la de l'IVA de caixa, que ha estat un fracàs. Cal un IVA més baix per productes de consum, i augmentar el dels productes de luxe". També s'ha referit a la necessitat d'oferir "beneficis fiscals importants per les empreses que reinverteixin a la mateixa companyia"; i ha proclamat la creació d'una banca pública que ajudi a la pime.
"L'Estat espanyol mai no farà el corredor mediterrani si no passa per Madrid", ha denunciat Amat per reivindicar la necessitat que Catalunya decideixi sobre les seves infraestructures. A més, ha afirmat que "podrem rebaixar el cost energètic entre un 26% i un 30%, perquè la producció a Catalunya és excedentària". Per Amat, "és impossible fer un país business friendly amb la normativa espanyola. És un país amb una inseguretat jurídica enorme, només cal veure les energies renovables o el canvi en l'impost de societats".
Partit dels Socialistes de Catalunya
Pel PSC, Alicia Romero ha criticat les aspiracions independentistes assegurant que "la Generalitat té un pressupost elevat i capacitat per resoldre alguns problemes". La dirigent socialista ha destacat que "podria fer més, no s'hi val que la culpa sempre sigui d'algú altre". Per exemplificar-ho, ha denunciat que no s'ha lluitat prou contra el frau fiscal: "Es perden uns 15.000 milions d'euros per culpa dels defraudadors". Tot i reconèixer que una Catalunya independent seria viable, ha assegurat que "els costos per arribar-hi són massa alts. Hem de negociar i trobar maneres de reconduir-ho".
Romero ha insistit en el fet que "Catalunya té autogovern i competències, avui dia les empreses tenen problemes i cal ser més realistes i responsables". Ha denunciat que "hem rebaixat un 50% el pressupost industrial els darrers quatre anys", i ha proclamat que "creiem que l'Administració ha de posar les condicions perquè passin coses". Sense concretar massa en les propostes, Alicia Romero ha apostat per potenciar "la formació professional, les universitats estan plenes i estem sobreformats". Per la dirigent socialista l'objectiu ha de ser "augmentar la dimensió de les empreses perquè puguin innovar i internacionalitzar-se".
Partit Popular
El veterà diputat Santiago Rodríguez ha volgut recordar la seva condició de petit empresari i autònom a l'hora de dirigir-se al públic de Pimec. El dirigent del PP ha assegurat que l'objectiu del seu partit és "implantar polítiques que afavoreixin el benestar de les persones. L'empresa compleix una funció social, la de la integració a través dels llocs de treball. Volem que hi hagi riquesa, que les empreses vagin bé i puguin crear llocs de treball".
Rodríguez s'ha mostrat irònic a l'afirmar que "tenim dos escenaris: una Ítaca meravellosa i la realitat. Nosaltres apostem per les certeses: un marc jurídic estable amb seguretat jurídica per les empreses". Segons el diputat del PP, "per resoldre els inconvenients no cal estripar-ho tot. No es tracta de canviar de país, sinó de canviar de polítiques i corregir les que no funcionin".
El representant popular també ha afirmat que "el millor marc perquè les empreses treballin són les certeses actuals. Alguns prometen que a partir del 28S faran el que ja han tingut oportunitat de fer en cinc anys i no han fet". Rodríguez ha denunciat que "des del 2012 l'ICF ha ajudat la meitat d'empreses. Quan més necessitat han tingut de suport financer, més s'ha reduït el suport". I ha proclamat que el seu partit "no està disposat a renunciar a una economia de mercat, la llibertat d'empresa, la pertinença a la UE i a l'euro amb influència en el BCE".
Catalunya sí que es pot
El discurs de Joan Coscubiela, molt crític amb les aspiracions independentistes, també ha proclamat que "la pime és el gran problema de la nostra economia. Se li ha de donar suport perquè deixi de ser pime. Ser petit és molt bonic, però ets molt feble". Per l'exdirigent sindical, "cal que tingui musculatura exportadora per salvar la indústria. Cal un determinat tipus de turisme i de construcció, amb una utilitat social".
Coscubiela ha reclamat abordar el finançament i la morositat de les pimes. "Per això cal transformar l'ICF perquè sigui una veritable banca pública com a eina d'ajuda a pimes i autònoms". El representant de Catalunya sí que es pot ha assegurat que "el marge de maniobra que hi ha per tenir polítiques concretes per a les pimes és important. Hem de fer propostes pel 28S, no perquè quan tots morim quan arribem al paradís".
Tot i mostrar-se crític amb la UE, Coscubiela ha afirmat ser "conscient" de la necessitat d'un ens d'aquesta mena; i ha advertit que "de la UE no es pot entrar i sortir com si fos un cinema". A més a més, ha assegurat que "la industrialització és clau i s'ha menyspreat a Catalunya. La indústria no es reforça fins que no es facin polítiques que desincentivin altres sectors menys productius".
Ciutadans
Antonio Espinosa ha estat el representant de la formació liderada per Albert Rivera. "Volem facilitar la tasca de l'empresa, i per això hem de crear-li un entorn socioeconòmic favorable", ha proclamat d'entrada. Espinosa ha assegurat que des de Ciutadans volen "afavorir el turisme, que és de gran potencial per a Catalunya". Com era d'esperar, el dirigent de Ciutadans també s'ha mostrat molt crític amb el procés independentista, al qual ha acusat de "provocar inseguretat jurídica" i de tenir "uns costos elevadíssims que no valen la pena". Per Espinosa, "Espanya i Catalunya tenen els mateixos problemes. No necessitem canviar un passaport, sinó canviar un govern".
El debat organitzat per Pimec ha causat una gran expectació entre els seus associats. PGF |
Espinosa també ha volgut ressaltar que "la morositat és un tema vital per les pimes. Empreses solvents s'han vist obligades a tancar per temes de finançament". En aquest sentit, ha assegurat que "no cal que l'ICF sigui un banc públic, hi ha línies de crèdit adequades per donar suport a les pimes". Ara bé, ha proposat que "el finançament públic ha d'estar condicionat a que les empreses compleixin els terminis de pagament".
El responsable de Ciutadans també ha criticat la fiscalitat catalana, i ha reclamat rebaixar el tipus marginal de l'IRPF. "S'ha de flexibilitzar els impostos de les empreses durant almenys els seus primers dos anys", ha indicat.
Unió Democràtica de Catalunya
El professor de màrqueting d'Esade Carles Torrecilla ha representat Unió Democràtica al debat de Pimec. Torrecilla, que també ha presumit de ser un petit empresari coneixedor de les necessitats de la pime, ha assegurat que "parlem de coses reals, com rebaixar impostos, no ens inventarem res".
Torrecilla ha assegurat que ningú el sentirà explicar "el conte de la lletera. Totes les pimes saben que quan han tingut un competidor que el feia, abans de fracassar l'han perjudicat rebentant preus, etc". El representant d'UDC també ha volgut desmentir les previsions de creixement de Junts pel Sí: "Diuen que Catalunya creixerà al 8%? Com la Xina o el Perú? Aquest és el seu model?", s'ha preguntat retòricament.
Torrecilla també ha lamentat que "mentre ens estàvem queixant que no ens donaven diners, no hem esgotat els bons europeus. La cançó del ploraner no ajuda a la pime". Pel professor d'Esade, "contra el frau fiscal s'hi lluita rebaixant els impostos. Si s'apugen és quan s'acaba fent frau perquè no es poden pagar".
CUP
Josep Manel Busqueta, de les Candidatures d'Unitat Popular, també ha reivindicat la seva condició d'autònom com a pastisser. A banda de l'anècdota personal, ha indicat que el que caracteritza la CUP és "la coherència". "Apostem obertament per un procés d'independència, construït des dels valors de l'esquerra. No només de millor gestió, sinó de transformació de la societat que tenim", ha proclamat. Per Busqueta, "el capitalisme del segle XXI no és el mateix que abans, per tant la independència ha de tenir la plena capacitat per decidir sobre tot allò que afecta a la societat i a les classes populars".
El representant de la CUP s'ha mostrat escèptic davant la necessitat de seguir dins la UE. "Som els primers europeistes, però de l'Europa dels pobles", ha matisat. Per Busqueta, "hem de constatar els fets: estem governats per una societat neoliberal especulativa i devoradora". Joan Manel Busqueta ha assegurat que "avancem, si no ho evitem, cap a un capitalisme destructor on els ciutadans tenim tants drets com diners a les butxaques".