Espectacle pirotècnic a Barcelona el cap d'any del 2021 organitzat per Pirotecnia Igual | Cedida

Empresa

Pirotècnia Igual: l'espurna de Canyelles que il·luminarà La Mercè 2024 amb Rosalía

L'empresa, amb més de 140 anys d'història, està darrere de grans actuacions de foc a Catalunya com el Piromusical o festes majors, a més de Mundials i JJ.OO

Quants cops ens hem meravellat amb un espectacle pirotècnic abans o després una festa major? Sigui a Catalunya o mirant un gran esdeveniment esportiu per televisió, molt probablement Pirotècnia Igual estava darrere d'aquella actuació. Fundada a Barcelona l'any 1880, l'empresa avui situada a Canyelles ha estat la responsable de cites de gran rellevància com la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics del 1992 o la del Mundial de futbol del 2014. Des dels anys 80 són els encarregats d'organitzar el famós Piromusical de La Mercè, que enguany comptarà amb la selecció musical de Rosalía.

Més info: Anem cap a un Sant Joan més silenciós?

Tot plegat va començar a finals del segle XIX al carrer de Lleida de Barcelona, molt a prop de Montjuïc. No obstant això, el negoci no va començar a transformar-se al que és ara fins que es van mudar a Canyelles, l'any 1962. "Amb les obres olímpiques vam haver de tancar la fàbrica que teníem al barri. Sabíem que allà no podíem créixer", explica a VIA Empresa Albert Rovira, director artístic de Pirotècnia Igual.

Els anys 70, primers grans 'shows' internacionals

Una dècada més tard, a finals dels 70, van venir els primers espectacles internacionals. Primer, a França. Més tard, a Xile, on actualment també tenen negoci físic, gràcies a l'èxit que van tenir les seves exhibicions de Cap d'Any a Valparaíso. L'any 1981 va començar la seva relació actual amb Barcelona, amb el que avui és el Piromusical. "En aquell moment, l'Ajuntament va començar a donar importància i a treballar la cultura popular de la ciutat", recorda Rovira. Des de llavors, l'aliança s'ha mantingut amb els anys. 

Rovira: "Els Jocs de Barcelona van ser l'esdeveniment de més rellevància que hem fet mai, d'aquells que només succeeixen un cop a la vida"

Els temps van ser perfectes per a Pirotècnia Igual, ja que gràcies a la seva bona tasca i a la sintonia que tenien amb el consistori, van ser els escollits per organitzar la posada en escena dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. "Potser l'esdeveniment de més rellevància que hem fet mai, d'aquells que només succeeixen un cop a la vida", subratlla Rovira.

Però s'equivocava: més tard, Pirotècnia Igual va participar en actuacions tan importants com el Mundial del Brasil del 2014, la Copa Amèrica de Xile o el Festival de Cannes, per esmentar alguns. Això sí, cap d'ells va igualar l'emotivitat d'organitzar el show de la cita esportiva més transcendent de la història de casa nostra.

Molt més que espectacles

Muntatge d'una exhibició de Pirotècnia Igual | Cedida
Tot i la seva expertesa organitzant cites de grans dimensions, aquesta no és l'única àrea de negoci del grup. "Ho toquem tot", avança Rovira. "Fabriquem i subministrem productes de pirotècnia professional a altres empreses que fan actuacions i distribuïm productes a botigues i majoristes a través d'una marca anomenada Piresa", afegeix, sense oblidar-se dels correfocs. De fet, els seus productes es van fer servir als JJ.OO d'Atenes 2004 i de Londres 2012, entre altres.

Ara bé, els espectacles propis continuen sent "l'activitat principal". I ull, no tots són internacionals: també s'encarreguen de muntar exhibicions de diferents festes majors. De fet, un cop acabi el Piromusical de La Mercè 2024, previst pel dimarts 24 de setembre, hauran de començar a preparar els focs artificials que tancaran la Festa Major del Prat de Llobregat menys d'una setmana després.

2024: un Piromusical amb Rosalía

Piromusical de La Mercè 2022 | Ajuntament de Barcelona

Si bé Pirotècnia Igual pot presumir d'una gran demanda, l'espectacle que més il·lusió els fa cada any és el Piromusical de La Mercè. Preparar-lo costa "al voltant de 100.000 euros" i les feines prèvies comencen 2 mesos abans, un cop reben la banda sonora per part de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Enguany l'ha dissenyat l'artista catalana Rosalía, de qui Rovira ens avança que podria portar "una sorpresa".

Malgrat la preparació, el resultat d'un espectacle pirotècnic no es pot assajar, només simular

"Quan rebem la música, sempre pensem quins efectes poden anar d'acord amb cada moment o els colors que poden combinar millor. Un cop ho tenim, construïm un disseny que després passa a fabricació, i allà ja ens ho preparen per portar-lo al lloc i muntar-ho fàcilment", revela. La mala notícia? Que en tractar-se de focs artificials, el resultat mai es pot preveure. "Anem sempre en directe. Ara podem fer simulacions per ordinador per saber com quedaran els efectes i com combinar-ho millor, però només ens ajuda a fer-nos una idea", assegura.

Rovira confessa que "no sempre és fàcil" encaixar els focs artificials amb les seleccions musicals d'artistes i entitats encarregades de la banda sonora. Tot i això, el Piromusical continua sent un dels espectacles més admirats i visitats cada any a Barcelona. Un luxe que aplega el millor de cada art.