• Empresa
  • Mind the Byte adquireix Intelligence Pharma

Mind the Byte adquireix Intelligence Pharma

La bioinformàtica es converteix en la primera empresa nacional i en una de les més grans d'Europa en intel·ligència artificial aplicada al sector farmacèutic

Alfons Nonell-Canals, CEO of the start-up Mind the Byte
Alfons Nonell-Canals, CEO of the start-up Mind the Byte
Redacció VIA Empresa
Barcelona
11 de Gener de 2018
Act. 11 de Gener de 2018

La bioinformàtica Mind the Byte, pionera en el desenvolupament de tecnologies basades en intel·ligència artificial, cloud big data per al disseny computacional de fàrmacs, ha adquirit el 100% de Intelligent Pharma, una de les principals companyies de l'Estat espanyol en serveis de quimioinformàtica per a la indústria farmacèutica i biotecnològica. Des de la seva constitució, el 2011 i 2007 respectivament, ambdues empreses han aconseguit mobilitzar 5,8 milions d'euros de capital públic i privat i posicionar-se en l'avantguarda del sector.

Amb aquesta adquisició –el major moviment corporatiu registrat a l'emergent mercat espanyol de la bioinformàtica– Mind the Bytees converteix en la primera empresa nacional i en una de les més grans d'Europa en intel·ligència artificial aplicada al descobriment i desenvolupament de medicaments. 

Els termes de l'acord, que no s'han fet públics, contemplen una part en metàl·lic i una altra en intercanvi d'accions. La companyia bioinformàtica té la intenció de finançar l'operació i el creixement de l'empresa amb una ampliació de capital, la tercera de la companyia, per import de 3 milions d'euros. “Aquesta operació forma part del pla de negoci de Mind the Byte per al creixement i la internacionalització de la companyia a través d'adquisicions estratègiques. La integració de Intelligent Pharma ens permet beneficiar-nos de la seva valuosa xarxa de contactes, equip, tecnologia i oficines, alhora que augmenta de forma immediata nostra quota de mercat. La nostra previsió per a l'any 2019 és aconseguir els 2 milions d'euros de facturació”, afirma Alfons Nonell-Canals, fundador i CEO de la companyia.

L'empresa, sòcia tecnològica d'Amazon Web Services des del 2013, ofereix la seva tecnologia mitjançant una plataforma SaaS (software as a service) i serveis científics d'alt valor afegit. El 2015 va obrir la seva primera filial europea al Copenhagen Bio Science Park (Dinamarca) i el 2016 va desembarcar al mercat japonès de la mà de l'empresa nipona Filgen, on preveu facturar 1,2 milions d'euros el 2020. Amb l'adquisició de Intelligent Pharma –amb oficines a Munic i Heidelberg (Alemanya), Londres (Regne Unit) i Alberta (Canadà) i clients en més 20 països del món–, incrementarà la seva presència a escala global i ampliarà la gamma de serveis.

Un mercat emergent amb gran potencial

La bioinformàtica és una ciència emergent en la qual s'apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades biològiques. Actualment, la quimioinformàtica aplicada al descobriment de fàrmacs és una tecnologia capdavantera dins aquesta àrea estratègica, i s'està convertint en una de les eines fonamentals per al procés de R+D en la indústria farmacèutica, ja que permet reduir el temps i el cost dels processos de descobriment de fàrmacs (drug discovery) i accelerar el time to market de nous medicaments.

“El termini de temps necessari per desenvolupar un fàrmac pot arribar als 10 o 15 anys i amb una inversió a molt llarga termini de centenars de milions d'euros. Amb el suport de la bioinformàtica, Mind the Byte ajuda a reduir considerablement el temps, els costos i el risc de la inversió mitjançant l'optimització de la fase de descobriment de molècules. A més, gràcies al recent acord amb la sueca Prosilico, ara també assessorem a les empreses en la fase d'estudis preclínicos”, conclou Nonell-Canals.

Segons dades recollides en l'últim informe del consultora internacional Transparency MarketResearch (TMR), el mercat mundial de la bioinformàtica està experimentant un creixement exponencial i s'estima que dels 2.300 milions de dòlars registrats el 2012 creixin fins als 9.100 milions de dòlars el 2018.