Fa més de deu anys que Miquel Valls és el rostre visible de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. L'economista i empresari català va ser nomenat president de la Cambra el 2002 i des de llavors ha treballat en la defensa dels interessos d'alguns dels sectors més potents a Catalunya. Una defensa que no ha quedat al marge de les circumstàncies polítiques i econòmiques que es viuen al país.
Pocs dies abans de la Diada de l'11 de setembre, el president de la Cambra de Comerç considerava que és "absolutament raonable" el plantejament del president de la Generalitat Artur Mas de convocar unes eleccions plebiscitàries al 2016, remarcant que abans cal esgotar totes les possibilitats. "És importantíssim tenir credibilitat internacional i, per tenir-la, cal esgotar totes les possibilitats de negociació", va dir Valls en una entrevista a Catalunya Ràdio. La Cambra, va explicar també, ha demanat a diversos membres del govern de Rajoy que segui a negociar amb la Generalitat. Segons el president de la Cambra de Comerç, el govern central s'ha mostrat en els darrers mesos "més sensible" en algunes qüestions com, per exemple, la signatura del protocol per construir els accessos ferroviaris al Port de Barcelona. Valls, però, va posar en qüestió que a nivell polític existeixi la mateixa voluntat.
Les darreres manifestacions públiques del president de la Cambra han tingut molt a veure amb el procés sobiranista i les conseqüències que aquest pugui tenir en l'àmbit econòmic. En aquest sentit, Valls ha negat recentment que la inversió estrangera estigui frenant-se a Catalunya a causa del procés sobiranista. "No veiem que hi hagi cap preocupació des del punt de vista de la inversió estrangera, les inversions es realitzen en funció de les previsions de futur de retorn de les inversions", va dir a Ràdio Barcelona.
Trajectòria en el sector industrial
Nascut el 28 de setembre de 1943 a Barcelona, Miquel Valls es va formar en Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona, a banda de ser màster en Gestió Gerencial per l'Escola d'Alta Direcció i Administració (EADA), i diplomat en Direcció d'Empreses per IESE. Quan va arribar a la Cambra de Comerç ja acumulava una llarga experiència en el sector industrial, que va conèixer per via familiar al grup empresarial Valls, del sector metal·lúrgic, on va ser directiu entre el 1970 i el 1984. Sense canviar de sector, del 1985 al 2000 va ser el director de la Comercial DVP. A banda, també és directiu de Fichet SA des del 1970, i del Grup Fichet España des del 1996. A més, ha col·laborat amb Saba, Gas Natural, Mutual Cyclops i altres empreses.
Valls va assolir la presidència de la Cambra l'any 2002 (en substitució d Antoni Negre i sent-ne l'únic candidat), però la seva vinculació a l'entitat es remuntar a l'any 1996. Dos anys després va passar a formar part del seu Comitè Executiu com a responsable de l'àrea de delegacions. Al mateix temps va ser nomenat president del Consell de Cambres de Catalunya per unanimitat de les 13 cambres catalanes de comerç, càrrecs pels quals ha estat reelegit. Des d'aquestes entitats vetlla també per l'evolució econòmica del país. En aquest sentit, fa uns dies expressava, en una entrevista a la cadena Ser, el seu convenciment que "aquest sigui l'últim estiu d'aquesta crisi profunda que estem vivint. L'estiu que ve començarem a parlar de recuperació; lenta, però recuperació", va dir.
La seva trajectòria professional inclou la relació amb la Fira de Barcelona, de la qual és vicepresident del Consell General de la Fira de Barcelona i del Consell Superior de Cambres de Comerç d'Espanya, a banda de ser president de MC Mutual i vicepresident d'Eurochambres i Ascame. A més a més, participa com a patró a la Fundació Conservatori del Liceu.
Miquel Valls, la veu de la Cambra de Comerç
L'empresari i economista, que presideix l'entitat des del 2002, no està al marge de les circumstàncies polítiques i econòmiques del país
17
de Setembre
de
2013
Act.
03
d'Abril
de
2014