La capella ardent de José Manuel Lara Bosch s'instal·larà aquest diumenge al Tanatori de Sant Gervasi a la una del migdia i la cerimònia del funeral se celebrarà dilluns al matí a Barcelona.
Nascut el 8 de març del 1946, era fill de l'editor José Manuel Lara Hernández, que va fundar el Grup Planeta en la dècada dels 40. Va cursar els estudis de Ciències Econòmiques i un màster a Esade i a l'any 1996 va ser designat conseller delegat del grup fins que l'any 2003 en va assumir la presidència després de la mort del seu pare, José Manuel Lara Hernández.
El Grup té presència a l'Estat i diversos països de l'Amèrica Llatina, a més de França, on és el segon més important sota la marca d'Editis. A l'Estat, el grup disposa del Grup 62, a més de 40 editorials, entre les quals destaquen Booket, Ediciones Destino, Deusto, Paidós, Espasa, Seix Barral i Timun Mas, entre moltes altres.
Precisament, el Grup Planeta és l'impulsor d'un dels premis més importants del sector editorial i el més ben dotat econòmicament. Al llarg de 50 anys, ha premiat escriptors com Manuel Vázquez Montalbán, Josep Maria Gironella, Baltasar Porcel, Carmen Laforet, Torcuato Luca de Tena o Antonio Gala, entre molts altres. Actualment, el jurat està format per Alberto Blecua, Alfredo Bryce Echenique, Pere Gimferrer, Rosa Regàs, Carmen Posadas, Soledad Puértolas, Zoé Valdés i Carlos Pujol.
Magnat de la comunicació
Lara també ha tingut un paper rellevant en el panorama mediàtic català i espanyol. Era president del Grup Atresmedia des del juny del 2003, quan es va convertir en l'accionista de referència del grup multimèdia a través de Planeta De Agostini. Actualment, el Grup Atresmedia gestiona Antena 3, de la qual n'era president; La Sexta, cadena que va adquirir l'any 2011, i altres canals com Nova, Neox, GolTV, a més de l'emissora radiofònica Onda Cero. També era màxim accionista de 'La Razon', i entre el 2004 i el 2009 també va ser accionista del diari 'Avui', fins que es va vendre el seu 40% de l'editora del diari, Corporació Catalana de Comunicació S.L., juntament amb el Grup Godó - també amb un 40%-. L'altre 20% corresponia a l'Institut Català de Finances.
Lara també va presidir entre els anys 2005 i 2008 el Cercle d'Economia, i a partir del següent mandat, amb Salvador Alemany com a president, va passar a ser vocal fins al 2012. Prèviament, entre 2003 i 2005 n'havia estat vicepresident. També va ser membre de la junta directiva de l'Institut d'Empresa Familiar i vicepresident del Banc Sabadell.
L'any 2007, la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi i el 2009 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts, que concedeix el Ministeri de Cultura, mentre que el 2013 la Medalla al Mèrit al Treball del govern espanyol. El passat 2 d'octubre del 2014, va rebre el premi de la fira Liber, organitzada per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, en reconeixement a la seva trajectòria en el sector editorial, en un acte a la Llotja de Mar.
En l'àmbit esportiu, va estar vinculat al Reial Club Deportiu Espanyol, del qual en va ser accionista majoritari fins a l'any 2009 quan va vendre el paquet accionarial al cofundador de Condis, Ramon Condal.
Contrari a la independència
José Manuel Lara ha estat també una figura lligada al debat sobiranista amb el seu posicionament en contra de la independència de Catalunya. Segons assegurava el 14 d'octubre del 2013 en la vigília de l'entrega del Premi Planeta, tenia prou informació per "saber i creure" que la independència de Catalunya era "impossible" i que el país en sortiria "malament". Un dies més tard, en una entrevista a Catalunya Ràdio anava més enllà, i va advertir que les editorials en castellà del seu grup marxarien de Catalunya en cas d'independència.