ENERGIA
Naturgy, Repsol i Reganosa projecten un hub d'hidrogen renovable de fins a 200 MW a Galícia
La planta proveirà la refineria que Repsol té a la Corunya i altres consumidors
Naturgy, Repsol i Reganosa s'alien per desenvolupar un hub de producció d'hidrogen renovable a Galícia. El projecte contempla la instal·lació d'una planta d'electròlisi alimentada amb energia 100% renovable als terrenys de l'antiga central tèrmica de Meirama, al municipi de Cerceda (La Corunya). Amb l'impuls d'aquest vector energètic, les tres companyies reforcen el seu compromís amb una transició energètica justa.
La planta d'hidrogen renovable tindrà una potència inicial de 30 MW, escalable en diferents fases fins a un potencial total de 200 MW. Produirà més de 4.000 tones d'hidrogen renovable a l'any en una primera fase i assolirà una producció total de 30.000 tones anuals.
L'hidrogen renovable generat es destinarà a ús industrial per substituir l'hidrogen convencional que actualment utilitza la refineria de Repsol a la Corunya. També s'utilitzarà en altres indústries, a la injecció a la xarxa gasista per ser barrejat amb gas natural i en mobilitat. Tots aquests usos permetran reduir la petjada de carboni de la zona i demostrar la viabilitat de la producció massiva d'hidrogen renovable i de la distribució al consumidor final.
La directora de Nous Negocis a Naturgy, Silvia Sanjoaquín, ha assenyalat que “aquest projecte permetrà accelerar la introducció de l'hidrogen a sectors com l'energètic, l'industrial o el del transport, a més de redundar en un gran impacte sobre l'economia local, en un emplaçament de transició justa com el de Meirama”. Sanjoaquín també ha indicat que "a Naturgy volem ser protagonistes de la transició energètica i l'hidrogen és un dels vectors essencials per aconseguir una economia descarbonitzada, per això volem cobrir la cadena de valor completa, des de la producció fins a l'ús final".
"L'hidrogen és un dels vectors essencials per aconseguir una economia descarbonitzada"
L'hidrogen renovable és un dels pilars de Repsol en la seva estratègia per assolir les zero emissions netes el 2050. Per a Tomás Malango, director d'Hidrogen de la companyia, “aquest projecte forma part de l'estratègia d'hidrogen renovable de Repsol a Galícia i suposa una fita en la transformació de la refineria de la Corunya en un pol multienergètic que proporcioni productes descarbonitzats a la societat”.
Per la seva banda, el director general de Reganosa, Emilio Bruquetas, ha subratllat que “fa 15 anys dotem Galícia d'una infraestructura clau per a l'arribada del gas, i la competitivitat de la nostra indústria va millorar substancialment. Ara, sota el lideratge de la Xunta de Galícia i envoltats dels millors socis, estem participant a configurar un nou ecosistema energètic. La Galícia que ve, que ja està a punt, serà verda, digital i inclusiva, i és un orgull per a nosaltres poder afavorir aquesta transformació que tots anhelem.”