• Empresa
  • Objectiu: igualtat en l'empresa

Objectiu: igualtat en l'empresa

Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia, espera que la 'Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes' que està tramitant-se al Parlament català tingui un impacte en la societat

Segons Mercadé, la igualtat en l'empresa és bàsica per facilitar la conciliació familiar
Segons Mercadé, la igualtat en l'empresa és bàsica per facilitar la conciliació familiar
Neus Navarro
25 de Juny de 2015
Act. 25 de Juny de 2015

Llei de paternitat, quotes obligatòries a les empreses, sancions a les quals no acompleixin la normativa, dotació pressupostària... "perquè si una llei no té pressupost econòmic, no serveix per a res", assegura Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Parlem amb ella en plena tramitació de la Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes al Parlament de Catalunya, un procés en què l'entitat que dirigeix està participant molt activament.

Mercadé està convençuda que hi ha una gran tasca per fer en matèria d'igualtat i es mostra satisfeta perquè "hi ha moltes mesures incloses en l'esborrany a les quals nosaltres donem suport". Tanmateix assegura que també hi ha altres que són indispensables, "com la dotació pressupostària, la creació d'un organisme que vetlli pels interessos de les dones i que les empreses de més de 50 treballadors tinguin quotes. Això és crucial", apunta rotunda.

En tràmit al Parlament
La comissió que estudia la proposició de llei va iniciar l'activitat el passat 12 de març i les seves ponents són les diputades Violant Cervera (CiU), Rosa Amorós (ERC), Montserrat Capdevila (PSC), Marta Ribas (IC-EUiA) i Isabel Vallet (CUP).

En aquests moments, la comissió està escoltant diverses veus autoritzades i una de les que ha participat activament és la de l'Observatori. En el text de la proposta que els han fet arribar –i al que ha tingut accés VIAempresa-, s'assegura que com defensen el Parlament Europeu i la Comissió Europea, és imprescindible posar en marxa aquest tipus de mecanismes de quotes per trencar el sostre de vidre que –manté el text- encara és molt present a Europa i, especialment, a l'Estat espanyol.

"Volem que a la cúpula hi hagi dones, que comenci a canviar però s'ha de canviar tot el teixit empresarial. Tot i que la majoria d'empreses són d'1 a 3 treballadors, parlem d'aplicar la mesura a les companyies de més de 50 treballadors, que són aquelles on s'haurien d'incorporar 865 dones més en els consells d'administració", afirma Mercadé en al·lusió a les conclusions de l'informe Les competències del futur. Les dones i el nou perfil directiu de les empreses publicat en juny de 2013.

 
 Anna Mercadé opina que la llei de paternitat també s'ha d'activar


Quant a la llei de paternitat també, actualment la normativa estableix que els pares poden agafar fins a 13 dies de permís per paternitat. "Els homes han de tenir obligatòriament un mes de permís i si no, el perden. I també hi ha una altra proposta que és que la baixa de paternitat/maternitat sigui repartida perquè en el moment que els homes tinguin obligació d'agafar la baixa per paternitat, les empreses veuran que és igual agafar un home o una dona, no hi haurà aquest prejudici de dir que a les dones no les agafen perquè es queden embarassades", reflexiona. Mercadé fa referència a la polèmica sobre la contractació de dones embarassades, iniciada fa uns mesos per Mònica de Oriol, presidenta del Cercle d'Empresaris, després d'unes sorprenents declaracions que van estar en boca de tothom.

Pel que fa les sancions, l'entitat creu que s'hauria de crear un apartat a la llei de control, incentius i sancions. "Creiem que és important que existeixi un òrgan de monitorització i control per el compliment d'aquestes mesures. L'Institut Català de les Dones (ICD) tindrà efectivament aquest rol per el que fa al sector públic. Així doncs, a banda de l'ICD, caldria que hi hagués un òrgan de control pròxim a les empreses que desenvolupés aquesta tasca a les empreses del sector privat. 

Premis per a les empreses petites
Quant a les quotes, la posició de l'Observatori és molt concreta. En l'esborrany amb què treballen, deixen clar que la legislació catalana pot ser pionera a l'Estat espanyol si legisla sobre l'obligatorietat de les quotes a les grans empreses privades, amb terminis de compliment progressius (30% de dones el 2018 i 40% el 2020), i a les empreses públiques (40% el 2018).

Pel que fa a les empreses mitjanes, de 50 a 250 treballadors, l'ODEE recomana que se les ajudi a tenir una presència equilibrada de gènere en els seus consells d'administració i càrrecs directius. "Proposem, per exemple, que tenir una presència equilibrada en els càrrecs directius/consells d'administració sigui condició necessària per a l'obtenció del distintiu d'excel·lència empresarial en matèria d'igualtat efectiva, que les empreses puguin tenir accés gratuït a una borsa de treball de dones altament qualificades, que s'organitzin premis anuals de reconeixement per a aquestes empreses, que tinguin accés preferent a subvencions públiques respecte de qui no ho complexi, que se'ls hi doni publicitat als mitjans de comunicació, etc."

Segons Anna Mercadé, "si obliguem a què hi hagi dones a dalt, tot el sistema canviarà una mica: des de la manera de fer, la d'organitzar el temps, etc. Les dones tindran molt interès a fer reunions ràpides, que no siguin a les set de la tarda i les empreses seran més eficients", conclou.