• Empresa
  • Oryzon, el triomf de les empreses petites

Oryzon, el triomf de les empreses petites

La companyia amb seu a Cornellà ha tancat un important acord amb la multinacional Roche pel desenvolupament d'un fàrmac que atura la malaltia de la leucèmia

Imatge de l'interior de l'empresa Oryzon
Imatge de l'interior de l'empresa Oryzon
Mari Carmen Gallego
09 de Juliol de 2014

L'empresaOryzon s'ha convertit en referència del sector biotecnològic a Espanya. El motiu, o la bona notícia, és que acaba de tancar un acord amb la farmacèutica suïssa Roche pel desenvolupament d'un fàrmac per aturar la malaltia de la leucèmia. L'acord suposa una injecció de 384 milions d'euros a aquesta empresa catalana amb seu al polígon Almeda de Cornellà, que treballa en el camp de l'epigenètica, la benzina que necessitava per poder continuar les seves investigacions centrades en el camp de l'oncologia i les malalties neurodegeneratives.

Oryzon és unaspin-off que va néixer l'any 2000 per dedicar-se a la identificació de marcadors de malalties, gràcies a plataformes tecnològiques. Amb el trasllat de l'empresa a Cornellà de Llobregat, l'any 2009, Oryzon va començar el seu camí en el món de l'epigenètica i es centra, fonamentalment,en detectar el funcionament anòmal dels cromosomes i poder-ho corregir artificialment. "L'objectiu és transformar el coneixement de frontera en una cosa tangible i que sigui útil", diu Buesa.

Gràcies a l'epigenètica, que és la forma com es comporta la nostra herència genètica, els investigadors han descobert que manipulant una enzima (la LSD1) es pot aturar la leucèmia. Això portaria a desenvolupar un fàrmac que aconseguiria aturar les cèl·lules mare implicades a les recaigudes de la leucèmia, que és el que ara s'ha venut a la farmacèutica Roche, segons explica Buesa.

Oryzon continuarà amb la seva investigació, que desenvolupa amb hospitals catalans com la Vall d'Hebron de Barcelona, i cedirà el resultat de les mateixes a la farmacèutica, que serà l'encarregada de desenvolupar el fàrmac.

L'acord més important del sector de la biotecnologia
"Sens dubte és l'acord més important que una companyia biotecnològica espanyola ha tancat amb una farmacèutica a la Història", assegura el director general d'Oryzon, Carlos Buesa, que manté que els recursos que rebrà la seva empresa els permetrà continuar investigant.

"Hem passat moments difícils, agreujats per la crisi econòmica, i hem pogut anar posant la benzina necessària per poder continuar endavant. L'acord amb Roche suposa poder omplir el dipòsit", diu Buesa, que considera que, a més, suposa el reconeixement a la ciència, a les patents, a la investigació i a la biotecnologia.

Impuls a la investigació
L'acord històric col·loca a l'empresa catalana en una lloc privilegiat i líder a Europa en el sector de la epigenètica. "L'estudi sobre leucèmia l'haguéssim pogut acabar sense l'acord amb Roche però sens dubte a un altre ritme i amb un altre calendari", reconeix Buesa. Manté que aquesta injecció de capital també permetrà donar impuls a d'altres projectes d'Oryzon, que treballa en un programa per lluitar contra malalties neurodegeneratives com la malaltia de Huntington i la d'Alzheimer.

"L'increment de l'esperança de vida fa que haguem de pagar peatges, com aquestes malalties neurodegeneratives" diu Buesa, que reconeix que "són plagues d'aquest segle i trobar solucions és un camp molt important perquè cada cop hi haurà més persones que les patiran". És previst que aquest programa per lluitar contra l'Alzheimer i la malaltia de Huntington entri en fase d'assaig clínic l'any vinent.

L'empresa té una potent plataforma per a la identificació de biomarcadors i a la seva cartera té 16 patents de molècules en investigació, de les quals només dos estan incloses en l'acord amb Roche.

El capital de Oryzon es reparteix entre els seus fundadors (Buesa i Tamara Maes, amb un 33%), el fons Najeti (33%), Ordesa (6%), Corsabe (5%), José María Echarri (4,5%), Laboratoris Ferrer (3%) i d'altres petits accionistes. Actualment compta amb una plantilla integrada per una vintena de persones i té una facturació molt volàtil i condicionada per l'evolució del sector farmacèutic.

La injecció econòmica i de moral que ha suposat l'acord amb Roche han dut als seus responsables a plantejar-se l'ampliació del negoci i la seva presència a Madrid i la posada en marxa d'una filial als Estats Units abans de la tardor. Una altra fita és la sortida d'Oryzon a Borsa, una idea amb la que els seus promotors treballen des de fa anys.