Empresaris i polítics a la Nit Cecot al TNC | EP

Patronals

Empresaris, polítics i robots aposten per un pacte intel·ligent

La patronal Cecot celebra la 24a Nit de l'Empresari sota el lema 'Smart Society: transformació digital i apoderament social'

Un any més, la Cecot ha omplert el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) de polítics, empresaris i acadèmics com si es tractés d'una gran nit d'espectacle. Concretament, la 24a Nit de l’Empresari. Les empreses vallesanes s'han vestit de gala per acollir els Premis al Progrés Empresarial sota el lema Smart Society: transformació digital i apoderament social. "La societat empresarial i la societat política haurien de dialogar permanentment per negociar, acordar, implementar i avaluar decisions compartides", ha defensat el president de la Cecot, Antoni Abad, a l'inici de l'obra davant un miler d'espectadors.

En aquest sentit, Abad ha fet referència a una smart society que implica relacionar-se i organitzar-se de forma intel·ligent i activa. Amb tecnologia, transformació digital, responsabilitat i apoderament social. "Volem homologació: o tots som persones normals, o tots som aforats", ha etzibat. A parer seu, la sostenibilitat democràtica és sinònim de creixement econòmic i més i millor ensenyament, ciència, energia, sentiment de pertinença i societat del benestar. 

Abad: "Quan el polític s’amaga per no afrontar la pròpia política, les conseqüències les rep la societat civil i el creixement empresarial"

Pel que fa a reptes pendents, el president de la patronal vallesana ha apuntat la sostenibilitat global, l'ocupació, la població, el medi, la protecció social o la democràcia, entre d'altres. "El pànic al canvi i el populisme van de la mà", ha etzibat sobre el Make America Great Again de Donald Trump

Més info: Revolta catalana contra la injustícia elèctrica

En el cas d'Espanya, Cecot segueix liderant la revolta catalana contra la injustícia elèctrica. Tant és així que continua en processos oberts sobre el cas Castor per reclamar un sobrecost del 4% que pateixen les empreses així com també a la plataforma kV25 per "abolir la discriminació de les tarifes elèctriques a les indústries catalanes". Amb el compromís de la ministra d'Energia i Medi Ambient, Teresa Ribera, inclòs.

 

 

La llista de greuges a Catalunya no s'ha fet esperar: la B40, el Corredor Mediterrani, Rodalies traspassada sense pressupost o les insuficiències pressupostàries actuals, entre d'altres. "Quan el polític s’amaga per no afrontar la pròpia política, les conseqüències les rep la societat civil i el creixement empresarial", ha reblat. 

El símbol de Sodoma i Gomorra

El president de la Cecot també ha fet memòria amb la història de Sodoma i Gomorra com a símbol en què sobreviuen aquells que "sempre miren endavant i no deixen d'avançar". El robot Reem ha sigut baixa d'última hora per problemes tècnics, però segons s'ha explicat havia de fer una aparició al més pur estil Sophia reivindicant que "els humans i les màquines sempre hem coexistit".

Més info: Les 10 feines de futur (i de passat)

Abad té molt clar que "la creativitat, l'ètica i l'empatia" fan als humans més humans alhora que, de moment, els algoritmes no tenen ètica de la mateixa manera que la intel·ligència artificial no té plans de contingència. Des de la Cecot, ja es treballa en una oferta formativa d’actualització professional que arriba a més de 8.000 treballadors cada any i se segueix lluitant perquè les cotitzacions de formació que cobra la seguretat social i que ascendeixen fins a 5.000 milions d'euros tornin a les empreses. 

Abad: "L'economia submergida és una prova evident de desunió entre política i empresa" 

En aquest sentit, el president de la patronal vallesana ha reiterat la importància de treballar "la qualificació de la població, la natalitat i la immigració" per evitar així que en poc més de dos anys i mantenint el ritme de creixement actual de l'economia catalana, no hi hagi prou població activa per cobrir la demanda laboral. 

Alhora, Abad ha alertat sobre l'increment de l'absentime laboral amb un cost global de 76.000 milions d'euros així com l'activitat econòmica no declarada d'Espanya respecte la sostenibilitat dels sistemes de protecció social que és d'un 25% addicional al PIB d'Espanya: "Qualsevol reducció aportaria equitat econòmica i més impostos recaptats". I pel que fa a l'economia submergia, "és incomprensible i prova evident de desunió entre política i empresa".

Torra, amb els empresaris

El president de la Generalitat, Joaquim Torra, no s'ha perdut tampoc la nit de la Cecot al TNC. El president de Catalunya ha reivindicat  les xifres obtingudes per l'economia catalana, així com el creixement que ha registrat en els últims cinc anys i les inversions que realitzen les multinacionals, malgrat "les pressions de l'Estat" i el decret llei que va facilitar el trasllat de seus socials.

"Per això cal posar en valor el vostre treball -el de les empreses catalanes-. Heu continuat apostant i creient al país. En la seva forma de treballar, en els seus valors", ha sostingut durant el seu discurs.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de la Cecot, Antoni Abad, durant l'entrega de premis de la patronal vallesana | ACN

Torra ha afirmat que el creixement registrat a l'economia catalana, que ha subratllat que ha és superior al de la resta d'Espanya en els últims anys, no s'ha vist afectat pel soberanisme: "Cinc anys que coincideixen amb la consolidació d'un moviment que ho ha transformat tot: el moviment independentista".

"Fa 40 anys naixia la Cecot i estic convençut que al llarg d’aquests anys l‘heu vist i viscut de tots colors", ha afirmat Torra i "fa 40 anys probablement se'ns podria haver fet creure que l'economia catalana estava sent greument perjudicada pel moviment independentista", ha defensat el president. "Fa 40 anys ens hauríem cregut que les empreses no volien invertir a Catalunya i avui el Financial Times destaca Catalunya com una de les regions més interessants per a invertir-hi", ha seguit. "Fa 40 anys el poder repressor de l’Estat hauria funcionat amb total impunitat, avui en ple segle XXI les coses que s’aconsegueixen per la força tenen els dies comptats", ha asseverat Torra en clara referència a la repressió de l'Estat espanyol del darrer any.

Torra: "Avui en ple segle XXI les coses que s’aconsegueixen per la força tenen els dies comptats"

Per a Torra, Catalunya "té els ingredients necessaris per constituir-se com un país referent" en el panorama internacional, la qual cosa ha ressaltat que es pot aconseguir amb la col·laboració entre les administracions, les empreses i la societat. Torra ha rememorat la seva etapa en el món de l'empresa privada: "Vaig treballar 18 anys al sector de les assegurances: en aquells anys vaig entendre que el factor humà és el més important en les empreses, per això l'únic sentit de l'Administració és ajudar les persones", ha afirmat.

En aquest sentit ha agafat el relleu del lema del sopar, Smart society, i n'ha destacat que és "un lema positiu i de futur i inclusiu, d'apoderament social". Uns valors que cassen a la perfecció amb els de la República de Catalunya que el seu Govern vol instaurar: llibertat, cultura i talent. "Situar a Catalunya com un referent democràtic i tecnològic al món ha de ser un objectiu compartit entre empreses i ciutadania", ha valorat.

Ha assenyalat la importància de promoure les polítiques digitals per al desenvolupament de l'economia i la societat catalana, i ha assegurat que el Govern ajudarà a les empreses perquè puguin integrar-les. "Us acompanyarem allà on faci manca perquè és la nostra obligació i deure", ha emfatitzat.

La llista de premiats

L'empresari i president del Grup Moventia, Miquel Martí, ha sigut el gran premiat de la Cecot en qualitat de Personalitat del 2018. Llicenciat en Dret a la UB i màster en direcció i administració d'empreses per l'IESE, Martí forma part de la tercera generació que lidera l'empresa familiar de mobilitat fundada l'any 1923. Sota la seva direcció, Moventia compta amb més de 4.000 professionals i després d'accelerar en temps de crisi, viu un moment de "creixement i expansió" mitjançant la compra d'altres empreses. “Amb l’ètica i els fets, les empreses sempre tiren endavant”, ha defensat. 

Martí: “Amb l’ètica i els fets, les empreses sempre tiren endavant”

La llista d'empreses guardonades és àmplia: MACSA ID (empresa més internacional), la spin-off Cebiotex de Terrassa (innovació), Dormity (comerç més dinàmic), Comser (millor jove iniciativa empresarial), Airos Gluten Free (pime responsable), Fundació Ampans (Premi Prevint), Associació Catalana de Recursos Assistencials (associació empresarial) i les empreses centenàries Mobles Lloveras i Casamitjana. Tots els premiats han estat escollits per un jurat d'experts procedents tant de l'administració pública com del món empresarial.

Més enllà de Torra, tampoc s'ho ha volgut perdre la primera línia del món polític i empresarial: el president del Parlament, Roger Torrent; el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; així com també la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; la presidenta de Fepime, Maria Helena De Felipe i el president d'Aijec, Eloi Palà, entre molts d'altres. 

Parafrasejant la cançó de Doctor Prats, Abad ha conclòs que "caminem lluny, junts serem més forts, avui lluny és més a prop”.