Els preus de l'electricitat són un factor de competitivitat

Energia

Deu patronals catalanes denuncien a la UE discriminació elèctrica

Asseguren que l'acord entre PP i PNB només beneficia empreses basques i andaluses i esdevé una "ajuda d'Estat il·legal"

Una desena de patronals catalanes –liderades per la Cecot– han presentat davant la direcció general de la Competència de la Comissió Europea una denuncia perquè s'investigui si l'acord entre el PP i el PNB per a la reestructuració del peatge elèctric es pot considerar una ajuda d'Estat il·legal. Segons les patronals, aquest pacte beneficia només empreses basques i andaluses i "agreuja la desigualtat territorial" respecte les empreses de la resta de l'Estat espanyol. L'acord denunciat preveu un abaratiment de la tarifa energètica en un tram de tensió que "només beneficia 1.250 empreses de les 5.800 companyies afectades", segons dades de les patronals.

Segons l'acord entre PP i PNB, l'estructura tarifària de peatges fa que s'abarateixi el cost per a aquelles indústries que es connecten amb un tram intermedi de tensió d'entre 30 i 36 kilowatts i això va, segons les patronals catalanes, en detriment d'aquells territoris connectats amb tensions inferiors o superiors.

"Es produeix una discriminació entre les empreses segons qual sigui la tensió d'accés, i aquesta discriminació és per territoris", expliquen. En aquest sentit, les patronals recorden que les empreses no poden escollir la tarifa, ja que això depèn de la tensió de la xarxa de distribució que s'hagi instal·lat a la zona on se situen.

La decisió sobre el tipus de xarxa de cada zona, detallen, la va adoptar l'empresa elèctrica que operava a la zona i que va ser la responsable de construir aquesta infraestructura. El canvi tarifari, conclouen, només beneficia a 1.250 de les 5.800 empreses afectades.

D'aquestes 4.450 empreses que no poden beneficiar-se de reducció tarifària, la gran majoria, 3.277, són a Catalunya. La resta estan repartides entre Aragó i Extremadura, segons dades facilitades per aquestes patronals. En un comunicat conjunt, les organitzacions empresarials lamenten que la decisió respon únicament a un pacte "polític" sense que existeixi "cap criteri tècnic que avali la distinció tarifària".

Des de les patronals recorden que el consum elèctric té una gran "importància estratègica" ja que aquest suposa una part rellevant dels costos industrials i, per tant, de les despeses d'explotació. En aquest sentit, lamenten que tot i que fa anys que existeix una "discriminació territorial" no s'hagi implantat mai cap "mesura correctora" per part del govern espanyol.

La iniciativa la signen la mateixa CECOT, de la mà de Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, Centre Metal·lúrgic, Confederació Catalana de la Fusta, Federació Empresarial del Metall, Gremi de Tallers de Reparació i Venda d'Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, l'Institut Industrial Tèxtil, RETAILcat-Unió d'empreses del Retail a Catalunya i la Unió Empresarial Metal·lúgica.