El món del plàstic parla de futur en el ChemPlastExpo
Empreses, associacions empresarials i centres tecnològics discuteixen els reptes de l'economia circular i el que suposa la implementació de la indústria 4.0 a través de casos d'èxit i solucions innovadores
La jornada organitzata pel ChemPlastExpo 2019 a Barcelona ha girat entorn de la temàtica “El futur de la transformació del plàstic”, que tan vigent està en l'actualitat. Durant la jorndada, s'han debatut els temes més destacats i que més preocupen actualment en aquesta indústria.
Així, empreses, associacions i institut com Ercros, Anaip, Itene, Itoplas, Intra Automation i els mateixos organitzadors de ChemPlastExpo 2019 han parlat sobre la situació de l'Estratègia Europea de plàstics: des de la transformació, fins als nous desenvolupaments en envàs i embalatge, així com de l'economia circular que impulsa el reciclatge i la sostenibilitat ambiental en les empreses.
El problema dels residus
La indústria del plàstic representa més de 100.000 ocupacions a Espanya i 1.500.000 a Europa. En total, existeixen unes 4.000 empreses a l'Estat i fins a 60.000 a Europa. Així i tot, segons un comunicat que ha enviat l'organització del ChemPlastExpo 2019, aquesta indústria "s'ha vist immersa en un entorn legislatiu-reglamentari d'elevada pressió des de 2015". Segons el comunicat, des del sector s'ha respost "amb agilitat i acords voluntaris que vénen a respondre i a avançar les necessitats del futur". Els convidats a les jornades han arribat a la conclusió que també han sabut fer front al debat dels residus del plàstic.
En aquest camp, la indústria dels plàstics trobea la solució en els biopolímers, "que són materials plàstics que tenen un origen biològic i són biodegradables per fermentació de sucres i/o lípids amb aplicacions per a embalatges alimentaris i no alimentaris, utensilis de servei d'àpats i domèstics en general, usos tèxtils, usos mèdics i quirúrgics i aptes Biodegradabilitat aigües dolces o salades", tal com asaegura l'organització.