Una idea, una empresa
Process Talks, què es pot automatitzar del que dius?
La startup catalana neix amb l'objectiu de facilitar l'automatització de processos a les empreses
"Alexa, explica'm un acudit i posa'm l'última cançó de Manel." Fins aquí, cap problema. Això és bufar i fer ampolles per Alexa: "- Jaimito, si a una mà tinc 15 peres i a l'altra deu, què tinc? – Unes mans enormes- respon en Jaimito." Tot això mentre comencen a sonar els primers compassos de tres per quatre de La Jungla: "Li vaig dir de fer una ruta, de sortir d'hora al matí...".
Alexa sap respondre a una ordre, sempre que aquesta comenci pel seu nom. També permet crear rutines d'ordres, és a dir, automatitzar algunes d'aquestes peticions per repetir-les cada dia. En l'àmbit de la llar, aporta serveis de domòtica: pot connectar-se a altres dispositius compatibles com endolls o llums intel·ligents, el termòstat o fins i tot a càmeres, de manera que se li pugui demanar encendre un llum o posar certa temperatura, per exemple. El que ja és més complicat de fer amb l’assistent virtual d’Amazon és realitzar i automatitzar tasques d’ofimàtica. Per això cal un assistent que orienti la seva intel·ligència artificial conversacional al món empresarial; com ho fa la startup catalana Process Talks, amb algunes diferències.
Process Talks és una spinoff de la UPC que compta amb el suport de Barcelona Activa que ha creat una plataforma “que permet a les empreses facilitar l’automatització de les tasques”, explica Josep Carmona, fundador i director executiu de l'empresa emergent, mitjançant intel·ligència conversacional i amb un alt component predictiu. Process Talks ha escollit les aplicacions ofimàtiques més utilitzades per les empreses i les ha integrat a la seva plataforma per tal que l'usuari pugui automatitzar transversalment qualsevol tasca que requereixi aquest ecosistema d'eines.
Carmona: "Primer fa una anàlisi lingüística del que diuen els usuaris i, després, a mesura que aquests fan ús de la plataforma, aquesta va aprenent de les dades i del seu comportament"
Ho fa, com una conversa, com ho faria Alexa, però preguntant activament, i només per escrit. La plataforma demana informació sobre els processos, recull i processa dades i automatitza la tasca pel futur. A més, millora a mesura que l'empresa la fa servir, fins que arriba el punt de predir necessitats. "Primer fa una anàlisi lingüística del que diuen els usuaris i, després, a mesura que aquests fan ús de la plataforma, aquesta va aprenent de les dades i del seu comportament, i es va adaptant a la manera de fer de cada empresa", explica Carmona. D'aquesta manera, si detecta que després de les reunions del dimecres de l'equip comercial, per exemple, s'envia un informe al director del departament de comptabilitat, Process Talks recomanarà l'automatització d'aquesta acció i farà servir les aplicacions adients per a dur-la a terme.
Una conversa amb la pime
Les pimes representen el 99% del teixit empresarial. La seva digitalització és, en molts casos, la palanca per aconseguir l'optimització de processos i l'escalabilitat, expansió i internacionalització del seu negoci. Per això, la digitalització de la petita i mitjana empresa s'ha convertit en una prioritat pel teixit empresarial que ha traspassat a l'esfera política. El programa Kit Digital, finançat pels fons Next Generation UE, n'és un bon exemple.
En aquest camí cap a la digitalització, segons Carmona, "no hi ha tecnologia que els hi permeti automatitzar les tasques del dia a dia". Són tasques com la gestió de documents, la coordinació dels equips de treball, omplir formularis o signar documents. "Tot allò que roba temps a una empresa i que podria dedicar a comeses creatives o directives", destaca. És indispensable, a més, que sigui fàcil i intuïtiu, com una conversa: "Està pensat perquè l'usuari, encara que no tingui nocions avançades d'informàtica, configuri l'automatització tan sols parlant amb Process Talks".
En aquesta línia, la seva estratègia comercial "no és tenir grans comptes, sinó molts". Per això, el model de negoci es basarà en un pagament per subscripció que no superarà els 30 euros mensuals. L'objectiu, segons Carmona: "trencar la barrera econòmica de la pime cap a l'automatització".
"Si pots explicar-ho, pots automatitzar-ho"
"Si pots explicar-ho, pots automatitzar-ho", diuen al seu eslògan. Però no és tan fàcil. Process Talks utilitza algorismes d'intel·ligència artificial i processament del llenguatge natural (NLP) desenvolupats a un grup de recerca de la UPC que va néixer fa 10 anys.
És una tecnologia ambiciosa que acabaran de desenvolupar-la "d'aquí a un any i mig", comenta Carmona. Al juny, però, començaran a fer proves amb aquelles empreses que han mostrat interès. Són conscients que mai aconseguiran tenir tots els softwares, però Carmona calcula que amb 20 o 30 famílies de softwares poden cobrir el 70% de les necessitats de les empreses. I després anar afegint més. Software a software; partit a partit.
Sense límits de sectors, però si per la llengua
El target de la startup és molt ampli: qualsevol empresa que faci servir eines digitals en el seu dia a dia. Especialment, aquelles que requereixen grans coordinacions de dades i de persones com, per exemple, gestories o empreses de logística o comunicació.
A l'hora d'escalar el negoci, per tant, no troben cap límit en els sectors de les empreses, però si en la llengua: la complexitat del processament del llenguatge natural els força a optimitzar esforços i començar pel castellà i l'anglès. El català no el plantegen per aquesta primera fase, però Carmona assegura que tenen previst incorporar-lo en el futur.