eco
Les empreses de productes ecològics augmenten prop d'un 40%
El sector considera que "la consciència per menjar sa" dels consumidors i la qualitat dels productes que venen són els factors de l'increment
Les empreses de productes ecològics han crescut prop d'un 40% en els darrers cinc anys a Catalunya. En concret, s'ha passat de 2.470 el 2013 a les gairebé 4.000 que hi ha actualment. Una pujada que és general a les quatre demarcacions, si bé la de Barcelona és la que més firmes té registrades, segons les dades d'Unió de Pagesos (UP). Des del sector consideren que el principal motiu és "la consciència per menjar sa" que ha anat adquirint la ciutadania, però també la qualitat dels productes que ofereix l'ecològic. En aquest sentit, el gerent de l'empresa Mas Marcè – Làctics Peralada, Manel Marcè, deixa clar que les directrius marcades pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) són "clares" i no permet "disfressar" un producte eco si no ho és. Una altra raó que explica l'increment, diu Marcè, és la qualitat dels productes que ofereixen.
La fal·lera pel consum ecològic ha anat en augment els darrers anys a Catalunya. Cada vegada hi ha més interès per part dels ciutadans en "menjar sa", i això s'ha traduït en un increment de la demanda, que de retruc ha fet que apareguin moltes empreses que es dediquen a elaborar o comercialitzar aquest tipus de productes. D'altres han vist en l'eco un mercat nou i han decidit fer el canvi per dedicar-s'hi en exclusiva.
És el cas del Mas Marcè – Làctics Peralada, empresa alt-empordanesa dedicada a l'elaboració de iogurts, formatges i altres tipus de productes a base de llet d'ovella. El seu gerent, Manel Marcè, explica que els va "costar poc" fer el canvi, ja que de seguida van "creure's" les possibilitats de l'ecològic. "Des de que vam començar no hem parat de créixer. Això és com a conseqüència d'un canvi de mentalitat de la gent que vol menjar més sa", explica Marcè, que assegura que aquest és un mercat "amb molt camp per córrer", ja que el client demanda cada vegada més al qualitat.
En aquest sentit, Marcè considera que han fet "un pas endavant" i que el producte ecològic "ja té un reconeixement". Prova d'això, diu, és que els iogurts que fabriquen i que tenen un cost més alt que els convencionals ja es poden trobar a la majoria de supermercats, quan fa uns anys era molt difícil accedir-hi. Marcè també ha deixat clar que un producte eco "no es pot disfressar", ja que va amb l'etiqueta del CCPAE. "Moltes vegades es pot vestir d'artesà una cosa que és completament industrial, però no es pot disfressar d'eco un producte que no ho és", ha reblat.
Una qüestió de "coherència"
Marcè explica que des del primer moment van tenir clar que l'ecològic comportava una sèrie de condicionants com per exemple costos més alts de producció. El gerent de Làctics Peralada assenyala que tot plegat acaba revertint en un producte de més qualitat, que al final és "el que busca un comprador".
Però a banda de les majors despeses en la compra de matèria primera, Marcè explica que si vols comercialitzar un producte d'aquest tipus "t'ho has de creure", i això comporta no exportar a l'estranger. "No té cap sentit que jo em mengi un iogurt alemany o que vengui els meus allà per molt ecològics que siguin, perquè hauré gastat diners en querosè o benzina per transportar-lo", assenyala.
Increment generalitzat
Per demarcacions, la qual més empreses té registrades al CCPAE és la de Barcelona, que en compta prop de 1.500, això són 600 més que fa cinc anys. Lleida en té un miler, quan fa un lustre n'hi havia 667 de registrades i Tarragona està al voltant de les 950 actualment. Girona, per contra, és la que menys en registra. En concret, 450 si bé i com a la resta de demarcacions, el nombre ha crescut els darrers anys.
Tot i no ser la primera en nombre d'empreses, Lleida compta amb el major nombre d'hectàrees de superfície ecològica. En total està al voltant de les 110.000, molt lluny de Girona que en té 43.000, les 39.000 de Barcelona i les 21.000 de Tarragona.