Què demanen les pimes de L'Hospitalet i el Baix Llobregat?
Els empresaris del territori fan la seva carta als reis amb el corredor mediterrani, el finançament bancari, i la reducció dels tràmits administratius com a prioritats per millorar la competència
"Les empreses són les úniques que poden generar ocupació i riquesa i per això és fonamental escoltar les seves demandes, les seves propostes per millorar la seva capacitat i competitivitat", apunta la presidenta de la Federació d'Empresaris de Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya (Fepime), Maria Helena de Felipe, durant la 5a Trobada del II Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2015 a l'Hotel Porta Fira. Aquestes són les 10 claus per millorar la competència de les empreses del Baix Llobregat:
1- Millorar el finançament bancari. Accedir a finançament és clau per les empreses. "La situació ha millorat respecte anys enrere però continua sent un problema i una prioritat per als empresaris", manté el vicepresident de Fepime i president de l'Associació d'Empresaris del Baix Llobregat i L'Hospitalet (Aeball), Manuel Rosillo.
2- Elevat nivell de regulació que pateixen les pimes. "Hem de simplificar les coses. Els empresaris s'han de dedicar a treballar, als seus negocis, i no pot poden dedicar molt de temps en altres qüestions", manté Rosillo, que destaca que el més important és facilitar el camí i la feina dels empresaris que són els encarregats de generar ocupació, llocs de feina i riquesa, que ha de contribuir a la sortida de la crisi.
3- Reducció de les càrregues fiscals i, especialment, de les cotitzacions socials. "La demanda va en la línia de la millora de les condicions de treball de les empreses. Totes les reclamacions que fan els empresaris tenen com a finalitat millorar les seves condicions per millorar el mercat de treball", assenyala De Felipe.
4- Millora de les infraestructures. "Cal millorar les infraestructures però també la mobilitat als polígons industrials per facilitar l'accés dels treballadors. Aquesta és una reclamació que no només fan els empresaris sinó també els mateixos empleats", segons ha dit Rosillo. Respecte a la millora de les infraestructures, els empresaris consideren fonamentals, entre d'altres, el corredor del mediterrani, el desenvolupament de la L9 en l'àmbit local i reforçar el transport públic als polígons industrials.
5- El 70% dels empresaris de la zona mostren la seva preocupació pel preu de l'energia. Una altra de les preocupacions de la patronal és facilitar l'accés de les noves tecnologies i aspectes, com ara, la fibra òptica als polígons industrials.
6- Potenciar la internacionalització de les empreses. "Els empresaris poden fer accions per ampliar el seu mercat i obrir fronteres però és necessari l'acompanyament de les administracions", diu Rosillo. El 40% de les empreses enquestades asseguren que han fet accions d'internacionalització, i només del 10% d'elles han tingut algun tipus d'ajut en aquest àmbit.
7- Reduir els tràmits administratius. "Les coses han de ser fàcils i àgils i no es poden eternitzar", considera el vicepresident de Fepime. El 89% de les empreses enquestades asseguren que se senten "ofegades" per la paperassa administrativa, que creuen excessiva, i un 90% creu que no es fomenta l'esperit empresarial.
8- Lluitar contra l'economia submergida o la competència deslleial. "Aquesta es dóna especialment en sector com ara el de la neteja a les llars", diu Rosillo. Els empresaris reclamen més control en aquest sentit, una major eficiència per part de l'administració i mostren una alta preocupació per la lentitud que té l'administració de justícia.
9- Millorar els serveis de promoció econòmica. Malgrat els recursos que els ajuntaments han destinats arran de la crisi a potenciar els serveis de promoció econòmica, el 30% dels empresaris reconeixen no haver-ne fet ús mai. Del 70% que els han fet servir, el 60% en fan una valoració negativa.
10- Potenciar el cooperativisme. Els empresaris reclamen més suport per posar en marxa accions de cooperativisme. Manuel Rosillo destaca que "s'han d'explotar tots els mitjans de col·laboració per crear empreses i riquesa". El 65% dels empresaris consultats per fer aquesta radiografia asseguren que mai han format part d'una cooperativa i de la resta, el 35%, la meitat diu que no els ha anat bé i que han trobat a faltar suport en aquesta línia.