eleccions
"Gol sobiranista" i celebracions: les reaccions de la victòria 'indepe' a la Cambra
'Eines de País' s'imposa a la institució cameral de Barcelona amb 31 de les 40 cadires a l'espera del recompte final dels vots
Catorze cadires de plata que perden el seu valor històric. L'aclaparadora victòria d'Eines de País a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona no dóna ni un mil·límetre de marge a les 14 cadires que ocupen les grans empreses, ni tan sols a les sis de les patronals Pimec i Foment. La candidatura independentista ja compta amb 31 cadires -a l'espera que s'acabi de fer el recompte que pot variar una cadira amunt o una avall- i això els dóna la clau per fer un canvi radical a la institució. El cofundador de Petrolis Independents i ja membre electe de la Cambra, Joan Canadell, ha aplaudit els resultats camerals en una conversa amb VIA Empresa: "Són el màxim que podíem esperar amb 31 cadires i a l'espera dels resultats finals". Però, a banda del seu triomf, també ha celebrat que "la candidatura que entrava des del punt de vista continuista i unionista -la de Carles Tusquets-, només ha tret tres cadires".
L'independentisme ha sortit en tromba a festejar els resultats, mentre que l'unionisme s'ha agrupat sota un mateix lema: "El separatisme ocupa la Cambra de Barcelona". Canadell ha subratllat que aquest "és un missatge claríssim de l'empresari independentista, que ha votat independència i que ha fet fora l'unionisme de la Cambra i, per tant, no tindran cap possibilitat de continuar fent el que feien que era afavorir les empreses del sistema, de l'oligarquia i les grans empreses no arrelades al territori". En aquest sentit, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha posat damunt la taula que ara és el moment de "treballar pel teixit productiu del país i, quan toqui, al costat del que decideixi el poble de Catalunya", al mateix temps que ha afegit que "s'ha acabat el pont aeri" i la dependència de la Cambra de Barcelona a la de Madrid.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha desitjat "molt bona feina" a la candidatura independentista, mentre que el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha apostat per "treballar junts per un país lliure i pròsper". L'expresident del Parlament, Ernest Benach, ha afegit que aquestes eleccions "demostren que la independència no és un caprici de cap polític", sinó el reflex d'un "moviment transversal que acabarà fent-se majoritari". També l'expresident del Govern, Carles Puigdemont, ha dedicat des de Brussel·les un tuit als comicis camerals i ho ha fet felicitant la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, per la seva "fermesa" en relació al vot electrònic. "Per això intenten ridiculitzar la digitalització de la política. Modernitat és això", ha sentenciat.
Mentrestant, l'altra cara de la moneda. El candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha titllat de "molt greu" el fet que la Cambra de Comerç "caigui en mans independentistes" perquè considera que "és una nova etapa que pot portar al desastre". Per la seva banda, el candidat del PP, Josep Bou, ha atribuït els resultats a "un separatisme colonitzador" i ha criticat que "tot està penetrat pel separatisme, que ha fet una feina extraordinària" i "ens han fet un gol".
El poder de la participació
Pimec, cautelosa, ha recordat que "encara queda aclarir uns 900 vots que hi ha en qüestió, queda fer la votació de les llistes patronals que pot donar-li una certa modificació del tema". El seu president, Josep González, ha definit a VIA Empresa com a "sorprenents" els resultats i ha afegit que "la realitat ha superat qualsevol de les opcions que podíem pensar". Això sí, ha posat damunt la taula que "no hem de perdre de vista que les Cambres de Comerç o les patronals són entitats al servei de l'economia i de les empreses i que, per tant, espero que es mantingui aquest esperit" i, precisament per això, ha assenyalat que "m'agradaria que es continués pensant en clau dels empresaris, de l'economia i de la internacionalització".
A més, el president de Pimec s'ha tornat a lamentar que, després que ells proposessin a Foment del Treball l'opció de fer una candidatura única patronal, els de Josep Sánchez Llibre "no van voler pactar i no ho van voler fer amb uns arguments que crec que no eren encertats perquè deien que no ho feien per mantenir la neutralitat". I continua explicant: "La petició de fer una llista única la va fer Pimec, per molt que fos un suggeriment que ens demanava la candidatura de Crous i Torres, però la petició oficial la vam fer nosaltres i la fèiem en clau d'una unitat d'acció".
Encara queda per veure com quedarà configurada la llista patronal, i també el recompte final dels vots que falten. Però el que està clar és que Eines de País ha triomfat a la Cambra de Barcelona i, segons Canadell, "això demostra que el país continua dient que vol la independència des de la societat civil i cada vegada que es posen urnes tornem a guanyar". I han guanyat amb una participació més baixa de la que s'esperaven. De fet, per a ells la "sorpresa" va ser justament aquesta: esperaven un percentatge més elevat de vot. Però, destaca Canadell, tot i així "els nostres van participar més que els seus".