• Empresa
  • Repsol aposta pel Centre de Supercomputació

Repsol aposta pel Centre de Supercomputació

La companyia madrilenya donarà 6 milions

La petroquímica de Repsol a Tarragona
La petroquímica de Repsol a Tarragona
EFE
30 de Novembre de 2013
Act. 30 de Novembre de 2013
La petroliera Repsol ha donat 6 milions d'euros per finalitzar la construcció de la nova seu corporativa del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), que es denominarà BSC-Repsol Building.

Aquesta nova seu, ubicada a les instal·lacions de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es va començar a construir al maig del 2011 i gràcies a l'aportació econòmica de Repsol es preveu que estigui finalitzada l'any 2016.

El director del BSC-CNS, Mateo Valero, i el vicepresident de la Fundació Repsol, César Gallo, han signat aquest divnedres 29 de novembre aquest conveni en presència del president de la petroliera, Antonio Brufau; del ministre d'Economia, Luis de Guindos, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

El BSC-Repsol Building serà la primera seu corporativa del BSC-CNS des que el centre es va posar en marxa l'any 2004 al recinte de la UPC.

En l'actualitat aquest projecte dóna feina a més de 300 investigadors i especialistes en R D, que treballen en diferents edificis situats al Campus Nord de la UPC.

El superordinador MareNostrum, considerat com el supercomputador més potent d'Espanya, es troba allotjat a la capella de Torre Girona, també dins del campus universitari.

El BSC-CNS és un consorci públic format pel Ministeri d'Economia (51 %), la Generalitat (37 %) i la UPC (12 %).

Repsol col·labora des de fa anys amb el BSC-CNS en projectes d'alt contingut en R D en l'àmbit de la geofísica d'exploració d'hidrocarburs, entre ells el Calidoscopi, que permet obtenir imatges del subsòl marí amb més rapidesa i precisió.

El president de Repsol ha explicat que Repsol ha apostat fermament per la investigació per poder competir en un món global a través del talent, la tecnologia i la innovació.

Això li ha permès desenvolupar aquest projecte per processar imatges sísmiques d'alta resolució, cosa que li ha obert la porta a descobriments petrolífers com el del Brasil o el Golf de Mèxic.

"Cal sensibilitzar l'empresa que vol créixer en el món que la col·laboració d'allò públic i allò privat sempre redunda en grans beneficis", ha afirmat.

De la seva banda, el ministre Luis de Guindos ha destacat que Catalunya és un territori "absolutament punter" en R D, com ho demostra el fet que absorbeix una quarta part de les ajudes nacionals i europees que es dirigeixen al conjunt d'Espanya en aquest àmbit.

De Guindos ha remarcat a més que l'exemple de la col·laboració públicoprivada del Centre de Supercomputació "és un referent al camí a seguir en la política d'R D i a Espanya", que els últims anys ha estat subjecta a dificultats per les restriccions pressupostàries, però que una vegada estabilitzada la situació financera del país "anirà recuperant el nivell que mai havia d'haver deixat enrere".

També el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha posat de manifest el potencial de la col·laboració del sector públic i privat: "Aquest és un exemple del que es pot aconseguir si es combina el poder de la ciència i la tècnica amb la potència, l'ambició i el lideratge de les grans empreses".

A l'acte de firma d'aquest acord han assistit també la secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Investigació, Carmen Vela, i representants de diferents empreses que tenen convenis de col·laboració amb el BSC-CNS.