Caixabank opta per ser prudent i fer guardiola per fer front a la crisi del coronavirus | Cedida

resultats

Caixabank: pèrdues i incerteses, però sense números vermells

L'entitat obté un benefici de 90 milions d'euros, un 83,2% menys que en el mateix trimestre del 2019 per l'efecte de la crisi del coronavirus

Incertesa, prudència i fer guardiola per si de cas. Les entitats financeres han sortit al rescat de ciutadans i empreses per minimitzar el cop de la crisi del coronavirus i això, com era d'esperar, ha repercutit en els seus compte de resultats. És el cas de Caixabank, que ha hagut d'habilitar una provisió extraordinària de 400 milions d'euros per fer cobertura de les necessitats derivades de l'impacte de la pandèmia i, així, "ser prudents" en aquest sentit i poder garantir la liquiditat necessària per als seus clients. El resultat? Un benefici de 90 milions d'euros, que representen un 83,2% menys que en el mateix trimestre del 2019. La situació canviant i els dubtes cap al futur, a més, ha deixat sense efecte els objectius financers previstos per l'entitat per al 2021; però, de moment, i a malgrat que "no tenim el mateix grau de confiança en el futur d'abans", no preveuen tenir pèrdues.

Més info: Caixabank avança el pagament de l'atur

"Trobo a faltar aquests esmorzars que preníem a València, encara que la tecnologia ens permet fer coses meravelloses". Així ha començat el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, una inusual roda de premsa telemàtica de presentació dels resultats del primer trimestre del 2020 amb infinitat de preguntes de periodistes que es realitzaven via telèfon. El primer és el primer, i Gortázar ha volgut agrair als més de 35.000 treballadors de l'entitat el seu treball en aquests dies, així com el de tots els treballadors de serveis essencials. "Hem estat operatius en tot moment, hem buscat donar servei però protegir la salut dels empleats", subratlla.

I és que la banca està tenint un paper totalment essencial en la gestió d'aquesta crisi i està sostenint l'economia de molts ciutadans i empreses que necessiten liquiditat o que no poden fer front als pagaments. Aquesta vegada, tenien els deures fets i això els ha fet forts en per afrontar la situació. L'entitat ha ofert una moratòria del renting dels seus vehicles, ha avançat el cobrament de l'atur per a aquells que ja estan a les llistes del SEPE, així com el pagament de les pensions, i ha habilitat una línia d'atenció psicològica per als malalts de covid-19.

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, abans de la presentació de resultats del primer trimestre del 2020 | Cedida

De fet, no només l'entitat en si ha cobert certes necessitats, sinó que al llarg d'aquestes setmanes no han deixat de sortir notícies sobre el seu paper actiu de la seva fundació en la lluita contra la covid-19, com duplicar la recaptació per al Banc d'Aliments aportant un milió d'euros addicional, aliar-se amb la Creu Roja per ajudar la gent gran o afegir 3 milions d'euros a aliments per a famílies vulnerables, entre moltes altres coses. A més, la Fundació La Caixa ha facilitat 1.627 llocs de treball a tot Espanya per a serveis essencials a través del seu programa d'inserció sociolaboral Incorpora, i 389 contractacions han caigut a Catalunya.

També Caixaimpulse ha finançat la sortida al mercat de quatre projectes biomèdics i IrsiCaixa ha dissenyat un protocol d'Elisa, una tècnica de laboratori molt comú, que permet realitzar el test de determinació d'anticossos sense necessitat de kits comercials. I continuen navegant "a velocitat de creuer".

Resistir a la crisi

En aquest sentit, Gortázar ha assegurat que "tenim el banc per resistir a una crisi i per mantenir el vaixell" i així ho confirmen les dades. Caixabank té una solvència del 12%, "molt per damunt del nostre objectiu de capital", segons assenyala el conseller delegat, que vol posar una mica de llum al camí defensant que que, malgrat que està sent i serà "una crisi duríssima", "hem de tenir la confiança de continuar treballant perquè acabarà". I, justament per prevenir abans que patir, opta per "ser prudents i començar a fer guardiola".

Gortázar: "Les decisions d'Europa seran molt importants per marcar l'any vinent perquè la recuperació vindrà el 2021 i ens juguem molt"

El conseller delegat de l'entitat ha incidit en la importància de "ser prudents i començar a fer guardiola", després d'advertir que el PIB podria caure més del 10% per la frenada de l'activitat de sectors com la restauració, l'hostaleria, el comerç i l'oci, entre d'altres, que representen el 25% de l'economia espanyola, al mteix temps que considera que la recuperació econòmica arribarà en el tercer trimestre. D'aquesta manera, preveuen que 2020 tanqui amb una caiguda del 7,2%, que podria remuntar fins al 6,9% el 2021. La sentència? "Seran dos anys perduts". De moment, aquest dijous ja ha sortit a la llum que el PIB ha retrocedit un 5,2% per l'impacte del coronavirus, la caiguda més important des de l'inici de la sèrie històrica de l'Insitut Nacional d'Estadística el 1970.

Parar el cop és essencial i, per a això, Europa també juga un paper important. A parer de Gortázar, "les autoritats han reaccionat molt ràpid i ens permeten tenir eines", però, això sí, avisa que "cal polir-les a mesura que passa el temps" perquè "l'operació rescat de l'economia és una missió social molt rellevant". "Les decisions d'Europa seran molt importants per marcar l'any vinent perquè la recuperació vindrà el 2021 i ens juguem molt", ha subratllat. De moment, les sensacions són positives i així ho ha reafirmat el conseller delegat de Caixabank: "Espanya està empenyent amb molts altres països en la direcció correcta, que Europa hi estigui o no és clau, però Europa hi és i el Banc Central Europeu està decidit a mantenir l'efectivitat de la política monetària".

Salvar l'economia sense fer negoci

Prova d'això, al seu judici, són els crèdits ICO, que tenen per objectiu "evitar que es destrueixi capacitat productiva". Caixabank ja ha repartit més de 14.000 milions d'euros al marge d'aquestes línies de crèdit que se sumen a les 128.700 sol·licituds dels seus clients per un import total d'11.140 milions d'euros dels ICO; ha atès 220.000 sol·licituds de moratòria i han condonat el lloguer de 4.480 famílies del seu parc d'habitatges. Crèdits que encara troben a faltar algunes empreses i autònoms i que algunes veus titllen de "negoci".

Gortázar: "Hem acceptat que perdrem diners, però és el que hem de fer per als nostres clients i per a la nostra societat"

Davant això, dues respostes clares de Gortázar. La primera, l'operativa per als crèdits ICO "està en marxa", així que les empreses i autònoms que no els hagin rebut és perquè "estan en cua". La segona, "no són un negoci per a la banca: són gairebé tots a 5 anys, amb un any de moratòria i amb un tipus d'interès de l'1,5% i per a pimes i del 2,5% per a autònoms". "No és un negoci per a la banca, és una ajuda molt important per a la societat", ha insistit.

De fet, ha assenyalat que l'ICO "no és un regal, és un aval i els bancs també volem cobrar", però ha admès que "hi haurà una part dels comerços que no pugui seguir endavant i que generin pèrdues per a la banca". I és que, com diu Gortázar, "parlem de salvar l'economia. Hem acceptat que perdrem diners, però és el que hem de fer per als nostres clients i per a la nostra societat".