Resultats
Sabadell accelera el pla estratègic amb 530 MEUR de benefici
La rendibilitat del grup assoleix el 5% en acabar l'exercici 2021 i impulsa una ampliació moderada del full de ruta de cara als pròxims dos anys
"Si la comparem amb el moment en què vam desenvolupar el pla financer, la macro és una altra – a l'Estat i al món", celebra el conseller delegat de Banc Sabadell César González-Bueno. En la primera presentació de resultats anuals després del canvi de governança del banc, en què el president Josep Oliu va abandonar les funcions executives, el CEO de l'entitat, ara veu principal de les xifres del banc, ha celebrat uns resultats nets que, tot i encara inferiors a les anteriors a la pandèmia, acceleren les previsions establertes en el full de ruta elaborat a mitjan 2021.
Després d'un 2020 amb uns beneficis enfonsats per la pandèmia fins als 2 milions d'euros, el resultat net del grup es dispara fins als 530 MEUR. Amb aquests beneficis, Sabadell ha presentat una rendibilitat del 5%. Tot i que el full de ruta del banc situava el ROTE en el 6% a finals de 2023, González-Bueno considera que aquestes previsions es poden avançar per finals de l'exercici entrant, accelerades per factors tant interns com externs. "La magnitud de la crisi econòmica provocada per la pandèmia està sent clarament menor a la que esperàvem quan vam elaborar el pla estratègic" celebra el CEO, tot reconeixent que, vist des d'ara, "es van exagerar les mesures contra la crisi".
González-Bueno: "La magnitud de la crisi econòmica provocada per la pandèmia està sent clarament menor a la que esperàvem quan vam elaborar el pla estratègic"
En aquesta conjuntura, Sabadell ha assolit els objectius centrals marcats durant 2021: el creixement en els dos mercats core, l'Estat i el Regne Unit, i la reducció de crèdit fora d'aquests. Així, els principals indicadors de solvència i fortalesa financera del banc es mantenen substancialment per sobre de les previsions establertes per l'exercici 2021. Mentre que la ràtio de capital Tier 1 fully loaded ha quedat per sobre del 12% tant en l'acumulat anual com en cada trimestre per separat, el matalàs de capital o MDA buffer ha crescut fins als 391 punts bàsics, una variació positiva sobre les expectatives – situades en els 350 punts bàsics – de 41pb.
Part de les millores en els resultats sobre perspectives de l'entitat es justifiquen, segons el seu director financer Leopoldo Alvear, per l'impacte positiu dels plans de reestructuració i reducció de costos en el marc de l'estratègia de rendibilitat establerta per Sabadell. Després d'un ERO i una reducció superior al 20% tant en plantilla (22%) com en oficines a l'Estat (25%), els costos recurrents de Banc Sabadell han estat durant l'exercici de 2.988 MEUR, un 2,3% menys en termes interanuals, mentre que els costos totals s'han quedat en 3.307 MEUR, un retrocés més pronunciat, del 4,4%, si es compara amb els de l'any 2020. El pla d'eficiència, que continua implementant-se, suposarà uns estalvis de 130 milions d'euros a l'Estat, un 85% dels quals (fins a 110 MEUR) es registraran durant l'exercici 2022.
Tot i les bones xifres, i el reconeixement que les expectatives han estat amplament superades, González-Bueno no considera que les previsions estratègiques fossin excessivament pessimistes. "Vam ser realistes" raona el CEO, d'acord amb una situació econòmica "molt més incerta" que l'actual. En aquest sentit, el directiu considera que és "massa d'hora" per refer els objectius estratègics, tot i que Sabadell tindrà en compte l'acceleració de molts dels marcadors clau a l'hora de valorar les xifres d'exercicis posteriors.
Pla de transformació
L'entitat destaca un "bon ritme de transformació" del negoci de Sabadell, que els porta a un reforç important de la producció hipotecària, les assegurances i els fons d'inversió mitjançant la seva aliança amb Amundi – que està donant, afirmen, "molt bons resultats". Aquest procés de transició de negoci s'ha experimentat especialment en "la implementació de processos 100% digitals" en la banca retail, que han afectat la contractació de tota mena de productes. També ho han fet en la Banca d'Empreses, on Sabadell està especialment present, amb nous serveis de pagament i ofertes sectorials específiques.
La formació de nous gestors especialitzats serà una de les claus de la transformació del retail de Sabadell
Una de les apostes principals de l'entitat de cara a aquest exercici serà la reconversió i ampliació del seu planter de gestors cap a un model especialitzat en els principals productes del retail. Així, mentre que els gestors especialistes ara mateix són uns 400, s'espera que en els pròxims mesos arribin fins als 1.200, un impuls que serà "un element clau en la reconversió de la banca de particulars", segons González-Bueno. L'augment del planter es notarà especialment en els productes més immediats – assegurances i estalvi – i trigarà encara, explica el CEO, en veure's en el sector hipotecari, tot i que aquest s'està accelerant per un increment en "la fam de crèdit".
Aquest creixement de la demanda de crèdit hipotecari s'ha notat en una tendència alcista d'aquests productes, que arriben en el darrer trimestre de 2021 als 1.369 milions d'euros, un augment interanual del 5%. Els recursos de clients en balanç arriben fins als 162.020 milions d'euros, un 7,5% més si es compara amb l'any 2020, mentre que els comptes a la vista arriben als 147.268 MEUR (+12,4%). Per la seva banda, els dipòsits a termini registren una reducció propera al 30% en comparació amb l'exercici anterior, a causa del "traspàs de dipòsits a comptes a la vista". Quant a la mora, Sabadell ha registrat una caiguda dels seus actius problemàtics fins als 7.565 milions d'euros, un 51% de caràcter subjectiu. Així, el cost de risc del crèdit de l'entitat cau fins als 49 punts bàsics, uns 37pb menys que a finals de 2020.
La transformació de l'entitat ha passat també per una aposta per les inversions ESG, tant en sostenibilitat com en economia social. Ambdues xifres mostren una tendència interanual positiva, fins als 3.593 MEUR i els 3.417 MEUR respectivament. L'entitat destaca operacions com l'entrada a la Priceless Planet Coalition de Mastercard o l'adquisició del 25% de l'empresa d'autoconsum eneergètic Doctor Energy; així com el programa d'innovació social i ambiental B-Value, que va arribar l'any 2021 a la seva cinquena edició.
"Avorrits" de TSB
La filial britànica de Sabadell, TSB, ha disparat durant l'exercici sortint la seva aportació als resultats nets del grup amb un benefici de 130 milions de lliures, uns 156 milions d'euros. El pla estratègic per a l'entitat fa que aquesta vagi "enfocada cap a la rendibilitat i la màxima qualitat", segons González-Bueno, cosa que justifica, segons l'entitat, una important reducció de despesa en el seu pla de sostenibilitat. Com celebra el mateix CEO, la banca britànica aporta al voltant del 20% dels resultats del conjunt del grup – en línia amb el 22% de capital que rep.
El CEO, amb aquesta aportació, "no dona per feta" la sortida de TSB. De fet, com reitera el mateix González-Bueno, Sabadell no contempla cap operació corporativa per la filial britànica. "Estem avorridíssims pel que fa a operacions", afirma el conseller delegat, que descarta també altre tipus d'activitat en aquest sentit a la resta de l'entitat; siguin fusions, adquisicions o vendes d'elements com la banca privada a l'Estat espanyol.
Fonamentals als NGEU
Bona part de les noves certeses i bones tendències empresarials i econòmiques que han contribuït a la millora dels resultats previstos per l'entitat han estat les polítiques monetàries i financeres de la Unió Europea, unides a mesures de protecció de les empreses, com les moratòries o els ERTOs, instaurades el govern central. "Les pimes han demostrat ser molt més resilients del que pensàvem", confirma González-Bueno, que no espera que la fi d'aquestes ajudes impliqui una caiguda generalitzada d'actors empresarials, en tant que, a parer seu, han aconseguit recuperar-se durant els darrers mesos.
"Els NGEU han tingut per ara poca tracció quant a finançament bancari"
Un factor central per a sostenir aquesta recuperació, afirma el CEO, són els fons Next Generation EU. L'entrada del finançament europeu, tant en forma de transferències com de préstecs, serà un dels "catalitzadors" de la reactivació del crèdit empresarial – juntament amb la progressiva baixada de la liquiditat acumulada durant la pandèmia. Tot i que reconeix que, per ara, aquestes injeccions de capital "han tingut poca tracció quant a finançament bancari", González-Bueno considera que aquesta s'accelerarà durant els pròxims exercicis, amb la seva extensió generalitzada cap al sector privat.
La important presència de Sabadell en el mercat de la petita i mitjana empresa, segons el seu conseller delegat, fa que hagi d'estar encara més present en aquest procediment. "L'èxit dels fons europeus dependrà de la disposició de la banca d'ajudar els seus clients" tant en la recerca de subvencions i transferències com en la seva sol·licituds i posterior finançament. "Abordar aquest tema per a una pime suposa una barrera", afirma, tot oferint l'experiència de l'entitat per "analitzar i entendre la complexitat de les subvencions". "El paper de la banca en la transformació serà fonamental" conclou González Bueno.