Els reptes i les oportunitats de l'economia catalana i internacional pel 2014 eren l'objectiu a tractar en laIV Jornada de la Innovació, organitzada per Leitat aquest dilluns a la seva seu de Terrassa. Millorar la competitivitat i potenciar encara més la innovació; o dotar el país d'empreses amb major dimensió i especialització per afrontar la sortida a l'exterior han estat alguns dels reptes assenyalats.
"La dimensió i especialització són claus en la internacionalizació"
Salvador Alemany, president d'Abertis i del CAREC; ha centrat el seu discurs en posar de manifest la correlació entre la dimensió de les empreses i la seva capacitat d'internacionalitzar-se. "Tenim una economia basada en les pimes, que en termes relatius són més petites aquí que a la Unió Europea", ha assenyalat. En aquest sentit, Alemany troba a faltar "empreses tractores que tibin l'economia", i ha afirmat que "una major dimensió i especialització de les empreses són factors clau per l'èxit en la seva internacionalització".
D'altra banda, Alemany també ha volgut posar de manifest que "avui hi ha noves formes d'internacionalització més enllà de la clàssica exportació". Un exemple és la mateixa Abertis, que prova de "captar capitals i traslladar el seu know-how a l'exterior". O una altra línia com la de "captar capitals que vegin el talent d'aquí i apostin per produir-hi el que vendran al món".
"Les empreses i les universitats s'han d'acostar més"
Al seu torn, Miquel Martí, president de Moventia i FemCAT, ha volgut posar l'exemple de Baviera com un possible exemple a replicar pel que fa al model d'innovació. "És un model d'èxit que porten treballant des de fa molts anys amb el compromís i bona interrelació entre agents públics i privats", ha assegurat.
Martí ha demanat una major coordinació entre els diferents departaments que coordinen els recursos per a la recerca, així com "la racionalització dels centres per delimitar clarament els àmbits de la recerca bàsica i l'aplicada". Així mateix, ha valorat la necessitat "d'especialitzar-nos en les nostres fortaleses i no voler ser excel·lents en tots els àmbits".
Pel president de FemCAT, el principal repte del moment és "millorar l'ocupació, principalment a través de la formació". Martí ha assenyalat que "generar talent és bàsic perquè els joves tinguin més oportunitats d'accedir al mercat laboral. I per fer-ho no hi ha altra sortida que millorar la relació entre empresa i universitat".
"La innovació és una eina per millorar la competitivitat"
"No es pot parlar de la internacionalització sense competitivitat", ha assegurat Joan Majó, exministre d'Energia i Indústria i membre del CAREC. Al seu entendre, "la recerca és molt important i té un objectiu final: augmentar el benestar de la societat mitjançant una millora de la competitivitat de les empreses".
En aquest sentit, Majó ha demanat una reflexió sobre els factors de competitivitat més enllà dels quantitatius, com els costoslaborals o energètics. "Un cop superada l'època de ser competitius en els costos, ho hem de ser en altres factors com la qualitat dels productes i la innovació", ha remarcat.
I és que, segons ha afirmat, "el que dóna competitivitat són factors qualitatius com la gestió dels recursos humans, de la direcció, el màrqueting o la mateixa innovació, que és una eina imprescindible per millorar la competitivitat".
Salvador Alemany: "Falten empreses tractores que tibin l'economia"
La innovació i la competitivitat són imprescindibles per construir l'escenari d'una economia que surti amb força de la crisi
21
d'Octubre
de
2013
Act.
22
d'Octubre
de
2013