• Empresa
  • Els set pecats capitals del 'management'

Els set pecats capitals del 'management'

El llibre ‘Esquivar la mediocridad’ és un mirall per a tots aquells directius que vulguin transformar les organitzacions i convertir-les en empreses viables i de futur

Xavier Marcet detalla les claus per esquivar la mediocritat al seu llibre
Xavier Marcet detalla les claus per esquivar la mediocritat al seu llibre
Barcelona
06 d'Abril de 2018
Act. 06 d'Abril de 2018

Els que van aprendre els set pecats capitals a l'escola segurament no els han oblidat. En el món empresarial, però, les principals faltes en què podien incórrer els mortals no estan tan clares. És cert que no hi ha manuals, no hi ha receptes que ens permetin destriar el bé del mal però segons Xavier Marcet, president de Lead to Change i autor de Esquivar la mediocridad (Plataforma Editorial, 2018), la clau està a atreure a les persones adequades: "Sempre hem de començar amb la gent perquè el talent crida al talent".

 

-Participa en el SORTEIG d'aquest llibre-

A Esquivar la mediocridad Marcet ens regala les lliçons del nou management a partir de la seva experiència. Són reflexions que sintetitzen moltes hores de conferències, tallers, reunions, entrevistes amb empreses, administracions i universitats d'arreu del món, i que tenen com a objectiu esquivar la mediocritat.

1- Més estratègia i menys planificació

El món sempre ha set complicat. Ara a més a més és complex. Segons Marcet, "el món canvia ràpidament que la nostra capacitat de planificar". En aquest context hem d'explotar i explorar. És a dir, combinar el que fem el dia a dia amb l'exploració del futur. "És com conduir un cotxe amb dos volants", apunta l'autor.

 

2- L'autenticitat és la nova core competence diferencial

Es necessiten empreses amb bons productes, bons serveis i bons relats. "En un món de transparència total, sense aquesta autenticitat que fa que el que diem i el que fem no divergeixi, estem abocats a la mediocritat", adverteix Marcet.

3- La innovació està en la mirada no en la tecnologia

Hi ha menys pressupost en informàtica a Airbnb que a la cadena hotelera Melià. D'acord amb aquesta premissa, entenem que la innovació transforma cultures. Segons l'expert estratègia empresarial "hem arribat al punt que afegir més tecnologia no implica afegir més productivitat i no innovar té més risc que no fer-ho". Així doncs, la innovació no es pot delegar com es feia amb l'R+D.

4- L'empresa com a comunitat

És molt més difícil crear una cultura corporativa que valgui la pena que un negoci que doni beneficis. Com canviarem constantment les organitzacions sense gent molt compromesa? "Els treballadors compromesos vénen motivats des de casa i la feina dels directius és no desmotivar-los".

5- En comunicació, menys és més

Abans la comunicació era un afegit; primer hi havia un pla estratègic i s'hi afegia un pla de comunicació però la comunicació com additiu ja fa anys que no funciona. En aquest sentit, Marcet celebra la brevetat: "Ho considero una mostra de respecte cap als altres, ja que implica invertir un esforç de síntesis". És a dir, per comunicar hem de superar la necessitat de voler-ho dir tot.

6- Respectem a la gent de la qual aprenem

"Si no aprenem en les organitzacions en què estem, vol dir que ha arribat l'hora d'abandonar-les". I que és tan necessari com aprendre? Desaprendre. Per poder aprendre s'ha de desaprendre. "A partir d'ara també hem de respectar a la gent que ens ajuda a desaprendre".

7- Talent crida talent i mediocritat crida mediocritat

Segons l'autor tenim massa infraestructures sense talent. La mediocritat ni ens inspira ni genera satisfacció diferencial als clients; així doncs, esquivar la mediocritat és un repte quotidià. "Admiro especialment el talent sense arrogància, el d'aquells que saben conjugar intel·ligència i humilitat, saviesa i sentit del servei", recorda Marcet, qui afegeix que "només amb talent es pot fer més estratègia i menys planificació".

Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.