CULTURA
Tatxo Benet s’alia amb un promotor de l’Hermitage per obrir el Museu Prohibit
El fons d’inversió Varia irromp en el sector cultural amb diversos projectes museístics
Josep Maria ‘Tatxo’ Benet s’ha aliat amb el fons d’inversió Varia, un dels socis del fracassat projecte de l’Hermitage del Port de Barcelona, per posar en marxa el Museu de l’Art Prohibit, que s’instal·larà en la Casa Garriga Nogués, al carrer Diputació.
Fonts properes tant a Tatxo Benet com a Varia confirmen que seran socis en el Museu de l’Art Prohibit. Entre altres peces, aquest nou espai d’exposició acollirà la major part de la col·lecció privada d’obres censurades de Benet.
El fons Varia vehicularà la seva participació en aquest projecte a través de la societat Museu Prohibit SL, de recent creació, de la qual n’és administrador i soci únic Varia Investment Cultural SL, representada per Xavier Pujol Coll. Aquest últim encara apareix com a conseller delegat de Museu Hermitage Barcelona SL, la promotora de la pinacoteca que es va projectar a la bocana nord del Port de Barcelona i que no s’ha portat a terme per l’oposició de l’alcaldessa Ada Colau.
Després de fracassar amb l’Hermitage, Varia col·labora amb el museu de Tatxo Benet i n’impulsa un altre a l’Hospitalet de Llobregat
El fons Varia era el soci majoritari de la promotora del fracassat projecte de l’Hermitage –en aquest cas, a través de la societat Varia Hermitage Barcelona SL– i entre els socis minoritaris destacava Cultural Development BCN, encapçalada per l’empresari i dissenyador Eugenio ‘Ujo’ Pallarés. Les fonts consultades precisen que en el nou museu de Tatxo Benet només hi ha “un dels socis” de la promotora de l’Hermitage, el fons Varia.
Varia és un fons centrat en les inversions immobiliàries, vinculat a la plataforma immobiliària Stoneweg, la qual ha participat en múltiples operacions com les dels magatzems pels riders de Glovo, la transformació en habitatges de l’antiga seu del PSC –del carrer Nicaragua de Barcelona– o de complexos residencials i d’oficines en diverses ciutats espanyoles. El mateix Xavier Pujol ocupa o ha ocupat càrrecs directius en filials de Varia i Stoneweg. Però, a banda de les inversions immobiliàries, Varia també ha posat el punt de mira en les culturals.
Mitjançant Varia Investment Cultural, participen en el nou museu de Tatxo Benet i, per altra banda, impulsen el projecte The Factory Museum, a l’antiga fàbrica modernista Godó i Trias, a tocar de la plaça Europa de l’Hospitalet de Llobregat. Les fonts consultades recalquen que es tracta de projectes totalment “desvinculats” un de l’altre.
Fonts properes a Varia recorden que el recinte de can Godó i Trias és propietat municipal i que, en aquests moments, estan estudiant la documentació de la licitació que ha convocat l’Ajuntament de l’Hospitalet per la concessió d’aquest espai. Des d’aquest ajuntament es precisa a Via Empresa que, tal com es recull en els plecs de condicions, els interessats tenen de termini per presentar ofertes fins les 23.59 hores del proper 23 de març.
L’Ajuntament de Núria Marín ha convocat un concurs per a la creació d’un “centre cultural de caràcter innovador en l’àmbit de les arts visuals i els media arts, enfocat en els nous formats artístics”. En els cercles culturals es dubta que es presenti una altra oferta més enllà de la de Varia. Amb anterioritat, uns inversors xinesos havien mostrat interès per instal·lar-hi un gran centre de medicina tradicional del seu país però aquest projecte no va tirar endavant.
Varia disposa de 50 milions d’euros per invertir-los en museus
El recinte de can Godó i Trias està protegit amb la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local i compta amb una superfície de més de 7.000 metres quadrats. L’octubre passat, diversos mitjans van informar que la conversió a museu costaria uns 50 milions d’euros i que Varia planejava encarregar el projecte de rehabilitació a l’estudi d’arquitectura RCR, d’Olot, guanyador del prestigiós premi Pritzker el 2017.
Fins ara, Varia s’ha interessat per tres inversions culturals: la franquícia de l’Hermitage, The Factory Museum i el Museu de l’Art Prohibit, però probablement no seran les úniques. Després de la negativa del govern d’Ada Colau a facilitar-los la instal·lació d’una pinacoteca al Port de Barcelona, la societat promotora –participada per Varia– va presentar el juny passat una reclamació de responsabilitat patrimonial per la qual reclamen 141 milions d’euros a l’Ajuntament, en concepte de danys i perjudicis, segons va avançar El País.
A l’espera que es liciti l’espai de la fàbrica Godó i Trias a l’Hospitalet, el projecte més avançat és el del Museu de l’Art Prohibit, que s’espera que obri les portes aquesta primavera. Les fonts consultades apunten que en les properes setmanes es convocarà una roda de premsa per anunciar la inauguració i el seu contingut.
Tatxo Benet ha reunit obres d’art censurades, per motius polítics o religiosos, per exhibir-les en una sala al centre de Barcelona
Aquest museu s’instal·la en la Casa Garriga Nogués, ocupada parcialment per un hotel i, fins fa poc, per les sales d’exposició de la Fundació Mapfre i, anteriorment, per la Fundació Godia arran de la seva adquisició per Liliana Godia el 2004.
Entre les obres que s’exhibiran hi ha el conjunt ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, que va ser retirada de la fira Arco de Madrid per les referències al conflicte polític català i adquirida posteriorment per Tatxo Benet. També es mostrarà l’escultura ‘Haute Cuture 04 transport’, de l’artista austríaca Ines Doujak, en la qual apareix una figura que assembla al rei Joan Carles amb una posició sexual i que va provocar la dimissió del director i de dos comissaris del MACBA el 2015. O la de la figura de Saddam Hussein submergida en formol, de l’escultor txec David Cerny, i diverses que han aixecat les ires religioses.