• Empresa
  • Una empresària catalana, premi a la innovació europea

Una empresària catalana, premi a la innovació europea

L'emprenedora Ana Maiques, especialitzada en tecnologies espacials i neurocientífiques, assegura que falta compromís amb la investigació

Ana Maiques, aquest dilluns
Ana Maiques, aquest dilluns
EFE y Redacción
11 de Març de 2014
En 2010 va ser considerada una de les persones de menys de 40 anys més influents del món empresarial i la seva és, avui en dia, una de les empreses d'investigació d'avantguarda a Espanya. Ara, l'empresària catalana Ana Maiques (@ana_maiques) rep un guardó europeu que reconeix el seu treballemprenedor. "És un reconeixement a la feina de tot el nostre equip i espero que serveixi perque altres dones s'animin a fer recerca i empresa", ha declarat a VIAempresa.

Aquest dilluns ha rebut el tercer premi per a dones emprenedores de la UE pel seu treball amb tecnologies espacials i neurocientífiques en l'empresaStarlab, de la qual és directora executiva i fundadora. L'empresa es dedica a la investigació i la innovació especialitzada a l'espai i la neurociència i està implantada a la ciutat comtal. "Barcelona fa bé els deures: és una ciutat amb gran reputació, però ens falta que ens vegin com una ciutat d'emprenedors i de tecnologia", ha afegit l'empresària, que dirigeix un equip de 40 treballadors de diverses nacionalitats amb seu a la capital catalana.

Premi a la capacitat investigadora
Maiques ha estat premiada per l'elaboració de sondes capaces de mesurar la humitat del terreny o la qualitat de les aigües i el desenvolupament de mecanismes per controlar l'activitat cerebral de manera sense fils i estimular-la. "Amb les nostres tecnologies contribuïm tant a la millora de la gestió de l'aigua com la diagnosi de l'epilèpsia o el tractament del dolor", ha explicat.

L'emprenedora catalana ha rebut el reconeixement durant la inauguració de la Convenció d'Innovació, la trobada més nombrosa del món en el camp de l'R D. Maiques, que ha encoratjat "totes les dones a iniciar el seu propi negoci", ha afirmat que invertirà els 25.000 euros amb els quals està dotada la seva distinció a fomentar l'expansió de les seves empreses al Regne Unit i els EUA, ja que "la cultura anglosaxona afavoreix el desenvolupament empresarial".

La seva aposta per la internacionalització també va lligada a la percepció, també declarada, que a Espanya "falta una cultura de compromís per la investigació". Maiques, a més, defensa que la recerca ha de ser "sostinguda en el temps i al marge de canvis polítics". La recerca és un sector que coneix bé, ja que Maiques és també cofundadora de l'empresa Neuroelectrics, que desenvolupa un sistema d'anàlisi cerebral que investiga diversos desenvolupar tractaments mèdics. Per la seva experiència al sector, l'empresària afirma que tenim "excel·lents investigadors i científics i caldria arriscar-se més".

Primer premi, a Alemanya
El primer premi d'aquest guardó ha estat per a Saskia Biskup, genetista alemanya que investiga el diagnòstic precoç de malalties neurodegeneratives, mentre que el segon ha recaigut en l'holandesa Laura van't Veer, inventora d'una prova que pronostica el risc de recurrència en pacients de càncer de mama.