• Empresa
  • Víctor Grifols, l'empresa familiar a l'Íbex 35

Víctor Grifols, l'empresa familiar a l'Íbex 35

La farmacèutica Grifols ha estat notícia en les darreres setmanes per l'ampliació de la seva planta a Los Ángeles i per la compra del 35% d'Aradigm

Víctor Grifols, president de Grifols
Víctor Grifols, president de Grifols
Víctor Solvas
22 de Maig de 2013
Act. 07 d'Abril de 2015
Comentava l'economista Josep Maria Gay de Liébana en una entrevista a la revista B30 (precedent de VIAempresa) que sempre s'escolta amb atenció tot el que diu l'empresari Víctor Grifols, i mostrava la importància de les seves paraules al·ludint al conegut cable de Wikileaks que citava a Grifols com l'empresa clau a l'economia espanyola, segons l'Administració nord-americana. El que llavors es va rebre amb sorpresa, només dos anys després s'entén millor.

El fabricant de derivats del plasma gaudeix d'un estat de salut envejat per la resta d'empreses de l'Ibex-35 i no deixa de ser notícia pel seu creixement. Els últims moviments s'han produït en els darrers dies, quan en plena gira de l'alcalde Xavier Trias pels Estats Units, Víctor Grífols va anunciar una inversió de 104 milions d'euros en la planta de l'empresa a Los Ángeles i la compra d'un 35% de la farmacèutica Aradigm.

Estratègia expansiva
Aquesta expansió constant és una de les claus en l'estratègia de Víctor Grifols. L'empresari va arribar a la direcció de Grifols el 1982, i va convertir l'empresa familiar que va fundar el seu avi el 1940 en la multinacional que és ara, fixant molt la seva mirada en el mercat nord-americà.

La relació de Grifols amb els Estats Units es remunta al 1968, quan l'empresa es va associar amb l'American Hospital Supply. Ja amb Víctor Grifols a la direcció, la farmacèutica va obtenir les llicències per vendre i instal·lar-s'hi. El seu creixement s'ha disparat amb compres estratègiques com les de SeraCare o la del seu principal competidor, Talecris, el 2010.

Controvèrsia
Un dels punts culminants per l'empresa en la direcció de Víctor Grifols va arribar el 2008, amb l'entrada a l'Ibex-35. Si bé, el nou estatus no va suposar canvis en l'estratègia del grup, sí que va multiplicar la seva exposició mediàtica. Grifols és auster en paraules, però contundent, i en els últims anys ha estat notícia per demanar que es retribuïssin les donacions de sang per a que els aturats tinguessin uns "ingressos extra" i, sobretot, per advertir que no invertiria més a Espanya si no canviaven les coses i s'arreglava "la maquinària democràtica de l'Estat, que està trencada", va dir.

Aquestes declaracions li van costar una trucada Marca Espanya, que va despatxar enèrgicament. "Crec que ja he fet un bé a l'estat fabricant els meus productes i venent-los pel món", declarava Grifols a TV3. Prou que es pot permetre una resposta així el responsable d'una empresa que en l'últim any ha multiplicat per cinc els seus beneficis, ha facturat més de 2.600 milions d'euros i dóna feina a més d'11.000 persones.