Jan Barthe Cuatrecasas, conseller delegat i cofundador de GoodNews | Cedida

EMPRESA

Les cafeteries GoodNews desembarquen a Amsterdam

La cadena barcelonina intensifica l’expansió gràcies a l’última ronda de finançament

La cadena barcelonina de quioscos cafeteria GoodNews obrirà abans d’acabar l’any el seu primer establiment a Amsterdam, que serà el tercer a l’estranger després dels dos que han posat en funcionament aquest any a París, segons informa el seu conseller delegat, Jan Barthe. Confirma que porten a terme una “ambiciosa estratègia de creixement” tant a l’Estat com a Europa.

GoodNews ha tancat aquest setembre una ronda de finançament per un import d’11 milions d’euros que li servirà per cobrir l’obertura de noves botigues i per potenciar el negoci online. Aquesta ronda ha estat liderada per Thomas Meyer, fundador de Desigual, mitjançant la seva patrimonial La vida es chula SL, i per Javier Rubió, a través del fons Barlon Capital. Aquest últim ja ha participat en anteriors rondes de finançament i, des de l’abril passat, forma part del consell d’administració de la matriu Good News Barcelona 2020 SL.

Aquesta cadena va néixer el 2020, l’any de la pandèmia, a iniciativa d’un grup d’amics entre els quals hi ha membres de les noves generacions de conegudes nissagues empresarials com els Cuatrecasas, Puig, Gallardo o Pierre.

Mapa de botigues: 12 a Madrid, set a Barcelona i dos a París

Des que a finals de 2020 van inaugurar el primer quiosc a la cruïlla de Balmes amb Diagonal, han obert 21 botigues, dels quals 12 estan a Barcelona, set a Madrid i dues a París. A la capital catalana s’han establert preferentment en localitzacions properes a la Diagonal (8 establiments) si bé també n’hi a Sarrià, la Bonanova, Mercat de Sant Antoni i al centre comercial La Maquinista. L’última apertura està en el número 43 de Travessera de Gràcia.

Han mantingut converses amb AENA per instal·lar-se en aeroports i amb la propietat de grans centres comercials. No obstant, de moment, només han obert a La Maquinista. Barthe assenyala que “sempre estudien les opcions que poden ser més interessants i no descarten cap bon emplaçament o opció”.

Barthe subratlla que porten a terme un “ambiciós” pla d’expansió per créixer a l’Estat i a Europa. En el continent, avança que la propera inauguració serà a Amsterdam i que hi haurà més obertures a París. Han estudiat altres localitzacions en ciutats com Lisboa, Berlín i Copenhaguen.

Disposen d’11 milions per finançar l’expansió de la xarxa de botigues i l’ecommerce, especialment el seu servei de distribució de cafè a domicili

En els inicis, el negoci es va centrar en la venda de premsa i begudes per emportar (cafè, te, aigua, sucs, però també snacks) a través dels quioscos i de les botigues a peu de carrer. Després van obrir el canal online, que inclou altres articles, i un servei de subministrament de cafè de qualitat a col·lectius o empreses: entreguen a domicili el cafè torrat en gra i una cafetera automàtica que incorpora el molinet. Els clients poden triar entre diverses modalitats. El més econòmic surt a partir dels 20 cèntims la tassa. En la seva pàgina web garanteixen que els seus proveïdors de cafè en origen no recorren al treball infantil. El finançament obtingut servirà per potenciar l’ecommerce, especialment aquest servei de distribució de cafè a domicili.

També han anunciat la intenció d’ampliar el catàleg de productes. En aquest sentit, Barthe apunta que una aposta seran les begudes vitaminades.

Sobre els resultats econòmics, GoodNews encara no ha fet públics els de 2021, el primer exercici complet, tot i que des del seu entorn s’apunta que van facturar prop d’un milió d’euros. Això suposaria menys del 10% del que han recaptat en l’última ronda de finançament. Barthe només indica que esperen “créixer un 300% en els propers anys” i que tancaran aquest 2022 amb un “important” augment de la facturació i amb una plantilla de més 100 persones.

Òscar Pierre (Glovo), Inés Puig Grifoll (Puig) i Antonio Gallardo Torrededia (Almirall) formen part del consell que presideix Jan Barthe Cuatrecasas

L’abril passat, Good News Barcelona 2020 va substituir l’administrador únic per un consell d’administració si bé aquest continua encapçalat per Jan Barthe Cuatrecasas, nebot de l’advocat Emilio Cuatrecasas Figueras (Emesa) i gendre d’Alberto Palatchi Ribera (ex de Pronovias).

En el consell d’administració es completa amb Òscar Pierre Miquel (fundador i conseller delegat de Glovo), Inés Puig Grifoll (filla de Manuel Puig Rocha, vicepresident del grup de perfumeria Puig), Antonio Gallardo Torrededia (conseller de Landon i d’Almirall, fill d’Antonio Gallardo Ballart i germà de Susana Gallardo, l’esposa de Manuel Valls), Harry Serra Moreno (CEO del family office Salomon 1965, accionista de la cadena de restaurants Isabella’s), Rafael Esteve Arcos (expresident de Young-Rubicam i copropietari de Pastoret), Enric Vial Vendrell (CEO de la consultora d’hipoteques aFinance), Lucas de Gispert Calzado (cofundador de TropicFeel) i Javier Rubió Planellas (cofundador i director de Galdana Ventures).

Tot i que no s'han integrat al consell d'administració, en el grup fundador també hi havia Fernando Conde Targa (nebot del headhunter Luis Conde), Alejandro Catasús (fundador de Wild Cabins) o Ignacio Campos (exconsultor de TwinPikes).