24 hores amb l'Apple Watch

VIAempresa analitza, un dia abans del seu llançament a l'Estat, les prestacions del gadget més esperat d'Apple

De tots els rellotges intel·ligents que hem provat, aquest és sens dubte el que sembla més un rellotge i menys un gadget
De tots els rellotges intel·ligents que hem provat, aquest és sens dubte el que sembla més un rellotge i menys un gadget
Quico Domingo
25 de Juny de 2015
Ja falta poc. Aquest mateix divendres arriba a les botigues de l'Estat l'esperadíssim Apple Watch. Si teniu pensat comprar-ne un, a VIAempresa fa dies que el tenim, l'hem provat i a continuació us n'expliquem què ens ha semblat.

Disseny
El disseny exterior del dispositiu és impecable. De tots els rellotges intel·ligents que hem provat, aquest és sens dubte el que sembla més un rellotge i menys un gadget. De fet, en el moment d'obrir-ne el paquet, fa molt més la impressió d'estar davant d'un producte de joieria que d'un iPod.

Té el pes just per no semblar de plàstic però tampoc ser molest de portar, la corretja no fa suar el canell i es corda amb una facilitat i uns acabats fantàstics.

Interfície
Un dels fets que més ens preocupaven abans de provar l'Apple Watch era la seva interacció. La molèstia de tocar una pantalla tan petita ha estat resolta de manera brillant amb el "Digital Crown", la tradicional corona lateral que Apple ha repensat per fer les funcions de scroll i zoom.

A més, tal com Apple ens té acostumats, la interfície ha estat dissenyada per adequar-se perfectament al dispositiu: els botons tenen la mida exacta per ser fàcils de tocar i no omplir massa espai a la pantalla i les tipografies són perfectament llegibles.



Pel que fa a la pantalla principal, la que ens mostra l'hora, l'usuari pot personalitzar-la fàcilment fent servir el "Force Touch" –prement amb força sobre la pantalla. La configuració d'esfera ens permetrà triar entre diferents tipus de rellotges –digitals, d'agulles o animats– i per cada tipus l'usuari en podrà definir el color i les complicacions –aquella informació extra que es mostra al voltant de l'hora, com ara data, agenda, meteorologia o exercici físic–.

Bateria
Segurament, la bateria és el punt dèbil del dispositiu, perquè és necessari carregar-la cada nit. Tot i això, fins i tot amb un ús intensiu del rellotge, la càrrega és suficient per acabar el dia.

Un cop a casa, el carregador és còmode: una petita superfície circular blanca que, en apropar-la al dispositiu s'hi enganxa com un imant i comença a carregar-lo.

És pràctic? 
El primer que cal identificar, per molt absurd que sembli, és si un dispositiu electrònic com l'Apple Watch és pràctic per funcionar com a rellotge. D'entrada, la detecció de gest que encén i apaga la pantalla quan apugem el braç per mirar l'hora i el tornem a abaixar funciona a la perfecció –a diferència d'alguns smartwatches Android que hem pogut provar.

La brillantor de la pantalla a ple sol fa que l'hora i la resta de funcionalitats del rellotge puguin llegir-se perfectament durant el dia.

Pel que fa a l'ús intensiu del telèfon, personalment les aplicacions especialitzades no han estat de gaire servei durant les pràcticament tres setmanes d'ús del dispositiu.

Això si, en un moment en el qual els telèfons tendeixen a fer-se grans, el fet de poder disposar d'una petita pantalla al canell que ens mostra de manera ràpida i discreta les notificacions –WhatsApp, Telegram, correu electrònic...– és realment útil.



El control –i dictat– per veu funciona francament bé. Tot i això, el fet que Siri encara no estigui disponible en català –com tampoc ho està la interfície de l'Apple Watch– i el meu sentit del ridícul a l'hora de parlar amb un rellotge han fet que aquesta funcionalitat no hagi estat de gran utilitat.

Encara que pugui semblar una bajanada, una de les funcionalitats que personalment m'han semblat més útils és la de poder col·locar l'iPhone en un lloc allunyat i des del rellotge, veure'n la imatge de la càmera i prémer el botó disparador per fer la fotografia.

En resum
L'efecte "Wow!" del rellotge en primera instància és innegable. Us sorprendreu a vosaltres mateixos manipulant-lo contínuament, encara que només sigui per mirar el temps o l'hora. Al cap d'uns dies, el seu ús es reduirà, bàsicament, a segona pantalla del telèfon.

Segurament quan Apple introdueixi la segona versió del sistema operatiu WatchOS, que permetrà executar aplicacions natives al dispositiu –sense dependre de l'iPhone–, tot el sistema guanyarà en velocitat, fet que el farà molt més usable.

Tot i això, si teniu la intenció de comprar un smartwach, l'Apple Watch és, de lluny, el més avançat, còmode, elegant i ben dissenyat.