• Home
  • Economia
  • Article title

El talent col·lectiu: el futur de Barcelona

Collboni presenta les mesures de l’Ajuntament per afrontar la crisi post-Covid, com impulsar el Cibernàrium o el programa STEAM

23 de Setembre de 2020
Jaume Collboni al Bizbarcelona

Les llums de l’espai Nous Reptes i Noves Realitats del saló Bizbarcelona s’han atenuat i els assistents a la conferència Barcelona: la revolució del Talent han pogut veure deu testimonis de persones que han passat per serveis de formació i emprenedora de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa. Deu veus que podrien ser la del teu veí, la teva cosina, el teu amic de l’institut i la teva mateixa. Deu casos d’èxit que aporten positivitat en un context complicat. Així ha començat Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de Barcelona, la seva ponència, on no només aquests testimonis han obert un porta a l’esperança.

Per a Collboni, les persones que protagonitzaven el vídeo són totes diferents, amb diverses experiències i interessos, però es troben unides pel talent. “Hem de fer del talent la clau de volta del sistema competitiu de la nostra economia”, ha sentenciat el primer tinent d’alcalde. En un moment de crisis, de canvis forçats per adaptar-nos a una nova normalitat que cada dia és més habitual i dura, on només a la ciutat de Barcelona l’atur ha incrementat a marxes forçades, l’Ajuntament vol apostar fermament per la promoció del talent.

Collboni: “Això són projectes, no promeses. Molts ja s’han posat en marxar i la resta ho faran en breus”

Fets, no paraules

“Això són projectes, no promeses. Molts ja s’han posat en marxar i la resta ho faran en breus”, ha assegurat Collboni en presentar alguns dels programes clau per la recuperació econòmica a la ciutat. Les iniciatives amb les quals l’Ajuntament pretén fer front a la crisi derivada de la pandèmia es poden dividir per objectius i compartien un fil conductor: l’aposta per tota mena de talents.

El primer objectiu: generar talent. Aquest és un dels objectius fonamentals per consolidar Barcelona com una ciutat atractiva per a la inversió. Collboni en aquest àmbit ha destacat dos projectes: el programa STEAM i el Projecte de vida professional. En els dos casos es pretén apel·lar als més joves per despertar-hi la vocació científica, en el cas del primer, o per fer divulgació de la cultura emprenedora, en el cas del segon. 

__relacionada__

En segon objectiu: Desenvolupar el talent. “Actualment constantment ens estem formant, ens reciclem, perquè les demandes del mercat canvien contínuament”, ha apuntat Collboni. Ajudar en aquesta formació constant és com l’Ajuntament vol col·laborar en el desenvolupament constant a la ciutat. Si bé tota formació és benvinguda els programes que destaca el consistori són dirigits a les TIC, “l’únic sector que actualment crea ocupació neta, la resta generen atur o s’han estancat”, ha recordat el primer tinent d’alcalde.

El tinent d'alcalde destaca que “volem tornar el Cibernàrium al parc tecnològic de Barcelona Activa del districte de Nou Barris, un dels districtes més vulnerables de la ciutat”

Com a protagonistes d’aquest apartat trobem el Cibernàrium, un espai dedicat a formació en el sector TIC, i la IT Academy, que ofereix cursos per a professionals per reconvertir-se cap a les noves tecnologies. La IT Academy és una escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa, que capacitarà més de 3.000 persones en els propers cinc anys. Així, asseguren, es donarà resposta a les vacants que hi ha en el sector tecnològic i que ara mateix és "l’únic sector que genera ocupació de qualitat a la ciutat". En els últims 2 anys, més de 150 persones que han passat per aquesta escola han troba feina, amb un ràtio d’inserció del 76% i un salari mig superior a la resta de sectors. A més, en el cas de les dues iniciatives l’Ajuntament preveu en breus augmentar la seva capacitat per acollir a més persones que demandi aquestes formacions. “Volem tornar el Cibernàrium al parc tecnològic de Barcelona Activa del districte de Nou Barris., un dels districtes més vulnerables de la ciutat”, ha anunciat Jaume Collboni.

Finalment, el tercer objectiu: fidelitzar el talent. Es tracta d’un objectiu fonamental per assegurar el futur de l’economia de la ciutat, ja que, com ha recordat Collboni, amb la fidelització del talent també es mantenen les inversions. Una de les potes claus d’aquest objectiu és fer tornar tot el talent barceloní que va marxar de la ciutat per les condicions precàries que hi trobava. “Treballem perquè aquells que van anar a l'exili econòmic tornin”, ha assegurat el tinent d’alcalde.

Jaume Collboni: “Ho tenim tot perquè ens vagi bé i ho hem de jugar, amb convicció i confiança”

Ens ho hem de creure

Jaume Collboni ha volgut acabar la seva intervenció en aquesta atípica edició del Bizbarcelona i del Saló d’Ocupació en clau positiva. Pel membre del govern municipal la suma de talents que hem mencionat és la clau perquè Barcelona pugui sortir-se d’aquesta nova crisi.

“Estic convençut que el futur de Barcelona es defineix per la suma exitosa d’empreses i persones, del talent col·lectiu”, ha afirmat Collboni. Qui remarca que la ciutat de Barcelona compte amb tots els elements necessaris per superar la situació actual, però que sovint no valorem suficient i acabem per no creure’ns-ho. “Ho tenim tot perquè ens vagi bé i ho hem de jugar, amb convicció i confiança”, ha finalitzat el tinent d'alcalde. 

Arxivat a