L'empresa catalana Natural Machines ha llançat al mercat la primera impressora 3D de menjar, un innovador dispositiu que començarà a fabricar aviat a la Xina i del qual ja ha rebut 400 comandes, principalment dels Estats Units i dels països del nord d'Europa.
Foodini, com es diu la màquina, permet preparar menjar utilitzant la tecnologia d'impressió en tres dimensions, fent possible donar qualsevol forma als aliments que "s'imprimeixen", tant dolços com salats, com hamburgueses, pans, xocolata o pasta.
Els fundadors de Natural Machines són Àlex Moreu, Rosa Avellaneda, Lynette Kucsma i Emilio Sepúlveda, que fa un any i mig que treballen en el desenvolupament d'aquesta tecnologia, en la qual fins ara han invertit uns 400.000 euros.Després de mesos de proves, ajustos i estudis de mercat, Foodini serà aviat una realitat a la cuines de restaurants, forns, pastisseries i cases de particulars, ja que està previst que la setmana que ve surti a la venda als Estats Units i a final d'abril, a tot el món a través d'Internet.
Això no obstant, els compradors rebran els seus dispositius en la segona meitat de l'any, segons explica a Efe Emilio Sepúlveda, que comenta que encara que el desenvolupament de la impressora s'ha fet íntegrament a Barcelona, la fabricació es durà a terme a la Xina."Hem optat per fabricar a la Xina per costos, per fiabilitat i per una sèrie de factors que aquí no hem trobat", subratlla Sepúlveda, que té 46 anys, és enginyer i abans d'embarcar-se en aquest projecte havia treballat a l'àrea d'estratègia i innovació d'una multinacional de telefonia espanyola.
Natural Machines afronta amb optimisme l'inici de la comercialització d'aquesta peculiar impressora, el preu de la qual ronda els 1.000 euros, "com un electrodomèstic de gamma alta". Diu Sepúlveda que fins ara han rebut més de 400 comandes de Foodini, sobretot dels Estats Units, la Xina, el Brasil, Rússia i els països del nord d'Europa, on existeix una gran afició a la cuina i "una tendència molt important per l'alimentació sana".
Natural Machines, que té la seva seu a les instal·lacions de Barcelona Activa, planeja llançar a l'estiu una ampliació de capital per un import de més de 3 milions d'euros, una quantia que espera que subscriguin en la seva totalitat inversors nord-americans, que ja han mostrat interès pel projecte."El nostre projecte no encaixa bé amb el perfil dels inversors del nostre país. Aquí hi ha molta aversió al risc, volen coses segures i el hardware no entra en el perfil local", assenyala Sepúlveda.
La companyia vol utilitzar el capital captat en aquesta ronda de finançament per "créixer, vendre més i més ràpid i finançar el circulant".De fet, si els fons nord-americans acaben invertint a Natural Machines, la companyia no descarta traslladar la seva seu als Estats Units o almenys moure allà part de l'equip, que actualment formen una dotzena de persones, entre ells enginyers, desenvolupadors de software i especialistes en mercadotècnia i tecnologia de l'alimentació. "Les patents ja les estem fent als Estats Units. Aquí a Espanya no es donen les condicions ni de finançament ni de moltes altres coses, és una pena", lamenta el soci fundador de Natural Machines.
La impressora Foodini funciona amb connexió a Internet i disposa d'una pantalla tàctil des de la qual es poden elegir receptes o dissenyar un plat original.El seu funcionament és molt similar al d'una impressora 3D convencional, encara que en lloc de tinta, Foodini es carrega amb fins a cinc càpsules amb ingredients, sempre que no siguin líquids ni sòlids molt grans. El dispositiu, d'aspecte similar a una impressora tradicional, crea els plats seleccionats imprimint fines capes de cada ingredient, i com destaca Sepúlveda, "pot crear tot el que puguis imaginar".
Al mercat, la primera impressora 3D de menjar
L'invent és de l'empresa catalana Natural Machines
23
de Març
de
2014
Act.
23
de Març
de
2014