Les participants havien de complir amb el requisit d'enquadrar-se dins un dels següents cinc reptes identificats per Smart City App Hack (SCAH) per millorar la qualitat de vida dels ciutadans: Ciutat Col·laborativa, Energia i Sostenibilitat, Mobilitat Urbana, Turisme i cultura i Comerç i Compres.
Després dels diferents processos de selecció d'apps, la divisió de finalistes segons la categoria ha quedat així: n'hi ha 3 a ciutat col·laborativa, 2 a Energia i Sostenibilitat, en tenim 3 a Turisme i Cultura; 1 a la categoria de Mobilitat Urbana i n'hi una més a Comerç i Compres.
Durant la Gala Final, les finalistes disposaran de 3 minuts per convèncer un prestigiós jurat que tenen l'app per més adequada impulsar Barcelona com a Smart City.
El premi a la Millor App està dotat amb 8.000 euros i una plaça directa per representar Barcelona a la Gran Final Internacional de l'Smart City App Hack que se celebrarà en el marc de l'Smart City World Expo, al novembre. Allí, la vencedora haurà de competir amb les apps de la resta de ciutats SCAH: Nova York, San Francisco, Lió, Helsinki, Phoenix i Dubai. També guanyarà una nominació als Mobile Premier Awards 2016 que es lliuraran durant el Mobile Worls Congress.
El premi al Concepte Més Innovador serà de 1.500 euros més la possibilitat de ser un dels finalistes a la Gran Final SCAH i, finalment, el premi a l'App Més Votada consisteix en 500 euros i igualment la possibilitat de ser un dels finalistes a la Gran Final SCAH a l'Smart City Expo.
Les finalistes
El jurat encarregat de seleccionar les aplicacions finalistes va supervisar un total de 58 apps presentades a la competició online entre les quals hi ha seleccionat les següents: Sharing Academy (Ciutat Col·laborativa), concebuda com un mercat peer-to-peer on els estudiants universitaris comparteixin coneixements i aprenen dels seus col·legues amb classes privades.
The Social Coin(Ciutat Col·laborativa) és una app que permet generar cadenes de favors a fi de millorar la vida de les persones. Per la seva part, Virtual Energy Advisor (Energia i Sostenibilitat), funciona com un assessor virtual per millorar l'eficiència energètica i compartir amb la comunitat experiències i trucs per estalviar energia i diners.
Social Car (Movilitat Urbana) és una app amb la qual es poden llogar cotxes i furgonetes entre particulars, de manera que els propietaris poden guanyar diners i els particulars accedir als cotxes dels seus veïns sense comprar-ne. Tripuniq (Turisme i Cultura) està pensada per personalitzar el viatge i l'estança d'acord amb les preferències de l'usuari, para la qual cosa compta amb l'ajuda d'un expert. I Unplis (Comerç i Compres), permet encarregar la compra i que un professional s'encarregui de comprar els productes i lliurar-los al lloc i l'hora acordats.
Celicity (Turisme i Cultura) és una app per a persones que necessiten menjar sense gluten, ja que ajuda a descobrir, valorar i compartir llocs gluten-free de manera fàcil i gratuïta. Glovo (Ciutat Col·laborativa), connecta aquells que volen comprar, enviar o recollir un producte en menys de 60 minuts mitjançant un sistema de missatgers independents.
L'aplicació BCN Sunny (Energia i Sostenibilitat) neix per conscienciar, fomentar i facilitar l'aprofitament de l'energia solar que reben els terrats de Barcelona i, finalment, Kolobbe (Turisme i Cultura) ajuda a descobrir la història, ja que quan hi ha un fet històric proper, envia una notificació amb més informació al respecte.