• Innovació
  • Aprovat el primer medicament imprès en 3D

Aprovat el primer medicament imprès en 3D

El nou procés obre la porta a, en un futur, poder descarregar els fàrmacs prescrits i imprimir-los a casa

Un parell de pastilles de Spritam
Un parell de pastilles de Spritam
Quico Domingo
19 d'Agost de 2015
Act. 21 d'Agost de 2015
A VIAempresa hem parlat en moltes ocasions de les bondats i múltiples aplicacions de les impressores 3D: des d'aplicacions que permeten imprimir en 3D qualsevol dibuix com Makerbot a impressores de menjar dissenyades i fabricades a Catalunya, com Foodini fins a aplicacions tan futuristes com l'autofabricació d'òrgans creat per l'empresa catalana 3D Biomedics.

Ara, la FDA, l'agència governamental americana encarregada del control de medicaments i alimentació, ha donat llum verda a la comercialització d'un medicament anomenat Spritam destinat a tractar pacients epilèptics. Aquest medicament, però, és força especial perquè es tracta de les primeres píndoles que no estan fetes a partir d'un motlle ni comprimides, sinó que estan totalment impreses en 3D.

Per fer-ho, l'empresa farmacèutica Aprecia ha fet servir una tecnologia anomenada ZipDose que va apilant capes del medicament en pols amb un fluid, fet que li permet adquirir una textura que es desintegra ràpidament en contacte amb el líquid.

El principal avantatge que proporciona aquesta tècnica és que, al tractar-se de píndoles altament solubles, permet consumir grans quantitats –de fins a 1 gram– en una sola ingesta. I és que segons ha informat la farmacèutica, més d'un 15% dels seus clients experimenten dificultats en empassar, tan en el cas de les persones grans com en els nens petits, als quals fer empassar una píndola pot representar un repte enorme.

Amb aquesta nova tecnologia, n'hi hauria prou amb què el nen es posés la pastilla a la boca i fes un glop d'aigua per tal que aquesta es desintegrés.

Aquest no és el primer cop que la tecnologia d'impressió3D es fa servir en el camp de la medicina: cal destacar que en el cas d'Estats Units existeix fins i tot un repositori de models 3D dedicats a la medicina, format bàsicament per pròtesis ortopèdiques. Tot i això, el cas de Spritam és el primer en el qual aquesta tecnologia es fa servir per fabricar un producte farmacèutic que arriba a la venda.

El procés sens dubte obre la porta a un futur en el qual els medicaments prescrits pel metge puguin descarregar-se d'internet i imprimir-se directament a casa, en la quantitat exacta requerida i eliminant així despeses de fabricació i distribució.