B-resol, l'app contra el 'bullying'

L'aplicació mòbil ideada per expertes en mediació ja està sent utilitzada en proves pilot a cinc escoles catalanes i aquest dijous competeix pel premi AppCircus 2016

L'app està pensada per evitar les situacions d'assetjament escolar
L'app està pensada per evitar les situacions d'assetjament escolar
Neus Navarro
30 de Juny de 2016
Act. 02 de Maig de 2019

Fa uns quatre anys, una de les actuals sòcies de B-resol, advocada especialista en propietat intel·lectual, es va enfrontar a la petició d'uns pares que volien tancar el compte de Facebook del seu fill, qui s'havia suïcidat després de sofrir assetjament escolar. Aquesta història tan cruenta i alhora tan real és l'origen de l'app catalana que lluita contra el bullying i que aquest dijous competeix amb altres 9 apps sent finalista del premi AppCircus 2016.

La competició entre les 10 finalistes tindrà lloc aquest dijous en un esdeveniment a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona en què, seguint el format habitual d'Appcircus, els finalistes tindran tres minuts per fer la seva presentació davant d'un jurat d'experts format per Sandra Sancho, Marketing Director de Mytaxi a Espanya i Portugal; Diana Morato, CEO de Deliveroo Espanya; Gino Micacchi, VP Product a Softonic i Ignacio Espada, CMO i Growth Manager de Washrocks.

A diferència de la resta, la proposta de B-resol és la de lluitar contra el maleït bullying i facilitar la mediació en conflictes d'infants a través d'una eina que s'endinsi en el llenguatge d'aquests nadius digitals. "Vam intentar transformar un procés de mediació via aplicació perquè si ells es comuniquen per WhatsApp o Instagram, havíem d'identificar les seves emocions amb emoticones o espais en blanc, amb el seu mateix llenguatge de comunicació", explica Meritxell Bosch, una de les sòcies del projecte.



El més a més de l'app és la inclusió del botó 'B-resol t'escolta' per denunciar situacions greus per part dels nens usuaris de l'app, una mena d'avís d'assetjament que no va pel mateix protocol de la mediació i que envia una alerta als responsables diferents per evitar situacions com aquella primigènia que va motivar la creació de l'aplicació.

Confidencialitat garantida
Tal com apunta, és la primera aplicació mòbil de mediació escolar que existeix a escala mundial: "Existien webs online de mediació però en realitat el que fan són videoconferències i això és com una mediació presencial, per tant, la confidencialitat es perd i aquesta qüestió amb els nens encara seria un problema més gran perquè els nens graven les converses, fan pantallazos, etc.", comenta Bosch.

Quant a la part pràctica de l'app, B-resol incorpora totes les eines de seguretat, els missatges són encriptats, totes les converses es destrueixen al final del procés i, per tant, en finalitzar no queda res excepte l'acord, que és l'únic que guarda l'eina.

Prova pilot a Catalunya
Actualment, B-resol ha estat provada a cinc centres de tipologia diferent de Catalunya, concertats i públics i amb tipologies de conflictes ben diferents gràcies a un acord amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Segons explica Bosch, un total de 500 alumnes han participat en la prova pilot –que ha conclòs aquesta passada setmana. "S'han fet més de 50 mediacions en un termini bastant curt de temps i, de moment, estem satisfets", assegura Bosch. Ara, tot i que l'app es pot descarregar gratuïtament per Android o l'AppleStore per utilitzar el sistema de denúncia d'assetjament, els seus creadors es proposen vendre la llicència de mediació a les escoles al preu, aproximat d'un euro per nen usuari de l'app.