Big Data per ajustar l'oferta d'FP

El Centre d’excel·lència en Big Data de Barcelona, gestionat per Eurecat, configurarà un mapa interactiu sobre l’oferta actual de Formació Professional

Joves estudiant mecànica en un dels centres de Formació Professional (FP) de les comarques gironines.
Joves estudiant mecànica en un dels centres de Formació Professional (FP) de les comarques gironines.
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
07 d'Agost de 2018
Act. 07 d'Agost de 2018

El Centre d'Excel·lència en Big Data de Barcelona (Big Data CoE Barcelona) ha endegat un projecte pioner d'ús del Big Data en l'àmbit social per extreure coneixement sobre la Formació Professional oferida i demandada, amb la finalitat d'identificar indicadors i tendències i configurar un mapa interactiu que faciliti la presa de decisions i doni resposta a algunes de les preguntes clau del sector.

Per dur endavant el projecte, el Big Data CoE Barcelona, que gestiona el centre tecnològic Eurecat, avaluarà grans volums de dades corresponents a l'històric dels darrers cinc anys, a fi de caracteritzar geogràficament els perfils de la demanda i analitzar com evolucionen en el temps les competències que es requereixen.

En paraules del director del Big Data CoE Barcelona, Marc Torrent, "l'anàlisi de grans volums de dades permetrà configurar un mapa detallat sobre les competències vinculades a la Formació Professional que realment demanda el mercat", que es podrà utilitzar "per prendre decisions més documentades en aquest àmbit".

S'estudiaran fenòmens com la sobrecapacitació o l'impacte de l'evolució de la demanda en les matriculacions, així com diferents aspectes relacionats amb l'FP Dual i ocupacional. També es durà a terme una comparació entre l'oferta i la demanda laboral en dues famílies professionals representatives dels sectors industrial i serveis.

Els objectius principals del projecte són validar tant les tecnologies com les fonts de dades i alhora extreure coneixement de valor. Es presentaran juntament amb el progrés del projecte durant la pròxima edició del Big Data Congress, els dies 24 i 25 d'octubre a Barcelona.

Les conclusions es presentaran al Big Data Congress del mes d'octubre, a Barcelona

El projecte, pioner en el seu àmbit, ha estat promogut pel Centre d'Excel·lència en Big Data de Barcelona i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Compta, a més, amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, el SOC, l'Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, Infojobs, la Fundació Bertelsmann, everis, la UAB, la Fundació BCN Formació Professional i Eurecat.

Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat que "l'objectiu de les tecnologies com el Big Data és convertir les dades en coneixement i el coneixement en acció per tal de generar valor. I tot plegat, al servei de la millora de l'economia i el progrés del país".

La iniciativa s'enquadra dins del projecte Big Data For Social Good, que emfasitza l'impacte positiu d'aquesta tecnologia a la societat i ha estat possible gràcies a un comitè d'experts interdisciplinari que inclou tècnics dels portals de feina, professionals del Departament d'Ensenyament, professors de grups de recerca universitaris i científics de dades.