El centre d'operacions d'Abertis a Granollers

Innovació

Catalunya vol ser 'smart country'

La celebració de l'Smart City Expo World Congress d'aquesta setmana posa a l'aparador les nombroses propostes d'Intel·ligència Artificial que fan de la tecnologia el seu baluard

Els turistes i compradors que aquesta setmana passegen per La Roca Village se sorprendran en trobar l'Smart Boutique, el que ja s'ha batejat com el primer laboratori d'innovació, una botiga que exhibeix les tendències i les novetats tecnològiques que milloren l'experiència de compra del consumidor, com el light ID, el object analytics, el vídeo mapping, el virtual fitting room o el robotized virtual assistant. El projecte ha estat desenvolupat de manera coordinada per les empreses tecnològiques Admira, Idneo, Intel, Microsoft i Panasonic amb el suport del centre outlet i es presenta coincidint amb la celebració del Smart City Expo World Congress (SCEWX) 2016 que aquests dies acull Barcelona.

La presentació d'aquesta botiga del segle XXI s'integra dins del Catalunya Smart Country Tour, "una activitat molt estesa als països anglosaxons, que en aquesta ocasió complementarà l'oferta del nostre Smart City Expo", segons Ugo Valentí, director del SCEWX, que recorrerà també el Pier 01 a Barcelona i el Centre d'Operacions d'Abertis a Granollers, on s'apliquen solucions smart per monitorar el tràfic i la seguretat de l'Estat espanyol les 24 hores del dia els 365 dies de l'any.

 
L'Smart Boutique de La Roca Village. Cedida

Fanals i llibreries intel·ligents
Però no són els únics exemples d'Smart Technology a casa nostra. L'empresa catalana SIARQ, especialitzada en la integració de l'energia solar en entorns urbans, ha desenvolupat un innovador fanal solar intel·ligent, de zero emissions, que també es presenta ja al recinte Gran Via de Fira Barcelona. SIARQ té el suport de l'empresa de telecomunicacions Cellnex, que instal·larà el mes que ve dos SOLAR HUBs a la seva Smart Zone, situada al costat de la seu corporativa de la Zona Franca a Barcelona.

Una altra proposta smart es troba a la biblioteca Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès, el Library Living Lab, per on també passa aquest dilluns el Catalunya Smart Country Tour. Es tracta d'un espai físic de 100 metres quadrats ubicat en aquesta biblioteca, des d'on s'explora com la tecnologia pot transformar
 les experiències dels usuaris amb la cultura a través d'un seguit de línies de treball que s'alineen amb reptes socials actuals i propis de la biblioteca. El projecte està coordinat pel Centre de Visió per Computador, la UAB i l'Ajuntament de Sant Cugat, també integra l'Associació de Veïns de Volpelleres i a la Diputació de Barcelona, i és obert a la participació de petites i grans empreses.

Polígons del segle XXI
Altra de les propostes smart que es dóna a conèixer aquests dies s'aplica als polígons industrials i el presenta Smart Space, l'associació estatal que actua com a punt de trobada de les empreses que desenvolupen solucions smart. El seu model de polígon intel·ligent contempla solucions aplicables als diferents àmbits, com la mobilitat, la connectivitat i l'eficiència energètica, que busquen superar gran part dels problemes que habitualment afecten els polígons, com les dificultats per arribar-hi o per localitzar les empreses que s'hi ubiquen, l'aparcament, la manca de connectivitat, la gestió dels residus, la manca d'eficiència energètica, la il·luminació, la neteja, etc.

A l'Smart Space estan definint diversos projectes amb alguns municipis i altres agents, però els que estan més avançats i en fase d'execució són els que s'estan desenvolupant a L'Hospitalet, al Districte Ecomòmic (Polígon Pedrosa, Plaça Europa, i Gran Via Sud) i al Districte Cultural (Polígon Carretera del Mig). En fase d'execució hi ha un total de cinc, tres d'ells són d'implantació de Smart Metering (equips de mesura intel·ligents), Implantació d'il·luminació LED, i promoció de les empreses al Districte Econòmic.

Des d'Smart Space asseguren que "els dos primers projectes facilitaran a les empreses ubicades al polígon la implantació de mesures cap a l'eficiència energètica. Els equips de telemesura o telecomptadors són molt importants per poder conèixer el consum amb detall, per zones, horaris, línies de maquinària,... Es tracta de la font d'informació necessària per poder començar a valorar com estalviar energia".

Un robot per parlar amb el Govern
Altra novetat smart que arriba d'una empresa catalana és el nou robot de Bismart que, gràcies a la intel·ligència artificial, un "veritable revolució", segons la firma, perquè darrere del robot no hi ha cap persona responent a les peticions dels usuaris. I és que el gadget serveix per ajudar els ciutadans en les seves gestions amb l'administració i segons Albert Isern, CEO de Bismart, "el BOT ajudarà ciutadans i turistes a localitzar i conèixer els horaris dels serveis públics: atenció primària, hospitals, farmàcies, estacions de transport públic, comissaries de policia i equipaments, entre altres. Fins i tot acompanyarà als ciutadans a denunciar incidències a l'espai públic i en les complicades tasques a l'hora de realitzar tràmits administratius, com la gestió de les multes o l'empadronament", explica Isern.




Un laboratori contra hackers
Amb la tecnologia i els seus avantatges també arriba la part més agra dels avenços. L'amenaça hacker és una de les conseqüències que assetja els usuaris i que fa més vulnerable la connexió a Internet d'objectes com electrodomèstics, rellotges intel·ligents, cotxes, termòstats, webcams o routers, entre altres.

Per a mostrar com es poden prevenir les vulnerabilitats de la connexió a Internet, el centre tecnològic ha creat el nou Laboratori Industrial IoT Cybersecurity, que analitza el funcionament d'un sistema de mesurament connectat a Internet i que mostra solucions perquè les empreses i institucions adoptin la Internet de les Coses d'una forma més segura.